jbp 5485

La Generalitat impulsa un paquet de mesures per a la recuperació econòmica i social

Anna Solà | 21 d’agost 2020

A través dels acords de govern, l'executiu català posa en marxa durant aquest mes una sèrie de mesures d'urgència per pal·liar l'impacte de la Covid-19

Les greus conseqüències de l’impacte de la Covid-19 en la situació econòmica i social de Catalunya s’han convertit en la prioritat de la Generalitat de Catalunya. L’executiu català se centra en l’actualitat a mobilitzar recursos per donar una resposta eficaç i ràpida a aquesta crisi, i garantir que els ajuts arribin a tots els col·lectius afectats.

Per a això, el Consell Executiu va aprovar a principis d’agost una sèrie d’acords de govern destinats a l’actuació d’emergència en els àmbits sanitari i econòmic, i a la posterior reactivació econòmica i social de Catalunya. Totes aquestes mesures queden recollides en el ‘Pla per a la reactivació econòmica i protecció social’ impulsat pel govern català, i guiaran bona part de l’acció de govern durant els pròxims anys.

La Generalitat transferirà als departaments 1.118 milions d’euros provinents de l’ampliació dels pressupostos del 2020.Aquestes transferències es destinaran a reposar els recursos d’aquells departaments que en els últims mesos han hagut d’avançar una part important del seu pressupost anual per cobrir despeses d’emergència derivades de la Covid-19.

El Govern ha aprovat transferir des del fons de contingència un total d’1.118,5 milions d’euros als departaments de la Generalitat provinents de l’ampliació dels pressupostos que l’executiu va aprovar el juliol passat a càrrec del primer tram del fons Covid-19.

Aquestes transferències es destinaran a reposar els recursos d’aquells departaments que en els últims mesos han hagut d’avançar una part important del seu pressupost anual per cobrir despeses d’emergència derivades de la Covid-19, així com atendre les noves necessitats urgents i inajornables i a compensar la pèrdua d’ingressos de la Generalitat en àmbits com el del transport públic.

L’executiu ha aprovat les següents transferències:

  • 846,8 milions d’euros al Departament de Salut per cobrir despeses efectuades pel CatSalut i l’ICS amb motiu de la pandèmia.
  • 3,15 milions al Departament de Salut per a la contractació de rastrejadors.
  • 100 milions al Departament d’Educació per finançar actuacions urgents derivades de l’inici de curs 2020-2021.
  • 2,5 milions al Departament de Presidència per garantir els recursos destinats els ens locals del Segrià afectats pel rebrot de la Covid-19.
  • 1,02 milions al Departament de Presidència per a activitats de sensibilització i prevenció desenvolupades per la Creu Roja.
  • 115 milions al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per finançar un pla de contingència en residències i centres d’atenció diürna, amb l’objectiu de fer front al risc de rebrots de Covid-19 a la tardor, entre altres actuacions per donar resposta a la crisi sanitària.
  • 50 milions al Departament de Territori i Sostenibilitat per compensar els menors ingressos del Consorci del Transport Metropolità.

La Generalitat aprova destinar 1 milió d’euros per portar a terme una campanya de sensibilització als joves davant la Covid-19.

La Generalitat aprova destinar 1 milió d’euros per portar a terme una campanya de sensibilització als joves davant la Covid-19.La campanya, promoguda pel Departament de la Presidència i que portarà a terme Creu Roja Catalunya, s’adreçarà als joves, preferentment en espais d’oci nocturn.

El Govern, a través del Departament de la Presidència, ha aprovat destinar 1 milió d’euros per a la posada en marxa de forma immediata d’una campanya dirigida als joves per sensibilitzar-los sobre la necessitat de prendre mesures que evitin la transmissió del virus de la Covid-19. Aquesta campanya la portarà a terme Creu Roja Catalunya. 

La mesura se suma a totes les accions que porta a terme el Govern per contenir l’expansió del coronavirus a Catalunya. Les dades epidemiològiques indiquen que ens trobem en una situació de transmissió comunitària, per la qual cosa l’executiu català considera necessari trencar les cadenes de transmissió comunitària per evitar que continuïn creixent el nombre de casos.

