SOSTENIBILITAT

La Generalitat portarà a terme 10 projectes per transformar el sector agroalimentari

El vicepresident Aragonès assegura que volen que Catalunya sigui una referència en la transformació del sector

jord-i-aragons

jord-i-aragons

4
Es llegeix en minuts

El vicepresident del Govern de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, van presentar a finals del mes de juliol un pla de 3.000 milions d’euros per impulsar la bioeconomia i transformar en els pròxims anys el sector agroalimentari, forestal i marítim.

Un total de 10 accions que formen el projecte «Bioeconomia i transformació del sector agroalimentari, forestal i marítim», donaran resposta a les peticions de la societat i als reptes identificats a les agendes globals i europees per poder garantir la qualitat de vida de la ciutadania inclosos en el Pla de reactivació econòmica i protecció social de Govern.

Transformació del sector

Aquest projecte s’alinea plenament amb el ‘Green Deal’ o Pacte Verd, que proposa basar l’activitat econòmica de la Unió Europea (UE) i el seu creixement en un ús eficient dels recursos, i amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides (ONU).

Aquests 10 punts s’executaran abans que finalitzi l’any 2020, amb un import previst de 2.207 milions d’euros. La resta de la inversió fins a arribar als 3.000 milions està prevista fins a l’any 2032.

A més dels 10 projectes d’Agricultura, el Pla de reactivació econòmica i protecció social del Govern inclou dos projectes més del Departament de Territori i Sostenibilitat vinculats també al sector agroalimentari. L’import total dels 12 projectes és de 3.911,10 milions d’euros.

Tal com va assegurar Aragonès durant la presentació d’aquest pla, «tots els països han de tenir una estratègia d’alimentació». És per aquesta raó que, com va explicar el vicepresident, el Govern invertirà més de 3.000 milions d’euros per «fer de Catalunya un país agroalimentari de referència, garantint la sostenibilitat ecològica i ambiental de tota la cadena alimentària»

«Catalunya està en condicions de ser una potència agroalimentària. És un sector que, ja en la crisi del 2008-2013, va demostrar una gran capacitat de resiliència, va fer un gran esforç per exportar i per innovar i ara també ha demostrat una gran capacitat de resistència», va destacar Aragonès.

Model alimentari

El projecte s’estructura en diferents àmbits. En primer lloc, es vol aconseguir un model alimentari plenament sostenible que adapti la producció primària als nous reptes derivats de les agendes globals. Entre altres mesures, es fomentarà la transformació dels models productius més intensius cap a la producció agrícola sostenible i impulsarà la producció agrària ecològica i l’agricultura regenerativa.

A més del suport financer, també es planificarà i implementarà accions d’assessorament i transferència per traslladar al sector agrícola, ramader, forestal i pesquer els resultats obtinguts a les accions d’investigació. 

Gestió de l’aigua

També s’impulsaran diferents accions dirigides a una gestió eficient de l’aigua i a l’estalvi d’energia. En aquest bloc es promourà un pla de millora de regadius, juntament amb la creació de nous regadius que permetin garantir l’estabilitat a la producció d’aliments. 

Energia neta

Quant a l’estalvi energètic i a la producció d’energies netes, són diverses les actuacions proposades, com la producció d’energia a partir de biomassa forestal i agrícola i biogàs produït amb les dejeccions ramaderes. I és que la consecució d’un model econòmic plenament sostenible obliga a considerar la substitució de moltes altres matèries primeres procedents de fonts no renovables per altres d’origen biològic, a més d’aprofitar tots els subproductes originats en la indústria agroalimentària i en l’activitat pesquera.

Bioeconomia

L’impuls de la bioeconomia pot permetre el desenvolupament de noves cadenes de valor que tindran com a efecte fer més sostenible les activitats relacionades amb la producció primària i també resoldre alguns problemes derivats. Algunes de les accions relacionades amb l’àmbit de la bioeconomia ofereixen l’oportunitat de millorar la gestió dels terrenys forestals, amb l’objectiu de fer-los més resilients davant els riscos naturals. Així mateix, a més de la gestió feta pels titulars dels terrenys, s’impulsaran accions de construcció i manteniment d’infraestructures per a la prevenció d’incendis, especialment en la interfase urbanoforestal. 

Biodiversitat

La conservació de la biodiversitat té un pes fonamental en aquest projecte. En aquest sentit, es portaran a terme mesures per garantir la preservació del capital natural. D’una banda, es dotaran els espais protegits, és a dir, el 32% del territori, amb mecanismes eficients de gestió i s’aplicaran accions efectives per revertir la pèrdua de biodiversitat que està experimentant el territori català.

Notícies relacionades

El manteniment i la millora d’aquests espais serà la base per poder incrementar els serveis ecosistèmics que aquests espais ofereixen a la societat. Es pot destacar també que les accions proposades en el projecte s’hauran de desplegar per tot el territori. 

Tal com asseguren des del Govern de la Generalitat, «potenciar l’activitat econòmica vinculada a les zones rurals i impulsar la millora de la participació del sector agroalimentari, forestal i marítim a la cadena de valor és la millor mesura per permetre un equilibri territorial més gran, donar noves oportunitats per fixar població i garantir el relleu generacional i, en resum, afavorir la resiliència de tot aquest territori davant els riscos derivats del canvi climàtic».