Iniciativa útil

Els trucs de 30 superxefs per no tirar menjar a casa

  • Ferran Adrià, Joan Roca, Juan Mari i Elena Arzak, Pedro Subijana i Ángel León, entre d’altres, ofereixen al llibre solidari ‘Estrellas contra el desperdicio’ consells i receptes per evitar que el menjar acabi a les escombraries

Els trucs de 30 superxefs per no tirar menjar a casa
2
Es llegeix en minuts

Una trentena de cuiners, entre ells Ferran Adrià, Joan Roca, Juan Mari i Elena Arzak, Pedro Subijana i Ángel León, ha reunit els seus consells i receptes per evitar que el menjar acabi a les escombraries al llibre solidari ‘Estrellas contra el desperdicio’, les vendes del qual es destinaran a la Federació Espanyola de Bancs d’Aliments.

Emmarcat en la iniciativa de l’Associació d’Empreses del Gran Consum (AECOC) ’La alimentación no tiene desperdicio’, compta amb l’exseleccionador nacional de futbol Vicente del Bosque com a padrí, qui ha recordat que pertany a una generació que va créixer «en l’austeritat», una cosa que «pot ser una virtut» perquè evita el malbaratament.

‘Newsletter’ Cata Mayor

Pau Arenós us explica cada setmana els secrets més ben guardats per disfrutar del bon menjar dins i fora de casa.

Subscriviu-vos-hi

«No es pot comprar per comprar, individualment tenim una responsabilitat gran, és una cosa fins a cert punt moral i ètic perquè és pensar en els altres», ha afegit.

Pròleg de l’actor Jesús Vidal

El llibre està prologat per l’actor guardonat amb un Goya Jesús Vidal, que valora que s’ajudi el consumidor a evitar el desaprofitament alimentari, «sobretot en aquests moments». «Els vostres menús no tenen pèrdua, aquesta idea i aquest llibre tampoc», ha apuntat en un vídeo.

El mateix format que ha utilitzat Ferran Adrià per participar en la presentació d’‘Estrellas contra el desperdicio’. Com 29 cuiners més, tots amb estrelles Michelin, ha cedit gratuïtament receptes i consells per ajudar a prevenir els excedents d’aliments a les llars i, si n’hi ha, saber com aprofitar-los.

«El desaprofitament és un dels grans problemes al voltant de l’alimentació i a tota la seva cadena de valor es pot treballar per evitar-lo. És important organitzar la compra, no comprar per comprar; cal pensar les receptes, calcular per al nombre de persones i reciclar el que et queda. En definitiva, pensar per no malgastar aliments», ha defensat.

Pèrdua econòmica i impacte mediambiental

A la presentació d’aquest volum, ja està disponible a la web d’AECOC i a les llibreries per 14,95 euros, s’ha recordat que llençar aliments a les escombraries suposa, a més d’una pèrdua econòmica, malgastar tot el que ha sigut necessari per a la seva producció, des de l’esforç humà fins a l’aigua i l’energia, per la qual cosa també té un impacte mediambiental.

Notícies relacionades

Malgrat tot, la FAO adverteix que si el desaprofitament alimentari fos un país seria el tercer del món més contaminant, a causa de les quantitats ingents de menjar que no s’aprofiten.

En representació dels beneficiaris de les vendes d’aquest llibre solidari, ha parlat el seu director, Miguel Fernández, que ha recordat els «moments difícils» viscuts el 2020, ja que es va passar d’un milió d’atesos de l’any anterior a 1,6 milions. «I el 2021 no ens porta res bo tampoc –ha alertat-; hi ha més necessitats, acudeixen més persones procedents de l’economia submergida, migrants, gent gran que ha de donar menjar a tota la seva família, joves que han perdut la feina, estudiants... Persones que mai pensaven que haurien d’acudir als Bancs d’Aliments».