PREVENCIÓ

El Govern aprova un decret llei per donar compliment al pla de contingència de l'àmbit residencial contra la Covid-19

La consellera Budó va explicar que el Departament de Salut aprovarà un pla de control del coronavirus

Roda de premsa de la portaveu del Govern.

Roda de premsa de la portaveu del Govern.

2
Es llegeix en minuts

El Govern de la Generalitat de Catalunya continua centrat en la lluita contra la pandèmia de la Covid-19 intentant pal·liar els seus efectes sanitaris, econòmics i socials. Per això, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, va anunciar dimarts l’aprovació del decret llei de mesures pressupostàries en relació amb els serveis socials de caràcter residencial i d’atenció diürna, que fa possible el Pla de Contingència per protegir l’àmbit residencial de possibles rebrots.

La consellera Budó va explicar que «el pla inclou finançament i mesures protectores per als centres residencials i els d’atenció diürna de persones grans, persones amb discapacitat i amb problemàtica derivada de malalties mentals» i «representa una inversió de recursos, per als pròxims sis mesos de 50 milions d’euros».

Per garantir les noves mesures de seguretat i protecció de les persones residents, s’ha aprovat un augment de tarifes. En concret, els serveis socials de caràcter residencial de la xarxa d’atenció pública de persones grans i per a persones amb discapacitat física o intel·lectual, des de l’1 de juliol del 2020 i mentre duri la situació d’emergència derivada de la Covid-19, cobraran 196,30 euros addicionals mensuals per plaça. La consellera ha remarcat que «els diners s’hauran de destinar al reforç del personal d’atenció directa, principalment gerocultor i personal auxiliar, pels costos addicionals per a la compra de material de protecció EPI i la intensificació de les mesures addicionals d’higiene relacionades amb la Covid-19». En el cas de llars residència, l’augment serà de 62,80 euros addicionals mensuals per plaça.

Notícies relacionades

D’altra banda, el decret preveu millorar la capacitat dels serveis residencials acreditats de persones grans. En aquest sentit, «les residències disposaran d’una reserva de places lliures d’ocupació que s’acordaran amb els referents del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i del Departament de Salut, per cada àmbit territorial d’acord amb la situació i característiques de les residències». El Govern garantirà el finançament d’aquestes places mentre es mantinguin buides.

Seguint en aquesta línia, els centres de dia de persones grans de la xarxa d’atenció pública percebran 60 euros addicionals per usuari i mes, corresponent al reforç del personal auxiliar d’atenció directa i en la compra de l’EPI i mesures addicionals d’higiene relacionades amb la Covid-19. En el cas dels centres de dia de teràpia ocupacional i els centres d’atenció especialitzada per a persones amb discapacitats, percebran 62,80 euros addicionals per usuari i mes. I els centres de dia ocupacionals d’inserció per a persones amb discapacitats cobraran 31,40 euros per usuari i mes.