RECUPERACIÓ ECONÒMICA

El Departament d'Agricultura concedirà més de 20 milions d'euros a autònoms i empreses del sector primari afectats per la Covid-19

Es podran acollir a aquest crèdit els productors de flors i plantes, els d'ocells de corral, carn de conill i les hípiques que han hagut de deixar de fer activitats i han de continuar alimentant els cavalls

15ed559e-054f-448d-9d08-1561b4629486

15ed559e-054f-448d-9d08-1561b4629486

2
Es llegeix en minuts

El Govern va aprovar divendres passat en el marc de la Comissió per la Reactivació Econòmica i Protecció Social un pla de xoc que permetrà posar a disposició de les explotacions agràries més afectades per la crisi sanitària de la Covid-19 línies de crèdit amb condicions avantatjoses per un import de més de 20 milions d’euros.

Entre els sectors que es podran acollir hi ha els productors de flors i plantes, els d’ocells de corral, carn de conill i les hípiques, que han hagut de deixar de fer activitats i han de continuar alimentant els cavalls.

El pla consistirà en línies de crèdit en condicions avantatjoses que s’articularan a través de l’Institut Català de Finances (ICF). Els interessos seran bonificats íntegrament per la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, amb 1,5 milions d’euros de fons propis. Aquests préstecs seran a cinc anys, amb una carència d’un any, a Euribor + 3%, amb un capital entre 15.000 i 100.000€.

D’altra banda, també hi haurà la possibilitat de fer la sol·licitud del préstec a l’ICF, amb un tram límit de 20 milions d’euros, que comptarà amb la garantia del 80% del risc per part de la Conselleria de Vicepresidència i d’Economia i Hisenda.

¿Qui s’hi podrà acollir?

Es tracta d’un pla destinat a facilitar la liquiditat a autònoms i empreses del sector primari que hagin sigut afectats per la Covid-19. S’hi podran acollir aquelles explotacions agràries que justifiquin que han tingut unes pèrdues de facturació superiors al 50% durant els mesos de març, l’abril i el maig del 2020 en comparació amb el mateix període del 2019.

L’afectació per sectors

Notícies relacionades

Les pèrdues econòmiques quantificades a Catalunya en l’àmbit de la flor i la planta, amb 389 vivers registrats, es calculen en més de 100 milions d’euros. Aquest sector concentra en aquests mesos de primavera (el març, l’abril, el maig i el juny) la major part de la seva activitat econòmica (pot arribar a suposar un 90% de la comercialització anual). En casos com la flor tallada, la festivitat de Sant Jordi representa una part molt important de la producció de roses.

En el sector de les aus de carn, s’ha produït una sobresaturació de la producció, principalment a causa de l’aplicació de mesures restrictives de l’activitat als escorxadors. A més, el sector es veurà greument afectat per la baixada de consum en els mesos d’estiu per l’afectació que tindrà la limitació de la campanya turística. S’ha produït una acumulació de carn congelada de més de 6,5 milions de kg amb la despesa que això suposa i les implicacions en l’àmbit de mercat amb baixada de preus.