glops divertits i fàcils

5 còctels amb vi que pots fer a casa

Cristina Bruno Giménez, 'bar manager' de MutiClub, us ensenya com fer cinc combinats amb vi. I no, no són sangries

coctel

coctel / ALVARO MONGE

4
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio

Amb les cocteleries tancades, toca disfrutar dels glops a casa. Però costa fer-se un combinat original, divertit i amb ingredients que tinguem a mà a casa. ¿Què tal un vi? Qui més qui menys en té un a casa. Doncs atreveix-te a provar-ne algun d’aquests cinc que ens proposa la ‘bar mànager’ de Muticlub, Cristina Bruno. Al seu local del carrer de Còrsega, 338, dona la volta als còctels clàssics posant-hi una mica de vi. ¡Que no tot és sangria!  


1. New York Sour

Amb el toc rústic del raïm monastrell

El New York Sour porta un vi negre de raïm monastrell.

«Aquest té com a base bourbon, suc de llimona, clara d’ou i sucre, però nosaltres li donem un toc amb un vi negre de raïm monastrell del Tarima (Cellers Volver, de la DO Alacant), que és bastant rústic i potent i que, gràcies al seu grau alcohòlic i als seus tanins, aguanta i equilibra el whisky. Li posem una mica de licor de taronja per acabar d’arrodonir tots els sabors».


2. Daiquiri

Es pot fer blanc, negre o rosat

La trilogia de daiquiris de Muticlub: amb vi negre, amb blanc i amb rosat.

«Aquest còctel està des del primer dia a la carta del Muticlub, així que és un clàssic de la casa. Porta rom blanc, suc de llima, sucre i el vi corresponent, sigui blanc, rosat o negre. El blanc és Lanius, un chardonnay del celler Alta Alella, perquè busquem proximitat, i amb ell traiem notes de fruita tropical, com pinya i maracujà. El rosat porta un merlot anomenat Gran Caus, del celler Can Ràfols dels Caus, del qual volem extreure les notes de fruits vermells, i el vi negre és més potent: Numanthia, de la DO Toro, astringent, amb molt caràcter i cos».


3. Gintònic

Amb tres variants

«L’anomenem Gintorro i ha agradat molt. El vam llançar just abans del segon tancament de bars i restaurants. És una fusió de gintònic, amb menys quantitat de ginebra del normal, a què al final s’afegeixen llàgrimes de vi blanc, rosat o negre. Ha de ser vins bastant intensos i amb estructura perquè no es perdin al gintònic. Això fa que al principi arribi l’aroma del vi i després el punt refrescant de la tònica. No barregem els ingredients perquè quedin els dos colors diferenciats a la copa.

Al gintònic que porta vi a Muticlub l’anomenen Gintorro: pot ser blanc, rosat o negre.

Per al Gintorro de vi negre utilitzem Llavors (celler La Vinyeta), una cabernet de l’Empordà, pels seus records de clau i pebre negre que van molt bé amb la ginebra Monkey 47, que té tocs herbacis; acabem amb una branca de romaní i un ‘twist’ de llima. El Gintorro de vi rosat porta merlot (el mateix Gran Caus d’abans) perquè busquem la fruita vermella, i es combina amb ginebra Seagram’s, que és tirant a seca; el ‘perfect serve’ acaba amb uns nabius blaus i pell de taronja. El que porta vi blanc incorpora un albariño Alba Martí (Martí Códax) per buscar un punt més cítric i més fresc que va bé amb la ginebra Nordés, que també és gallega, i es remata amb una fulla de sàlvia per donar frescor i un ‘twist’ de llimona per aportar un toc més cítric i fresc».


4. Cosmopolitan

Un xarel·lo del Penedès com a base

Aquest Cosmopolitan porta un xarel·lo i un aiguardent de vi, tots dos del Penedès.

«Per a aquest còctel elegim Miranius, un xarel·lo del Penedès (Celler Credo) per les seves notes verdes i de flors blanques. La base és un aiguardent de vi del Penedès (Rajolí, de Companyia Artesana de Licors), amb un licor de flor de saüc, una mica de suc de nabius (típic del Cosmopolitan) i una mica de suc de llima per equilibrar. S’acaba amb el xarel·lo a la recerca d’aquestes notes de flors més suaus perquè no ens interessen vins que repuntin el cítric sinó que busquem harmonia. El detall final és rostir un branquilló de farigola llimonera amb un bufador per aconseguir les aromes fumades d’aquesta herba».


5. Old fashioned

Notícies relacionades

En comptes de bourbon, conyac

L’Old fashioned amb vi porta un almívar fet a partir d’un vi negre del Montsant. Se serveix en una copa de conyac.

«L’Old fashioned clàssic té bourbon i va aromatitzat amb angostura i pell de taronja, a més de portar una mica de sucre. A Muticlub fem una variació amb conyac en comptes de bourbon i el preparem a la manera clàssica, però en comptes de sucre blanc posem un almívar que hem fet a partir d’un ’montsant’ negre (Veïnat, de Vinyes Singulars). Per acabar, torrem tres grans de cafè perquè, al posar-los a la copa, alliberin totes les aromes; per això ens convé una copa tancada, de conyac, i sense gel. El Veïnat és un vi amb notes de fruits negres silvestres com la mora i és molt rodó i fi, cosa que fa que s’integri molt bé i de manera molt elegant amb el conyac».