'TAKE AWAY' SOSTENIBLE

El cafè per emportar, millor en vas reutilitzable

El tancament de bars a Catalunya està multiplicant el consum d'envasos d'un sol ús, difícils de reciclar

Moltes cafeteries ja impulsen la reutilització, amb descomptes per als clients que porten la seva pròpia tassa

cafellevar

cafellevar

4
Es llegeix en minuts
Eduard Palomares

El tancament de bars a Catalunya ha fet que es multipliquin les escenes de persones caminant pel carrer amb un cafè per emportar a la mà. Una cosa que suposa un petit alleujament per als establiments però que, alhora, genera un important augment dels residus, moltes vegades ni tan sols reciclables, ja que molts d’aquests vasos de cartró estan recoberts d’una capa de polietilè que en fa impossible el tractament. És a dir, que acaben a l’abocador fins i tot si es dipositen al contenidor blau. Abans de la pandèmia, Greenpeace calculava que es tiraven a Espanya 1.500 milions d’envasos de cafè a l’any, unes xifres que no dubten que hauran augmentat. ¿La solució sostenible és llavors no demanar un cafè amb llet mentre duri el tancament de locals? Ni de bon tros, simplement es tracta d’utilitzar vasos o tasses reutilitzables.

De fet, molts establiments especialitzats en cafè ja fomenten aquest tipus de pràctiques, si bé encara no han acabat de calar en els clients, que es mostren una mica tímids a l’hora de portar el seu propi envàs. Ara potser és un bon moment per canviar aquesta dinàmica, no només per raons mediambientals, sinó perquè també implica un petit estalvi per a bars i cafeteries. A Syra Coffee, que compten amb quatre locals repartits per Barcelona, tots ells per emportar, fomenten la reutilització des que van obrir el seu primer punt de venda a Gràcia el 2016. «Si compres el nostre vas reutilitzable, el primer cafè et surt gratis i en els següents sempre tens 20 cèntims de descompte. De fet, això ho fem ja amb qualsevol envàs així, sigui o no el nostre», comenta el seu fundador, Yassir Raïs.

Sense tapa de plàstic, sisplau

Una motivació extra per utilitzar aquest tipus de vas de fibra de bambú, «que pràcticament pesa el mateix que els de cartró i no suposa cap diferència de sabor». No són els únics, ja que altres locals de cafè d’especialitat de Barcelona compten amb els seus propis envasos, com Nomad Coffe (de ceràmica) o Three Marks Cup (de polipropilè). Fins i tot la multinacional Starbucks promou el seu propi vas per reutilitzar i ofereix també un descompte a cada client que utilitzi aquest o qualsevol altre. Només fa falta recordar portar-lo a sobre quan es va a la cafeteria. I, si s’oblida o no es té a mà, almenys no col·locar la tapa de plàstic, que moltes vegades no serveix per a res. «Aquest és un debat que sempre tenim i, abans de la pandèmia, vam decidir retirar-les de la vista i només donar-les-hi a qui la demanava expressament. Amb només aquesta mesura es va reduir molt el seu consum. Amb el coronavirus vam tornar a posar-les a l’abast, per higiene, però a la que puguem tornarem a treure-les», detalla Raïs.

Pot semblar una anècdota, però Greenpeace insisteix que el coronavirus ha implicat una multiplicació dels envasos de plàstic a nivell general. «Si abans hi havia una mica més de consciència ecològica, amb la Covid-19 ha experimentat una frenada, perquè la indústria ens ha fet creure que eren més segurs els envasos d’un sol ús, quan és més aviat el contrari», denuncia el seu responsable de la campanya de residus i plàstics, Julio Barea. Hi ha alguns establiments que utilitzen vasos biodegradables (es distingeixen perquè no tenen cap d’estampat i, a tot estirar, un segell amb la marca del local), però fins i tot aquests formen part d’una cultura de l’‘utilitzar i llençar’. «S’ha de tornar al concepte de la reutilització, perquè la contaminació per plàstic és una altra pandèmia», insisteix Barea.

Diferents models reutilitzables

Vas de ceràmica especial per al cafè per portar elaborat a mà per The Little Pot.

Notícies relacionades

Cada vegada és més fàcil trobar vasos reutilitzables a les botigues, si bé n’hi ha de molts tipus. «L’ideal seria que fossin tipus termos, ja que es conserva la calor, tot i que són més cars. O d’acer inoxidable. Després n’hi ha d’altres de més barats i que pesen poc, com són els de fibra de bambú o blat de moro. Però fins i tot qualsevol tassa serveix, perquè el que es tracta és d’allunyar-se del concepte d’‘utilitzar i llençar’ per tornar a reutilitzar, tal com feien els nostres avis», resumeix Jaume Company, responsable d’organització de les botigues de consum ecològic Olokuti.

Fins i tot qui valori el disseny i la producció local, pot decantar-se per vasos de ceràmica elaborats de manera artesanal per marques com la barcelonina The Little Pot, que incorporen una tapa de silicona. «Estan elaborats a mà, amb una tècnica tradicional de torn, amb materials d’alta resistència i aptes per a ús alimentari», explica la seva creadora, Esther Griso. Sigui del material que sigui, aquests envasos reutilitzables per al cafè ‘take away’ poden ser un bon regal per a aquest Nadal i, a més, una bona notícia per al planeta.