entre obres d'art

4 restaurants per menjar o sopar en un museu a Barcelona

Macba Cafè s'afegeix als restaurants que et deixen un bon sabor de boca quan visites el seu centre d'exposició

macba-cafe

macba-cafe

4
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

És el debat etern. Uns diuen que la cuina és un art i d’altres, que és simple artesania. Als primers, els encaixaria de meravella un museu per asseure’s a menjar; per als segons, també, sempre que la proposta gastronòmica valgui la pena. A tots dos els interessarà aquest reportatge, ja que recorre restaurants ubicats en museus. Aprofitant la recent obertura de Macba Cafè Chichalimoná al Macba, recordem altres llocs on començar o acabar una visita museística amb bon sabor de boca.

1. Macba Cafè Chichalimoná (Macba)

Macba Cafè ChichalimonáPlaça dels Àngels, 1. Telèfon: 932.490.436

A la gent de Chichalimoná (Sara Reixach i Víctor Burgués) els va molt bé amb la seva cuina sana, de temporada, amb producte fresc i despreocupada. Tant que l’enorme local del passeig de Sant Joan, 80, se’ls va fer petit i en van obrir un altre a la Vila Olímpica (avinguda d’Icària, 145). Ara porten el seu art al Macba Cafè, al Museu d’Art Contemporani de Barcelona. Es tracta d’una cafeteria vermuteria en la mateixa línia, ja que serveix plats i tapes mediterranis de sabors tradicionals amb un toc avantguardista i internacional. Producte de proximitat, sovint eco, per a una carta de temporada que canvia dues vegades l’any i que també inclou tapes i platerets, pastissos casolans i pans artesanals de proveïdors del barri, a més de propostes vegetarianes, veganes i aptes per a celíacs.

Hi ha moltes coses que fan especial aquest lloc. La cuina és ininterrompuda cada dia (de dilluns a divendres,  de 8.00 a 00.00 hores, i caps de setmana i dies festius, de 9.00 a 00.00). Els 'brunchs' se serveixen cada dia i sempre tenen opcions amb ous ecològics (entre 8 i 9 euros), 'bowls' (el de iogurt costa 4,5 euros i el d’'açaí', 8). A tall de menú de migdia (els dies feiners), tens la 'Fórmula migdia': una crema o amanida més el plat del dia, amb beguda inclosa, costa 12. I l’oferta bevible és interessant, amb vermuts, vins ecològics i naturals de proximitat, cervesa de la ciutat i còctels d’autor.

Hi ha més motius: el seu espai sempre resulta agradable, t’asseguis a la terrassa de la plaça dels Àngels o a l’interior, on un finestral enorme omple de vida i llum la sala. Un luxe. I acull xerrades, presentacions i altres activitats culturals.


La sala del restaurant de la Fundació Miró, tot llum i tranquil·litat / FERRAN NADEU

2. Fundació Miró

Fundació MiróParc de Montjuïc, s/n. Telèfon: 934.439.470

El restaurant de la Fundació Miró és tan mediterrani i internacional com el geni que dona nom al centre. Hi ha llum a la sala, ubicada a la planta baixa, que disposa d’una terrassa que dona a l’anomenat pati del Garrofer. Un luxe per la llum i per la tranquil·litat que s’hi respira. El mateix s’ha de dir de la carta, basada en la cuina de tot l’arc mediterrani amb algun toc oriental i sempre lleugera. Igual serveixen pasta que humus, gaspatxo, 'parmiggiana' d’albergínies o mussaca.

L’establiment obre a les mateixes hores que el museu: pots menjar i beure de dimarts a dissabte, de 10.00 a 20.00 hores entre l’abril i l’octubre (fins a les 18.00 hores entre el novembre i el març), i els diumenges de 10.00 a 18.00 (fins a les 15.00 del novembre al març), en aquest cas preparen els anomenats «capricis»: plats combinats que se serveixen amb una amanida i pa àrab, pa de croissant, coca de recapte, pita, crep o quiche de formatge de cabra. 


La terrassa de Terracccita, a la plaça de Joan Coromines / JORDI COTRINA

3. Terracccita (CCCB)

TerracccitaPlaça de Joan Coromines, s/n. Telèfon: 932.808.658

És a la tranquil·la plaça de Joan Coromines, a la 'rebotiga' del CCCB i del Macba. La seva terrassa és un gust, igual que la seva oferta gastronòmica, que comença amb els esmorzars i acaba amb els còctels, passant pels menús de migdia, que costen 13 euros i que estan compostos per un entrant, un plat principal, beguda i postres (també fan el plat del dia, amb beguda i postres per 11 euros). Són senzilles creacions d’estil mediterrani cuinades amb producte local, de temporada, ja siguin tapes, aperitius, amanides, hamburgueses de vedella ecològica (amb formatge emmental, ceba confitada, tomàquet, enciam i patates fregides) o peixos del dia, que serveixen, amb samfaina i olives negres (15,50 euros).


La vistes sobre Barcelona són espectaculars des de la sala del restaurant Òleum

4. Òleum (MNAC)

ÒleumParc de Montjuïc, s/n. Telèfon: 932 890 679

Notícies relacionades

El MNAC, que ocupa l’edifici del Palau Nacional, té un restaurant a la primera planta, Òleum, la sala del qual és tan espectacular com les seves vistes sobre Barcelona. Abans va ser el Saló del Tron. De dimarts a dissabte, de 12.30 a 16.00 hores (divendres i dissabte, a més, de 19.30 a 23.30 hores), i diumenges i dies festius, de 12.00 a 16.00, serveixen una carta de cuina tradicional catalana actualitzada.

L’oferta gastro segueix en l’espai més emblemàtic del Palau Nacional, la Sala Oval, amb El Cafè del MNAC, una cafeteria que serveix un 'lunch' bufet de dimarts a divendres de 13.00 a 16.00 hores. A l’entrada al museu hi ha una tercera proposta, la més senzilla: Podium, un bar on prendre un aperitiu, un entrepà, un gelat o un còctel a l’aire lliure, també amb bones vistes. Ben aviat, el museu renovarà l’oferta gastronòmica, un nou motiu per pujar fins allà al marge de la seva col·lecció d’art.