RECUPERACIÓ

La Generalitat promou la reactivació econòmica amb nous plans d'ordenació urbanística

La Comissió de Territori de Catalunya ha iniciat la tramitació de quatre plans directors per ordenar i impulsar l'activitat econòmica sostenible a l'entorn de l'aeroport de Girona, a la plana de Vic, la plana de Lleida i l'Alt Camp

Comissió de Territori de Catalunya

Comissió de Territori de Catalunya

1
Es llegeix en minuts

La Comissió de Territori de Catalunya (CTC), reunida divendres telemàticament i presidida pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha fet un pas endavant en l’impuls de polítiques de reactivació econòmica a partir de l’ordenació del territori i l’urbanisme en la línia del Pla per a la reactivació econòmica i protecció social elaborat pel Govern amb motiu de la crisi derivada per la Covid-19.

Es tracta de polítiques d’ordenació del territori inspirades per la filosofia de la futura llei de territori. En la reunió, en què també ha participat el secretari d’Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra, s’ha donat el tret de sortida a dues grans estratègies territorials: la d’accions territorials en matèria d’activitat econòmica i la del reconeixement de sistemes urbans metropolitans més enllà del de Barcelona.

Així, la Comissió ha acordat iniciar la redacció, d’una banda, dels plans directors urbanístics metropolità de Girona i metropolità del Camp de Tarragona i, de l’altra, dels PDU d’activitat econòmica de la plana de l’Alt Camp, la plana de Lleida, la plana de Vic i de l’entorn de l’aeroport de Girona.

Notícies relacionades

Les estratègies que s’han impulsat s’emmarquen en la voluntat del Govern d’establir un model d’utilització del sòl sostenible, eficient i competitiu, que tingui en compte la diversitat territorial i amb un desenvolupament resilient. Aquestes polítiques neixen de la necessitat de projectar, coordinar i dirigir les grans accions i mesures que modelin l’ocupació de sòl de Catalunya des d’un punt de vista més integral.

Addicionalment, la CTC, una de les més importants que s’ha celebrat en últims anys en abast i contingut, va aprovar definitivament quatre PDU corresponents a actuacions d’un interès territorial remarcable: els de revisió de sòls no sostenibles de l’Alt Pirineu, el d’infraestructures de la ròtula Martorell-Abrera, el de les Vies Blaves i el de l’aeròdrom de la Cerdanya. Aquests plans es basen en quatre principis: sostenibilitat ambiental i integració paisatgística, competitivitat econòmica, desenvolupament de les potencialitats d’ús social i reequilibri territorial.