selecció cuidada

Meritxell Falgueras i els seus 5 vins per a la tardor

La sommelier i comunicadora, que acaba de publicar el llibre '#ConVinoConTodo', recomana 5 ampolles infal·libles

img 7729

img 7729

4
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

La sommelier i comunicadora Meritxell Falgueras, cinquena generació d’El Celler de Gelida, és una de les divulgadores del vi més inquietes. Ha publicat el seu quart llibre, ‘#ConVinoConTodo’ (Oberon), que té versió en català titulada ‘#Divinament’ (Larousse), que ha prologat ni més ni menys que José Andrés. En la seva última obra explica el vi de manera dinàmica i divertida, amb infografies de Jordi Català i fotos de Nonna Arruga.

«Parlo a través dels cinc sentits més el sisè, que és de la intuïció, i fent discriminació positiva en la selecció de les frases», comenta Falgueras, que també ha inclòs un ‘viccionari’, amb termes relacionats, perquè vol ser «superdidàctica» i que no ha volgut deixar-se ni els vins del Líban. ¿Qui millor que ella per recomanar-nos cinc vins per a aquesta tardor

1. Les Sorts 2016 (Celler Mas Roig) 

«Porta garnatxa i carinyena, dues varietats guanyadores»

«Aquest vi de la DO Monsant està elaborat amb garnatxa i carinyena, les mes ‘trendies’ del moment. La garnatxa és llaminera i tot terreny, i mostra molt la mediterraneïtat, i la carinyena, que serà la garnatxa del 2021 perquè es posarà de moda (ja se n’estan fent moltes monovarietals), és molt canyera, amb molt bona estructura i textura. Són dues varietats guanyadores. Celler Mas Roig fa coses molt xules, molt de territori, i també m’agrada molt el seu vi novell, que treuen l’11 novembre, dia de Sant Martí: és el vi mes jove de l’any. Se serveix fresquet i va bé amb plats de carn. Costa 17,50 €».


2. Clos Corriol 2019 (Joan Ametller)

«Aquest blanc va bé fins i tot amb carns blanques, perquè té cos»

«És notícia perquè acaba de guanyar una medalla d’or en el Grenaches du monde. La garnatxa és blanca, mola molt perquè és una varietat aromàtica però no gaire, ja que recorda més a fruita blanca domèstica com a pera i poma, i no tant a flor. Es recull a mà de la finca La morera, que és a 700 metres d’altitud. De fet, és la garnatxa més alta del Priorat. Al fermentar en acer inoxidable, manté les seves aromes a fruita. Va bé fins i tot amb carns blanques perquè té cos. És molt glicèrica en boca, untuosa. Val uns 7 euros».


3. Amaranto 2018 (Podere San Cristoforo)

«Un vi negre italià delicat, sense el maquillatge de la fusta»

«La varietat reina de la Toscana és la sangiovese maremma toscana. I aquesta vi s’elabora amb aquesta de manera biodinàmica, com sempre ho ha fet aquest celler. Dona molt fruit vermell del bosc, té molt bona acidesa i es pot fins i tot combinar amb peix. És delicat, no té el maquillatge de la fusta. Pertany a una de les DO italianes que està tenint més volada, i és a la Toscana més salvatge, on no hi ha turisme i la vegetació pot recordar-nos a Formentera. El seu preu ronda els 13-14 €». 


4. Serras del Priorat 2018 (Clos Figueras)

«Priorat de nova generació: versàtil, amb acidesa i fruita, ¡i no crida!»

«El celler de l’anglès Christofer Cannan, el ‘gentleman’ del vi que tant ha fet molt pel comerç internacional del Priorat, està en mans de la seva filla, Anne Josephine Cannan, que per reivindicar el paper de la dona al món del vi va impulsar el grup Dones del Vi al Priorat i el Montsant i ara acull totes les enòlogues i cellereres d’Espanya. Serras del Priorat és el típic vi que queda superbé per a una primera cita o per regalar, perquè és superversàtil i molt fi. Un priorat de nova generació fet a Gratallops, amb un 50% de garnatxa, un 30% de carinyena, un 15% de syrah i un 5% de cabernet sauvignon, que té acidesa, fruita, ¡que no crida!, que va superbé amb bolets i amb cremes (tot i que potser no tant amb una gamba). El seu PVP és de 17 €».


5. Mirgin Opus 2015 (Alta Alella)

«Sens dubte, un dels millors caves del moment»

Notícies relacionades

«Josep Maria Pujol Busquets és un dels millors enòlegs del món en escumosos, de fama internacional. Està fent caves naturals i propostes molt xules. Els toca molt bé. Aquest té criança, torrats, textura... Demostra que el cava és un doble vi gràcies a la fermentació carbònica. Ha creat una beguda molt gastronòmica, ideal per combinar: les bombolles et netegen les papil·les i té acidesa, tan important per acompanyar plats. El cava, a més, fa quedar bé i fa festa, que ja toca en aquests moments. Sens dubte, aquest cava, amb 

un 60% de chardonnay i un 40% de pansa blanca, amb una criança mínima de 36 mesos, és un dels millors caves del moment. Ah, a més, l’ampolla és molt bonica. Costa 33 €».