PROTECCIÓ DAVANT DE LA Covid-19

Salut i Treball, Afers Socials i Famílies presenten un pla de contingència per protegir les residències a la tardor

La implementació d'aquest pla suposarà una inversió de 96 milions d'euros per part de les dues conselleries

Les residències es dotaran de material de protecció per a moltes setmanes i el reforç d'atenció des de la primària serà l'equivalent a uns 450 professionals sanitaris

foto-gene

foto-gene

3
Es llegeix en minuts

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i la consellera de Salut, Alba Vergés, van presentar dilluns un pla de contingència dirigit a les residències de gent gran per fer front a un possible rebrot de la Covid-19 aquesta tardor. Els departaments han dissenyat un conjunt d’actuacions per garantir el màxim nivell de protecció i atenció a les persones que viuen en centres residencials, un col·lectiu especialment vulnerable a la Covid-19. La implementació d’aquest pla suposarà una inversió de 96 milions d’euros per part de les dues conselleries.

El pla de contingència té per objectiu principal establir un blindatge de les residències davant de la Covid-19 i, en cas que el virus entri en un centre, preveu mesures que permetin actuar amb la màxima celeritat a fi de garantir l’atenció social i sanitària i frenar possibles contagis. El pla complementa el que està en vigor actualment i és fruit de l’experiència i les iniciatives empreses pels dos departaments durant els últims mesos.

La consellera de Salut, Alba Vergés, va recordar que «seguim en epidèmia i les residències són un espai especialment complex», per la qual cosa s’ha donat molta rellevància a les mesures que es prenen a partir d’ara, amb què es demostra la visió conjunta que els dos departaments tenen de com abordar l’atenció, social i sanitària, de tota la població en general i de les persones més vulnerables davant de la Covid-19 en particular. «Tot i que ara tenim més informació i més experiència, cal avançar-nos i preparar-nos des de tots els vessants pel que pugui venir», va concloure Vergés.

Per la seva part, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, va explicar que «els dos departaments hem treballat conjuntament en aquest pla de prevenció i d’actuació perquè, com desgraciadament hem vist durant la crisi sanitària, les residències de gent gran han sigut un dels sectors més afectats per la Covid-19, a Catalunya, a Espanya i a la resta d’Europa i del món. Això que ha passat aquí ha passat a tot arreu perquè es tracta de les persones més vulnerables: persones d’edat avançada, moltes amb patologies prèvies i amb dependència, que requereixen de la cura constant, del contacte i la proximitat de les professionals. Per això ens preparem per protegir i cuidar les persones més vulnerables de la millor manera possible».

El pla, des de l’àmbit de Salut

Quant a l’àmbit de Salut, el pla contempla, com a primera novetat, que les residències es dotin de material de protecció per a quatre setmanes i per això Salut oferirà als centres adherir-se a una plataforma de compra centralitzada, que faciliti el subministrament, distribució i qualitat del material, igual com la resta del sistema de salut. 

Notícies relacionades

En segon lloc, es mantindran les intervencions de sectorització, circuits i recolzament per al control de l’entrada de la infecció i de la seva disseminació, mentre que en tercer lloc, quant a la detecció de casos, es preveu fer proves PCR en cas de sospita i també als contactes dels residents i dels seus professionals a càrrec. El pla també inclou una millora dels sistemes d’informació, gràcies al desenvolupament de l’accés a l’ECAP des de totes les residències. A més, es potenciarà una atenció integrada i es reforçarà els equips d’atenció primària i d’atenció intermèdia.

De fet, quant al reforç d’atenció des de la primària, i entenent que és l’encarregada de proporcionar una atenció centrada en les persones més pròxima, equitativa i segura, que garanteixi la continuïtat assistencial a les persones que viuen en residències, es reforçarà amb l’equivalent a uns 450 professionals sanitaris destinats a augmentar l’atenció als residents (163 metges i 270 infermeres). Tot això, suposa una inversió de més de 15 milions d’euros.