Viticultura ecològica i pop

El celler valencià que li molaria a Batman

  • Bodegas Enguera conserva ratpenats i ven vins amb etiquetes creades per dibuixants de Batman

El celler valencià que li molaria a Batman

Bodegas Enguera

3
Es llegeix en minuts

Un celler familiar valencià ha conjugat la mentalitat ecologista del fundador, l’avi, amb l’afició als còmics dels nets, mitjançant un vi que, amb les seves vendes, ajuda en la conservació dels ratpenats i en què els dibuixants de Batman Neal Adams i Rafael Albuquerque han participat en el disseny de les etiquetes.

Es tracta de Bodegas Enguera, creat a finals dels 60 per Pedro Pérez Pardo. La tercera generació gestiona actualment 130 hectàrees de vinya ecològica i gairebé 70 d’oliverar als municipis d’Enguera i Fontanars dels Alforins, on produeixen a l’any mig milió d’ampolles de vi i 7.000 ampolles d’oli.

L’avi amb «perfil ecologista»

L’actual gerent del celler és Juan Ramón Iglesias, un dels tres nets del fundador, que explica a Efe que el seu avi «tenia un perfil ecologista», en el sentit que «detestava que la gent que anava al camp hi llencés coses» i que «donava mentalment i emocionalment molta prioritat a l’agricultura i al camp».

Aquesta «llavor» de la importància de la sostenibilitat ha passat de generació en generació i els ha portat a impulsar projectes com un pla de conservació de ratpenats, mitjançant la instal·lació de caixes refugi a les vinyes des d’on uns 600 exemplars d’aquesta espècie protegida els ajuden a combatre la plaga del corc del raïm.

Etiquetes dels dibuixants de Batman

I en el marc d’aquest projecte van crear el vi Aliats, per commemorar tant que aquests mamífers són els seus aliats a les vinyes com la història real dels nets del creador del celler, Juan Ramón, Pedro i Silver, tres germans molt diferents però units per una afició, els còmics, inculcada pel més gran arran d’un Erasmus a Bèlgica.

El següent pas va ser aconseguir contactar amb el nord-americà Neal Adams, un dels dibuixants «èpics» de Batman que a finals dels 70 i els 80 «va canviar per complet la direcció estètica i argumental» d’aquesta sèrie, que va crear un dibuix del qual van utilitzar els ratpenats per a l’etiqueta inicial d’Aliats.

La il·lustració completa d’Adams, en què apareix la vinya, el celler antic i els dos nets implicats en la gestió del celler, formarà part d’una futura edició especial d’aquest producte, mentre que el 2022 naixeran tres nous vins de la família Aliats, en què hi ha participat el brasiler Rafael Albuquerque, dibuixant de Batgirl en els últims anys dissenyant-ne les etiquetes.

«Es tractava de tancar el cercle i donar carinyo a la història entre els tres germans, perquè al final el vi té un aspecte molt emocional i molt personal, i commemorar els projectes de conservació que hem posat en marxa amb la nostra fundació Enguera Planet», explica el gerent.

Caixes de ratpenats a l’estranger

La instal·lació de caixes de ratpenats a les vinyes, que va començar el 2015, s’ha impulsat aquest any amb la iniciativa ‘1/100’, gràcies a la qual per cada cent ampolles d’Aliats venudes es comprometen a col·locar-ne una caixa, cosa que ha permès tenir-ne ja 245 d’instal·lades, de les quals 157 estan a les seves vinyes i la resta, en altres punts d’Espanya i fins i tot a Irlanda i Itàlia.

Notícies relacionades

Això indica a Efe el responsable d’R+D+i de Bodegas Enguera, Juan Martínez, que assenyala que compten amb la col·laboració de la Universitat de València i de l’organització agrària AVA-Asaja per a aquest projecte en favor de la conservació dels ratpenats, cadascun dels quals pot menjar «entre 1.000 i 3.000 insectes en una nit».

«El ratpenat ja hi era; nosaltres li hem proporcionat l’aliment, bàsicament els insectes dels cultius, i refugis estables on no siguin molestats», indica Martínez, que reivindica que treballen per «fer vins cada vegada millors cuidant el planeta cada vegada més» i que projectes com aquest els permeten ser «un celler referent en sostenibilitat i agricultura ecològica del Mediterrani».