La campanya, que es posarà en marxa de manera immediata, vol sensibilitzar els joves de l’impacte que suposa en la salut comunitària i individual la transmissió del virus de la Covid-19, fent especial incidència en les conductes de risc que adopten al no utilitzar degudament la mascareta, sobretot en els espais d’oci nocturn. Prioritàriament, es portarà a terme als municipis costaners on hi hagi més afluència de grups de joves, més densitat poblacional i on es concentrin espais de més risc vinculats a l’oci nocturn.

Per implementar-ho, Creu Roja Catalunya mobilitzarà un miler de joves, dels quals aproximadament uns 200 seran contractats i la resta voluntaris. Tots aquests joves faran de promotors de salut davant la Covid-19 per donar més efectivitat en la transmissió del missatge: de joves a joves. El miler de joves formaran equips de prevenció, que informin sobre les conductes de risc i la importància de la corresponsabilitat individual en la transmissió comunitària. Paral·lelament a les accions de carrer, el Govern i Creu Roja també portaran a cap una campanya comunicativa mitjançant les xarxes socials i els mitjans de comunicació, a fi d’amplificar la difusió del missatge. 

El Govern català subvencionarà amb 4 milions d’euros el Consell Comarcal del Segrià per reactivar el sector del comerç i els serveis

El Govern català subvencionarà amb 4 milions d’euros el Consell Comarcal del Segrià per reactivar el sector del comerç i els serveisAquesta subvenció té per objectiu recolzar les empreses i els comerços de l’àmbit territorial del Segrià i donar resposta, especialment, a aquelles empreses i comerços que s’han vist greument afectats econòmicament pel rebrot de la Covid-19

                                Persones passejant amb bicicleta per Lleida / EFE

El Govern ha aprovat autoritzar el Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del Departament d’Empresa i Coneixement a concedir una subvenció directa de 4 milions d’euros al Consell Comarcal del Segrià per a la reactivació del comerç i els serveis dels municipis de la comarca afectats econòmicament per la crisi sanitària de la Covid-19.

El CCAM, l’organisme de la Generalitat encarregat de la promoció, l’impuls i el recolzament al sector comercial, l’artesanal, i de la moda catalana, porta a terme un sèrie d’actuacions per donar suport al sector del comerç i dels serveis afectats per aquesta pandèmia global, que pateix d’una manera molt intensa el sector empresarial del comerç i dels serveis.

El rebrot de la Covid-19 en els municipis de la comarca del Segrià i les mesures adoptades per l’executiu català per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia a municipis de Lleida ciutat, Alcarràs, Aitona, la Granja d’Escarp, Seròs, Soses i Torres de Segre, ha suposat restriccions a les empreses de serveis i el comerç, i també al moviment de persones, i ha limitat l’entrada i la sortida d’aquests municipis, que ha afectat de manera greu el teixit empresarial i comercial de la comarca.

El Govern aprova la contractació de 219 persones per al reforç del seguiment i la qualitat assistencial dels serveis residencials

El Govern aprova la contractació de 219 persones per al reforç del seguiment i la qualitat assistencial dels serveis residencialsEl programa per al reforç de treballadors del sistema de serveis socials de caràcter residencial per les necessitats derivades de la pandèmia permetrà la màxima intensitat en l’adopció, seguiment i control de mesures per fer front a la crisi sanitària

                               Residència de persones grans / Elisenda Pons

La Generalitat de Catalunya ha aprovat la creació del ‘Programa per al reforç del sistema de residències socials’, que preveu la contractació de 219 persones per fer tasques vinculades a la planificació, coordinació i seguiment de l’atenció a les persones en els àmbits residencials

El programa té en compte les necessitats de recursos humans en l’àmbit dels serveis socials per assumir les conseqüències de l’actual crisi sanitària i les que puguin produir-se en el futur. D’aquesta manera, permetrà reforçar l’adopció, seguiment i control de mesures per fer front a la crisi sanitària provocada per la Covid-19.

