Un retorn celebrat

¡Ha tornat el Betlem!

  • El bar de tapes de la Dreta del Eixample torna, després de 14 mesos de tancada, amb la mateixa oferta gastronòmica i el mateix equip que l’han fet popular durant l’última dècada

¡Ha tornat el Betlem!
2
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

¡El Betlem ha tornat a obrir a la Dreta de l’Eixample! Parlem de la tornada d’un dels restaurants més populars dins i fora de Barcelona: la cantonada de Consell de Cent amb Girona ha estat a petar de gent des del primer dia que va obrir com a bar de tapes, fa una dècada. Abans, des de 1961, havia sigut un exitós colmado que servia esmorzars de manera oficial i dinars de manera oficiosa. I fins i tot abans, des que es va fundar el 1892 com La Miscel·lània, una botiga de queviures. 

Després de 14 mesos de tancada agònica, va tornar ahir a la nit. Havia abaixat la persiana just el dia abans que es decretés l’estat d’alarma i el confinament total. Després van arribar els permisos perquè el sector de la restauració pogués obrir, però les restriccions feien inviable el seu retorn. No els sortien els números de cap manera. 

El maquillatge dels menjars a domicili

Una autèntica ruïna que amb prou feines van poder maquillar a l’estiu gràcies al servei de menjar a domicili. «No podíem treure els treballadors de l’erto perquè recuperar-los ens generava pèrdues. Tampoc podíem obrir per donar menjar a quatre persones a l’interior, que era el màxim que ens permetien, i a la terrassa només podíem atendre un parell de taules. A sobre ens van negar el permís per ampliar l’espai exterior a la calçada», recorda, encara afectat, Víctor Ferrer, el xef del Betlem.

«Ens han fotut la vida», es lamenta. Només ara, quan poden servir el 100% de les taules del carrer i els deixen obrir de nit, que és quan més facturen, s’han atrevit a tornar.

Tapes comprensibles

La pandèmia ha sigut immisericordiosa amb Betlem, colpejat pel deute generat per la inversió en la inauguració del veí Bicnic, que després de dos anys de trajectòria havia agafat velocitat de creuer quan va arribar el confinament total. Era l’altre negoci que va obrir Ferrer en temps precoronavirus. «Ens ha passat el deute per sobre. Els bancs no ens han perdonat res. I ric de les ajudes que a la tele deien que ens donarien». 

‘Newsletter’ Cata Mayor

Pau Arenós us explica cada setmana els secrets més ben guardats per disfrutar del bon menjar dins i fora de casa.

Subscriviu-vos-hi

Notícies relacionades

Com a seqüela d’aquesta «Covid econòmica», Ferrer ha deixat el comandament del negoci i ha passat el testimoni a Grup Confiteria (Paradiso, Dr. Stravinsky, La Confiteria, El Maravillas, Bar Muy Buenas, Michigan, Cocteleria Canalla, Rilke, Bolero Bar). El consol és que el xef continuarà marcant la línia gastronòmica que tants fans ha tingut, la que només encaixa amb l’«etiqueta Betlem»: tapes comprensibles amb bon producte i molt gustoses.

Els clients no notaran el canvi de propietat: segueix el mateix equip a la sala i la cuina i segueixen els mateixos plats que el talentós Ferrer (va treballar al restaurant d’Alain Ducasse a l’Hotel Plaça Athénée de París, a Can Fabes, a Santceloni...) no s’atreveix a eliminar a causa del seu èxit: la ploma ibèrica amb patata emmascarada, les truites de ceps i botifarra negra i de bacallà, espinacs i alls tendres, el pop a la brasa amb escalivada, l’amanida d’areng fumat i puré d’api-rave, el caneló de porc ibèric... La millor manera d’assegurar-se que el Betlem continuï obrint cada dia.

Temes:

Bars Restaurants