Nou objecte de desig ‘foodie’

Munta el pollastre: 13 santuaris gurmet que et donen ales (i pit)

  • Barcelona s’ha entregat en cresta i ànima a l’au més universal. En aquests restaurants serveixen un menjar més addictiu que a Los Pollos Hermanos

Munta el pollastre: 13 santuaris gurmet que et donen ales (i pit)
6
Es llegeix en minuts

Ni tan sols Victoria Abril posaria en dubte que el rei del pollastre fregit a Espanya és Ramoncín. Resulta xocant, per tant, que el rocker-tertulià no hagi agafat el pont aeri per afartar-se de cuixes, contracuixes, pit i 'nuggets’ a Barcelona, una ciutat que s’ha entregat en cresta i ànima a aquesta au universal. 

D’un temps ençà, el pollastre a l’ast s’ha guanyat l’adjectiu de gurmet i les aletes s’han convertit en un menjar per a sibarites. També durant els últims anys, el pollastre fregit s’ha sofisticat i cada vegada hi ha més restaurants especialitzats que farien plorar en posició fetal el Coronel Sanders. Ens ho mengem en un ‘wrap’. Posem l’animal entre dues llesques i som a la glòria. Si persegueixes l’aroma del pollastre acabat de fer, és molt probable que acabis en algun d’aquests santuaris per a devoradors de galliformes. I molt de compte: la història d’aquests locals és més addictiva que la de Los Pollos Hermanos. 

Volant alt 

Aletes ‘deluxe’

Les aletes de pollastre han tornat, si és que mai es van postular a res, les pobres. Gràcies a propostes com Ala Broder, ara cotitzen alt a la borsa ‘foodie’. Amb el segell de qualitat del restaurant peruà Yakumanka, aquest negoci en format ‘delivery’ se centra en aletes a la brasa de pollastre, gall dindi o ànec, i les eleva a cotes d’excel·lència inaudites. Les cuinen a baixa temperatura, les acaricien al caliu del Josper, les banyen en diferents salses casolanes i estan ¡mmm... uau! Les aletes La Broder, amb salses anticullera i de la casa, chimichurri i blat de moro hipertrofiat són una passada. Les Spicy Chang, amb salsa picant, kimchi i bec de gall, són per a valents. ¿Red Bull et dona ales? Vinga.


Sofà, gallet i sèrie 

La vida és ají

Bones notícies, ‘pollastròfils’: el restaurant Leche de Tigre ha activat un servei ‘delivery’ de pollastres peruans que recomano que introduïu a les vostres llars i organismes. Es diu Gallito Canalla i amb només dos mesos de vida ja és a la cresta. Les aletes són superiors, tendres, temptadores, i arriben remullades en bassals de salses casolanes amb fons peruà: espectaculars les de kimchi i rocoto; picants i sensuals les d’ají de charapito i mango. El pollastre arrebossat (cuixa desossada i marinada 24 hores amb ají groc i altres ingredients arcans) és una altra bogeria: l’escorça és lleugera, però cruixent de manera endimoniada. El seu interior és tan tendre que esclata com una pompa de felicitat amb cada dentada. I goles ben cobertes, que consti en acta: Pisco sour i chicha morada per fer-ho baixar tot. Aquest gallet va molt de debò.


Rooq & roll 

Pit i estrelles

Si t’agrada menjar amb tovalló de cotó, estovalles d’encaix i cambrers amb casaca, intenta creuar la vorera quan passis per davant del Rooq. Té l’espinada d’un ‘fast food’ juvenil, zero estovalles i molts tovallons de paper. Demanes a la barra i et donen un ‘busca’ que es dispara embogit quan el teu pollastre està preparat. És un repel·lent per a ‘pijos’ i m’encanta, ja que totes aquestes retallades repercuteixen en el preu: per menys de 10 euros et menges un dels millors entrepans de pollastre fregit de Barcelona, amb les seves patates o ‘coleslaw’i un refresc o cervesa artesana. Costa no delir-se per l’hamburguesa clàssica, amb pa de brioix fet i enfornat per ells; salses casolanes; adobats de veritat i un generós pit de pollastre, marinat durant 16 hores i cobert a consciència amb més de 10 herbes i espècies. Que ningú s’aixequi de aula sense provar abans els ‘nuggets’: a la meva festa d’aniversari penso repartir-los com si fossin Ferrero Rocher.   