Les tasques específiques de les persones contractades seran el monitoratge i el control dels centres residencials; l’execució i seguiment de mesures logístiques (desinfeccions de centres, trasllats de persones usuàries, gestió de material de protecció, recolzament de recursos humans; implantació de nous centres, entre d’altres); coordinació amb les autoritats sanitàries i la recopilació de la informació necessària per a una correcta planificació i gestió dels recursos, així com per al seguiment de la qualitat assistencial.

Aquesta necessitat es deriva també del desenvolupament del concert social a Catalunya amb el decret 69/2020, de 14 de juliol, d’acreditació, concert social i gestió delegada a la xarxa de serveis socials d’atenció pública, que instaura el concert social com a fórmula de proveïment de serveis públics.

La Generalitat destinarà 750.000 euros als centres d’activitats marítimes afectats pel descens d’activitat a causa de la incidència de la Covid-19.

La Generalitat destinarà 750.000 euros als centres d’activitats marítimes afectats pel descens d’activitat a causa de la incidència de la Covid-19.Els ajuts formen part del pla de xoc de més de 3 milions d’euros per a la reactivació econòmica del sector marítim

                                   Port de Barcelona / Ferran Nadeu

Mitjançant la Direcció General de Pesca i Assumptes Marítims del Departament d’Agricultura, el Govern de la Generalitat destinarà 750.000 euros als operadors de Centres d’Activitats Marítimes per compensar les despeses de manteniment de les empreses i les tasques d’adequació a la situació de la Covid-19.

És la primera vegada que es convoca aquest tipus d’ajuda, que es dirigeix a les empreses actives del Registre Oficial de Centres d’Activitat Marítima de Catalunya (centres nàutics, centres d’immersió i acadèmies nàutiques) i està finançada íntegrament amb fons propis. Es preveu que doni lloc a 350 operacions.

Aquests ajuts formen part del pla de xoc dotat amb 3,3 milions d’euros que permetrà habilitar fins a cinc línies d’ajuts destinades als diferents sectors marítims (pesca, aqüicultura, centres d’activitat marítima) a fi d’ajudar-los a superar els efectes econòmics provocats per la pandèmia. Aquest conjunt de mesures urgents va ser adoptat en el marc del Comitè Tècnic per a l’elaboració del ‘Pla per la reactivació econòmica i protecció social’ com a conseqüència de la crisi de la Covid-19.

La Generalitat subscriu un acord d’adhesió al sistema de compra centralitzada estatal de medicaments, serveis i productes sanitaris per agilitar els subministraments per a la Covid-19.

La Generalitat subscriu un acord d’adhesió al sistema de compra centralitzada estatal de medicaments, serveis i productes sanitaris per agilitar els subministraments per a la Covid-19.L’executiu català aposta per l’adquisició centralitzada de recursos sanitaris juntament amb l’Institut Nacional de Gestió Sanitària.

La Generalitat convalidarà l’Acord subscrit el 31 de juliol del 2020 entre l’Institut Nacional de Gestió Sanitària i l’Administració de la Generalitat de Catalunya, mitjançant el Servei Català de la Salut, per a l’adhesió al sistema d’adquisició centralitzada estatal de medicaments, serveis i productes sanitaris.

Donada la situació de pandèmia de la Covid-19, el Govern ha valorat com a convenient la subscripció d’aquest acord una vegada s’ha fet l’examen estratègic, tècnic i d’oportunitat de les necessitats futures que poden afectar l’atenció a la salut i la salut comunitària, en el context de gestió dels serveis públics, inclosos els subministraments imprescindibles per al seu funcionament, en el marc d’aquesta crisi sanitària mundial.

L’article 175 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya preveu que la Generalitat i el govern central, en l’àmbit de les seves respectives competències, poden subscriure convenis de col·laboració i fer ús dels altres mitjans de col·laboració que considerin adequats per complir els objectius d’interès comú.