¿Qui s’hi pot resistir?

Set torradetes per llepar-se’n els dits a Madrid

  • De pa, de panettone, de brioix, de ‘sobao’... cada una té el seu punt però totes estan de vici

Set torradetes per llepar-se’n els dits a Madrid
3
Es llegeix en minuts

«Comença la temporada de torradetes», solem dir cada any per aquestes dates. I cada any és una mica menys cert. Sobretot, perquè la torrija (torradeta) –aquestes postres elaborades a partir de pa amarat en llet aromatitzada i fregit, tan senzill com això– és cada vegada més ubic i transversal. No hi ha carta de restaurant, ‘gastrobar’ o bar en la qual no aparegui al costat de cap altra presència cada vegada més habitual. Sense importar l’època de l’any. De fet, és fàcil que el menú de postres aparegui al costat d’una altra d’omnipresent: el pastís de formatge. Amb un avantatge per a la torradeta: aquesta també campa al seu aire per fleques i pastisseries, el seu territori natural, si ens posem estrictes. Entre aquesta allau d’amants de les torradetes, n’elegim set que val la pena destacar. Pa amb pa, menjar de déus.

Mifer

La guanyadora al premi a millor torradeta tradicional de la Comunitat de Madrid en aquest 2022 s’elabora en una de discreta –per la publicitat, no per la qualitat– pastisseria de Ciudad Lineal (Virgen del Coro, 15), amb més de 50 anys d’etapa a la seva esquena. La massa està enriquida com si es tractés de la d’un panettone i compta amb un afegit extra de mantega, cosa que la fa més cremosa. Un rajolí de rom és el toc final per a una torradeta de premi. El preu és de 2,90 euros la unitat.

Manacor

Una altra guanyadora en el mateix concurs, però en la categoria de torradeta innovadora, és la de la pastisseria Manacor (amb set botigues a tota la Comunitat de Madrid). El pa base és de brioix amb farina d’ametlla, al qual s’incorporen cítrics. La seva característica més peculiar és que, a més de mel, se li afegeix una mica de crema de whisky, emborratxant-la lleugerament. Pot comprar-se a la seva botiga ‘online’ al preu de 6,70 euros el pack de dues unitats.

Hotel Santo Mauro

El renovadíssim Hotel Santo Mauro (Zurbano, 36) aposta fort pels berenars. L’estrella és una torradeta elaborada amb pa brioix artesà, fregida en mantega francesa en lloc d’oli i banyada en sucre. Es presenta acompanyada d’un gelat de vainilla casolà i un ‘crumble’ de canyella. Pot disfrutar-se tant al restaurant com al jardí per 10 euros. 

La Raquetista

Javier Aparicio és un d’aquests xefs capaços de fer màgia. Un dels seus trucs més celebrats és convertir un ‘sobao’ càntabre en una deliciosa i castissa torradeta a La Raquetista (Doctor Castelo, 19). Per arribar a la perfecció, la rega amb una llet infusionada amb cítrics i canyella i la posa al forn per després caramel·litzar-la amb un cop de calor. La serveix amb gelat de llet merengada, el perfecte aliat. El seu preu, 6 euros.

Estimar Madrid

Al restaurant de Rafa Zafra (Marquès de Cubas, 18) tot arriba a l’excel·lència absoluta i podríem dir sense temor d’equivocar-nos una cosa semblant a «vas venir pel marisc i el peix, però et vas quedar per la torradeta». La versió que presenten aquí està feta a base de pa de motllo i està preparada amb un embegut de llet, vainilla i mel. La cirereta, per 8 euros, perfecte als festivals gastronòmics que s’ofereixen en aquesta casa.

Taberna & Media

Notícies relacionades

Fa uns dies, Robert De Niro, durant el seu fugaç pas per Madrid, va sortir a sopar a Taberna & Media (Lope de Rueda, 30) i va tastar la seva famosa torradeta, que mantenen en carta durant tot l’any. Resulta cremosíssima i té un toc irresistible d’anís molt característic que la distingeix d’altres. El seu preu és de 6,80 euros i se serveix amb una bola de gelat de vainilla.

Latasia

Els germans Hernández poden presumir d’elaborar una de les torradetes amb més fama de Madrid. A Latasia (Passeig de la Castellana, 115) tot gira entorn dels sabors de sempre que es van amarant de matisos viatgers i actualitzats. El mateix passa amb la seva torradeta, elaborada amb pa de brioix i que es presenta a la taula amb un gelat de caramel salat. El preu és de 7,15 euros.