Aperitius agitats, no regirats

Els millors còctels de Barcelona per prendre de dia

  • Els còctels d’autor s’han adaptat a l’horari pandèmic. En aquests santuaris amb coctelera es combinen copes de Martini amb pica-pica i ulleres de sol.

Els millors còctels de Barcelona per prendre de dia
6
Es llegeix en minuts

Amb l’oci nocturn sumit en una hibernació eterna, algunes cocteleries han hagut de reajustar els seus bioritmes i buscar un espai a la franja diürna, disputant-se-la amb restaurants i vermuteries, fins que Alba Vergés ens aixequi el càstig i decideixi que ja es pot sopar fora. Adaptar-se o morir. Els còctels es posen el bronzejador i les ulleres de sol i s’exhibeixen durant el dia per alegrar-nos l’aperitiu o ajudar-nos a rematar un dinar amb l’última copa.

Els propietaris d’aquestes cocteleries (i de totes les que no s’han pogut incloure en aquest article) són uns valents, uns romàntics, saben que els còctels pertanyen a la nit i que el dia no dona ni per als cacauets, però aixequen les persianes a hores intempestives per mantenir viu l’esperit i cuidar els seus. Contra les imatges dantesques dels macro-‘botellons’ del passeig del Born, res com un bon ‘tour’ de cocteleries diürnes per comprovar que encara hi ha esperança. Un Cosmopolitan i EL PERIÓDICO de diumenge: ¿algú en dona més?  

Aperitiu a la Catedral 

El rei de la Rambla

La Catedral mai falla. Tenim Boadas (Tallers, 1) per a estona, digui el que digui la pandèmia, cosa que suposarà un estalvi significatiu en ansiolítics i/o terapeutes. La millor cocteleria de Barcelona obre des de l’hora de l’aperitiu perquè vagis remullant el teu interior amb les seves pocions màgiques abans de dinar o perquè posis la rúbrica adequada a una bona manduca. El seu ‘dream team’ de ‘bartenders’ amb corbata i americana s’encarregarà de preparar-te la poció que millor s’ajusti a la teva ànima. Els clàssics adquireixen caires llegendaris en aquesta casa visitada per incomptables celebritats: el Dry Martini abocat és un cop de felicitat; el Gin Fizz és perfecte; et preparen un Pisco Sour amb els ulls tancats i claven l’Americà. No se m’acut un millor aperitiu: arribaràs tard al dinar segur.   


Gildes i Negronis 

Aperitiu al Raval

Els caps de setmana, la cocteleria Negroni (Joaquín Costa, 46) es posa el despertador i obre des de les 13.00 hores per regar el Raval amb les seves copes elegants, fiables, impecables. Els agrada el contacte amb el client (sempre amb distància de seguretat, és clar), per això no els cal disposar de carta. Dona’ls conversa i els ‘bartenders’ dissenyaran les begudes segons els teus desitjos. No obstant, el rei de la casa és el còctel que dona nom al local; quin Negroni tan llaminer, senyores i senyors, l’han perfeccionat, li han estret les costures fins al límit i, mmm, els surt de meravella. Aquest nou Negroni improvisat per a caps de setmana pandèmics, a més, té Gildes, formatge i pica-pica de qualitat. I ha posat un parell de taules altes al mateix carrer de Joaquín Costa perquè disfrutis, amb un Margarita a la mà, d’un dels capil·lars més encabritats i psicodèlics del Raval.


‘Born to be guai’ 

Vermut d’autor

Cada cap de setmana, a partir de les 13.00 hores, Collage (Consellers, 4) posa al servei de la comunitat els seus moderns, saborosos i delicats còctels. La creativitat i el bon gust troben un lloc a la carta d’aquesta cocteleria amagada en un racó del Born. Té vermut, cervesa de qualitat, vins i tapetes, per si cal fer un entrant, que el dia és llarg, però el plat fort són els còctels d’autor. Per descomptat que brillen quan es posen clàssics, però l’ideal és perdre’s en la creativitat de la casa, deixar-se endur pel ‘bartender’, tastar les seves copes més atrevides i passar un bon dissabte.    


