Amor per les vinyes

Cava Juvé&Camps: un segle de bombolles ‘premium’ al Penedès

  • Celebra els seus 100 anys amb una edició limitada de la seva Reserva de la Família, que reuneix els anys 2009, 2012 i 2015

Cava Juvé&Camps: un segle de bombolles ‘premium’ al Penedès

MAHALA

4
Es llegeix en minuts
Natalia Vaquero
Natalia Vaquero

Redactora

ver +

Després de dos anys negres marcats per la crisi sanitària del coronavirus, el cava català, termòmetre de l’ànim econòmic d’Espanya durant el Nadal, confia a recuperar les vendes i situar-les en els nivells del 2019 amb la mirada inquieta posada en l’evolució de la nova variant òmicron que amenaça el món.

La presentació de les dades econòmiques sobre les vendes durant els primers nou mesos de l’any es donaran a mitjans d’aquest mes, però la sensació dels cellerers és que el negoci ha anat millor del previst malgrat la patacada de la pandèmia, que va tancar amb pany i clau bars i restaurants.

I és que el cava és un bon indicador de l’estat d’ànim d’Espanya, assegura Joan Juvé, president de Juvé&Camps. La firma d’alta gamma d’aquests escumosos catalans del Penedès celebra aquest any el centenari de la fundació de la marca amb una edició limitada de tres ampolles que reuneix una selecció exclusiva de tres anys de la seva Reserva de la Família.

Simfonia Vertical és el nom d’aquesta edició limitada, que reuneix els anys 2009, 2012 i 2015. Tres versions, les peculiaritats climàtiques i llargs períodes de criança dels quals mostren el segell del celler de Sant Sadurní d’Anoia.

Juvé&Camps Reserva de la Familia, el vaixell insígnia del celler, era el cava destinat al consum privat dels Juvé, a qui els agradava disfrutar de l’escumós al natural. Va ser llavors quan, després de compartir-lo amb clients i amics durant celebracions i sopars privats, la família va decidir treure’l al mercat. Amb els anys que ara ofereixen en aquesta edició limitada, els Juvé volen obrir al consumidor la seva reserva personal amb uns anys molt diferents.

Amb Simfonia Vertical, Juvé&Camps es prepara per a les celebracions del seu centenari, que seran el 2022 per les restriccions encara imposades per l’amenaça del coronavirus. Les ampolles de Simfonia Vertical compten amb una etiqueta especial amb informació dels seus enòlegs, Toni Cantos i Gloria Vilomara, sobre les característiques de cada any, així com la data de degollament, el número d’ampolla i consells dels sommeliers de l’equip per mostrar les característiques de la finca d’Espiells.

«Si es ven cava durant Nadal és que l’economia va bé; si es redueixen les vendes, és que alguna cosa va malament», resumeix Joan Juvé, qui amb 79 anys recorda com va heretar del seu avi l’amor per les vinyes i que va fer un cop de cap en la dècada de 1970 per recórrer amb cotxe amb la seva dona Dolors tot Espanya amb les ampolles que fabricaven el seu pare i el seu tiet, Josep i Joan. No era una tasca fàcil perquè els restauradors amb prou feines apreciaven el glamur i l’elegància d’una beguda que en els seus orígens era considerada com una simple imitació del reconegut mundialment xampany francès.

«Encara avui dia hi ha gent que creu que el xampany i el cava són pràcticament el mateix», explica el president de Juvé&Camps, per distingir l’escumós francès, produït a partir dels tipus de raïm chardonnay, ‘pinot noir’ i ‘pinot meunier’, del cava català que surt de raïm autòcton com xarel·lo, parellada i macabeu, un coupage ple d’antioxidants, amb propietats antiinflamatòries i digestives per la seva composició carbònica. «També hi ha caves de chardonnay i ‘pinot noir’», admet Juvé, però no són xampany, perquè no es produeixen en la denominació d’origen del Xampany, la plujosa i freda regió francesa de Reims, bressol del vi amb bombolles més prestigiós i reconegut.

El consum d’aquests dos tipus d’escumosos, reis de les estovalles a França i Catalunya, no ha calat del tot a la resta d’Espanya, on triomfa com a beguda típica nadalenca, tot i que els últims anys s’està fent un lloc en els brindis dels aperitius més selectes. «No és gens estrany que el cava hagi tardat a ser reconegut en un país com aquest, que té tan bons vins, sobretot negres», admet Juvé, que ja ha passat el relleu dels seus tres cellers al Penedès a la seva filla Meritxell Juvé, la quarta generació que ve del seu avi, Joan Juvé Baqués, fundador del celler familiar amb la seva dona, Teresa Camps Ferrer, que van llançar el 1921 des de les caves subterrànies de la casa familiar el primer escumós Juvé de Sant Sadurní d’Anoia.

Cava Gran Reserva ecològic

Cava Gran Reserva ecològicEl raïm de Juvé creix en 280 hectàrees de vinyes ecològiques que veremen a mà 150 empleats. Més del 80% de la seva producció es queda a Espanya, però ja entra a les taules més selectes dels Estats Units, Canadà, Perú, Noruega, Regne Unit, República Dominicana i el Japó.

Notícies relacionades

Gran Juvé&Camps, que s’elabora només els anys més excepcionals de les vinyes de la propietat d’Espiells, és l’emblema de la marca que es va donar a conèixer tímidament a tot el món el 1976 quan va llançar el Juvé&Camps Reserva de la Família, un brut nature sense sucres afegits de raïm macabeu, parellada i xarel·lo del qual s’exporten cada any a l’estranger més de 700.000 ampolles.

El 35% de la producció de Juvé es queda a Catalunya i un altre 45% es reparteix per la resta del país. Els paladars més gurmets del planeta es beuen el 20% del cava restant.