Hi ha pollastre a casa 

‘Nuggets’ en pijama

En aquest escenari pandèmic, el pollastre i el ‘delivery’ s’han convertit en perfectes aliats, per això en els últims mesos han sorgit propostes gal·linàcies de qualitat que operen exclusivament des de la distància. Van Van Chicken (projecte de la factoria Van Van) va de cara: la seva missió és portar-te a casa un pollastre fregit de primera divisió a preu de regional. El pots demanar en peces –el combo per 9,95 € val molt la pena–, en un ‘wrap’ o en una deliciosa hamburguesa. És un pollastre llaminer i de proximitat que es banya 24 hores en un jacuzzi de ‘buttermilk’ i espècies, un tros d’au amb un megarrebossat que cruix com el lumbago de Clint Eastwood. 

També Piel de Gallina s’ha especialitzat en pollastre fregit a domicili: te’l presenten en format internacional –el Tulum i el Seül, els meus preferits– i te’l pots menjar en un entrepà Po’boy, amb ‘daikon’ adobat i maionesa japonesa. Prohibit donar-li els ossos a la teva mascota, que després s’ennuega.


Brooklyn Follies 

Menjar-se el Prat

Acaba d’obrir al Prat de Llobregat mentre escric aquestes línies. La ‘crew’ de Can Pizza s’ha aliat amb Mucho Muchacho (el millor raper de BCN) per posar al mapa pratenc un restaurant de pollastre fregit que recorda molt els locals de Brooklyn. Es diu Kiki & Riki, té un taulell ‘vintage’, hip-hop dels 90 de fons, unes Nike Air Jordan VI en una vitrina, unes postres que és la caqueta rosa del Dr. Slump i un pollastre fregit american style’ tremendíssim que ve en gobelets (peces a triar) o en format entrepà. El lloc on menjaria Notorious B.I.G. si fos viu. ‘Hell Prat forever’!   


Els gallets del barri 

Pollastres del Raval

El restaurant de ‘street food’ mexicana/nord-americana Gringa va ser un dels primers a apostar per una ‘burger’ de pollastre fregit de qualitat. Ha plogut molt, però el seu ‘bun’ de pollastre fregit continua sent un dels entrepans més apreciats del Raval, el barri de Dr. Beer and Mr. Fried, un petit restaurant de menjar cajun i birra artesana que mai decep. El seu pollastre fregit del sud té una crosta d’arrebossat que li podria esborrar els tatuatges a Neymar com a pedra tosca. Broden un pollastre tendre i suculent per dins; explosiu i cruixentíssim per fora. El marinen llargament i el cobreixen amb cereals segons abans que aterri al teu plat. Si t’agraden les ‘burgers’ de pollastre, és possible que t’enamoris del ‘panzer’ de la casa. No passa desapercebut tampoc el pollastre fregit cajun amb gofra: Viagra natural.

Per si no fos prou, la cocteleria del Raval Two Schmucks acaba d’obrir un restaurant especialitzat en ‘brunch’ que té el pollastre com la droga més dura. El pollastre fregit amb salsa picant, mantega de cafè i gofres, acompanyat d’un Bloody Mary de la casa, és el millor regal que et pots fer aquest cap de setmana. A la seva terrassa, a més, disfrutaràs d’aquest trepidant ‘blockbuster’ titulat Raval.   


BCN a l’ast 

Notícies relacionades

El secret és a la brasa

El pollastre a l’ast, company de fatigues del tortell associat al diumenger de mitjana edat, és ara objecte de desig ‘foodie’. Si existeix el pollastre a l’ast gurmet, Apluma mereix acaparar els focus: unten els gal·linacis amb una poció màgica de vi, herbes i altres llaminadures, i els tenen fent voltes al rostidor, a foc lent, fins que adquireixen una textura i un gust d’escàndol. A Chickoa, el xef Paco Pérez també aposta per la maceració, el carbó i la pausa amb notable èxit. Sempre impecables, Els Pollos de Llull és una aposta segura per als paladars més clàssics. I al restaurant peruà La Turuleca, entre cebiche i cebiche, un pot endrapar un pollastre a la brasa espaterrant que ja té molts adeptes a les Corts.