La ruta de les espècies 

‘Taptails’ i Curriquiris

El ‘bartender’ Antonio Naranjo és un cul inquiet i, malgrat les innombrables adversitats que ha d’afrontar el seu sector, no renúncia a obrir la cocteleria Especiarium (Princesa, 29) per amenitzar els vermuts i allargar-los com un xiclet a base d’amargs o còctels d’autor, si és necessari. Els caps de setmana apuja la persiana de dia, compta amb un DJ i cuida els seus clients amb vermuts, còctels clàssics, ‘mocktails’ o còctels amb firma, sorgits del seu hiperactiu cervell. Per tenir coses, té fins i tot ‘taptails’, uns còctels prèviament preparats –frescos i que entren fàcilment– que surten directament d’una aixeta. Pica-pica garantit (compte amb les crispetes al curri) i migdiada de tres hores assegurada també per contracte.


El mètode Gotarda 

Sempre amb classeIdeal (Aribau, 89) sempre ha estat allà, obrint al migdia i, les seves portes segueixen obertes, sense parar, a partir de les 12 hores, com ha passat tota la vida. En aquest santuari del còctel, la docta mà del mestre José María Gotarda marca el minut i alimenta l’esperit del feligrès amb uns còctels suprems, senyorials, copes que carreguen amb molts anys de barra i servei al peu del canó, i s’acompanyen de petits mossos –formatge, barquetes, embotit– per matar el cuquet. Em comenta Gotarda que, de cara als aperitius, ha cuidat molt la selecció de vins de Jerez, i per descomptat, mai hi falten els còctels clàssics amb vermut. Si t’agraden les coses ben fetes, Ideal és la trinxera que buscaves.   


La primera del dia 

‘Eixample on the rocks’

Una de les cocteleries que més vegades he visitat a la meva vida, i la majoria de cops durant el dia. Tándem (Aribau, 86) ja obria de dia abans de la crisi sanitària i no ha perdut, gràcies a Déu, aquest costum tan sa. El local comandat per Xavier Pernía reposa en un enclavament màgic, envoltat de restaurants, i és ideal per prendre la medecina que et permetrà sobreviure a l’imminent dinar de feina sense escanyar el teu cap amb el tovalló. Interiorisme clàssic, butaques toves, cambrer amb americana i cortinetes a les portes per aïllar el personal... Tándem et fa massatges a l’ànima amb una cocteleria clàssica d’alta volada i un servei sobri, atent, d’execució ràpida. El seu senzill Bloody Mary és un dels meus preferits de Barcelona i un dels començaments més segurs si t’enfrontes a la teva primera (tot i que no última, i ho saps) copa del dia.    


Vermutejant la ciutat 

Glops diürns

Entra a la llista de refiló, perquè no sé si és una vermuteria, una cocteleria o un bar de tapes, és igual, el cert és que V de Vermut (Manso, 1) desdibuixa fronteres i s’ofereix com una magnífica opció per aixecar el colze a base de còctels frescos, ben fets i molts perfectament dissenyats per al consum diürn. La seva especialitat són les combinacions amb vermut, com l’exhilarant Zoom-V (amb una barreja de tres vermuts, aranja i maracujà), però jo no passaria per alt la possibilitat de bussejar en el seu Michelada i Bloody Mary: quan cau el solet a la seva terrassa, tenen gust de suc dels déus.


Còctel, puro i postres 

Restaurants a la barra

Notícies relacionades

Tot i que sempre recomano visitar una cocteleria abans d’àpat, hi ha restaurants que t’ho ofereixen tot al mateix ‘pack’. I ho fan bé. A dalt de tot, hi ha Leche de Tigre (Martínez de la Rosa, 10), un extraordinari restaurant peruà amb una carta de còctels amb una gran tècnica i creativitat, amb Piscos embriagadors i creacions d’autor que ens remeten el seu país d’origen. Little Andaman (Muntaner, 182) és també un reducte d’aromes i sabors a destacar: la seva disfrutable cuina índia amb pòsit marí es complementa amb una divertida carta de còctels, plena de picades d’ullet i girs exòtics

I aquí venendos restaurants més amb cocteleria d’entitat: el Babula Bar 1937, Pau Claris, 139, i el Bar La Higuera, a Sicília, 101 (impressionants glops, avís a sibarites de la beguda). Només hauràs d’asseure-t’hi i onejar la Visa, ells s’encarregaran d’omplir-te el plat i la copa.