'The New York Times' desvincula els casos de Crimea i Catalunya

L'editorial del diari apunta que els processos català, d'Escòcia o el Quebec mostren que "hi ha formes legítimes" de reivindicar la independència

Tropes prorusses, a l’exterior d’una base ucraïnesa a la localitat de Perevalnoye, a Crimea.

Tropes prorusses, a l’exterior d’una base ucraïnesa a la localitat de Perevalnoye, a Crimea. / THOMAS PETER (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts

El cas de Crimea, que aquest dimarts va declarar unilateralment la seva independència d'Ucraïna, no és comparable als processos sobiranistes de Catalunya, Escòcia o el Quebec. Així ho sosté el prestigiós diari 'The New York Times' en un editorial en què aborda la crisi a Ucraïna i carrega contra Rússia. El diari subratlla que els processos de secessió català, escocès i quebequès "han demostrat que hi ha maneres legítimes" de reivindicar la independència.

En un editorial titulat 'Penalties for Mr. Putin' (Sancions per a Putin), 'The New York Times' assenyala que la crisi d'Ucraïna no es tracta només de "qui és Crimea", sinó que "el verdader problema" és el fet que Vladímir Putin hagi enviat tropes per a apoderar-se del control de la península ucraïnesa, hagi evocat "inexistents amenaces feixistes" contra la població russa a Crimea, hagi rebutjat reconèixer el Govern interí de Kíev i hagi avalat el referèndum de Crimea.

Petició perquè Europa imposi sancions

Notícies relacionades

El rotatiu subratlla que "l'ocupació de Crimea és il·legal" i reclama a Europa que segueixi els passos dels EUA i imposi "costoses sancions" a Rússia que deixin clar a Putin "que no li toleraran violacions de la integritat territorial d'Ucraïna". Afirma que les sancions imposades per Washington no són suficients perquè la relació comercial entre els EUA i Rússia no és de l'envergadura de la d'altres països, com Alemanya, a qui cita expressament. Subratlla que "Rússia no és immune a la pressió i els seus mercats financers ho van demostrar quan van caure en el pànic" fa unes setmanes. "Com més aviat els líders dels EUA i Europa demostrin que estan preparats per imposar sancions serioses, més possibilitats hi haurà que aplicar aquestes sancions no sigui necessari".

El diari accepta que molts russos tenen un vincle especial amb Ucraïna, però defensa que "Ucraïna pot establir vincles econòmics i socials amb Occident i seguir mantenint la relació històrica i cultural amb Rússia".