glop estiuenc

Una ruta de l’orxata per cinc locals de Barcelona

  • Cinc establiments històrics promocionen la seva beguda artesana amb un passaport de consumicions, un mapa i una guia amb els seus beneficis per a la salut i diversos combinats possibles

Una ruta de l’orxata per cinc locals de Barcelona
1
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Si als anys 90, la ruta del bakalao triomfava a València i voltants, en aquesta segona dècada del segle XXI, toca la ruta de l’orxata. Canvien l’escenari i els protagonistes: en comptes de fans de la ‘makina’ ballant en discoteques enormes al costat de la carretera d’El Saler, ara són cinc establiments històrics de Barcelona i Badalona els que sedueixen els gurmets assedegats d’aquesta popular beguda artesana elaborada amb xufla, el tresor valencià que, després de barrejar-se amb aigua i sucre, sap a música celestial. 

Per a la ruta, que comença aquest divendres i acabarà al setembre, s’ha creat un passaport en el qual segellar les consumicions fetes a cada orxateria. Quan es completa, la sisena surt gratis en qualsevol. Són El Tío Che (rambla del Poblenou, 44), Sirvent (Parlament, 56), La Campana (Princesa, 36), La Valenciana (Aribau, 16) i Fillol (Sant Joaquim, 4, de Badalona). També s’ha editat un mapa amb la ubicació d’aquests establiments i un fullet amb combinats que permet aquesta beguda (amb granissats de cafè, de llimona, de maduixa, amb gelats de mil i un sabors...) i els seus beneficis per a la salut.

Vegana, sense gluten i... ¿afrodisíaca?

A més de ser refrescant i addictiva, és vegana, no porta gluten, conté una bona quantitat de ferro i potassi, suma les virtuts de la llet però sense lactosa, va bé per al colesterol... Fins i tot circula per allà algun estudi que assegura que és afrodisíaca.

Notícies relacionades

Una bona manera de promocionar l’orxata de qualitat que elaboren en aquests negocis familiars creats fa més d’un segle per gent de Xixona o València i els responsables actuals de la qual pertanyen a quartes i cinquenes generacions.

Diguem, doncs, que l’orxata ja es pot considerar barcelonina.