ESPAIS ÚNICS

Abans cases, ara restaurants

Et donem les claus de set restaurants que al seu dia van ser vivendes de famílies adinerades

spoonik

spoonik

3
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

"Restaurant senyorial". ¿Potser hi ha una descripció millor per a aquells establiments que ocupen el que al seu dia van ser vivendes de famílies adinerades? A la ciutat de Barcelona n’hi ha diversos, on et sentiràs com un marquès (o marquesa).

1. SPOONIK

El restaurant Spoonik del carrer de Bertran, 28 va néixer arran de l'èxit que va tenir Spoonik, una casa a la plaça de Lesseps que era la llar dels seus dos xefs, Jon Giraldo i Jaime Lieberman. Aquella mansió, amb un jardí preciós, va deixar d'albergar sopars, però acaba de tornar amb la mateixa filosofia: cuina d'avantguarda que fusiona l'esperit llatí i el mediterrani i espectacles sensorials com música en directe. Giraldo recorda que Margit Kocsis, que es va fer cèlebre a dalt d'un cavall en l'anunci del brandi Terry, va viure allà i muntava ­festes privades durant els 60 i 70. Plaça de Lesseps, s/n.


2. NOMO SARRIÀ

El restaurant japonès està instal·lat en una casa al centre de Sarrià que s'ha quedat petita des del dia que va obrir, fa només uns mesos. Una de les coses més curioses que té l'establiment del Grupo Nomo (Nomo, Kuo, Far Nomo, Jani) és el túnel que connecta amb la parròquia de Sant Vicenç de Sarrià. Ara està segellat, però en temps de guerra era una escapatòria que també tenien altres cases de famílies acabalades del barri. Major de Sarrià, 105.

3. DOS TORRES

El barri de Tres Torres deu el seu nom a la casa modernista que ocupa el restaurant Dos Torres i un parell de mansions més del mateix estil que es van aixecar a la zona a principis del segle XX. Aquesta, del 1908 i catalogada com a patrimoni històric de la ciutat, és l'única que segueix dempeus: té un jardí que rep els comensals, que entren per la Via Augusta. Abans hi passava el tren, ara soterrat. Va ser col·legi de monges i es va transformar en bar musical. Va estar un temps tancat abans d'albergar el restaurant, que va obrir a principis d'aquesta dècada. Ofereix cuina de mercat amb algun toc modern, ja sigui a la planta de dalt, anomenada Dos Torres, com a la planta de baix, La Jacaranda, més informal. Via Augusta, 300.


4. TRAM TRAM

Va ser la residència del personal de servei d'una enorme casa d'estiueig d'una família que vivia al passeig de Sant Joan. Abans que fos Tram Tram, havia sigut també un restaurant durant 11 anys. I abans, una botiga de joguines. Des del 1990, Isidre Soler hi imparteix magisteri amb una cuina tradicional modernitzada que beu del que va aprendre amb Josep Maria Boix, Fermí Puig, Santi Santamaria i Ferran Adrià. Major de Sarrià, 121.


5. ASADOR DE ARANDA

L'Asador de Aranda ocupa un edifici modernista que és monument històric artístic nacional. Se'l coneix també com a Frare Blanc perquè va ser pro­pietat d'uns frares dominics, i que va comprar l'indià Teodor Roviralta, que va restaurar entre el 1903 i el 1913 Joan Rubió i Bellver, deixeble de Gaudí i autor de la Casa Golferichs. L'arquitecte li va donar un aspecte diferent. Avui dia, als salons on vivien els Roviralta s'hi pot menjar lletó rostit al forn. Avinguda del Tibidabo, 31.


6. EL MERCADER DE L'EIXAMPLE

Notícies relacionades

En aquesta coqueta caseta hi va viure gent i després hi va passar consulta l'otorrino Luis Tomás. També havia sigut un magatzem de pel·lícules. Mentre a les plantes superiors hi segueixen havent veïns, la caseta triomfa com a restaurant, on mana el menjar slow food­: producte ecològic, si pot ser de quilòmetre zero (tenen hort propi), per a una cuina sense artificis en tapes, plats i suggeriments del mes. Mallorca, 239.


7. BELVEDERE

Al passatge de Mercader hi ha un restaurant que va ser casa fa 100 anys: Belverede. Al soterrani hi havia la carbonera, i on ara hi ha la cuina hi vivia la portera. Tot això és història des de fa 40 anys, quan es va convertir en el que és ara: restaurant (cuina de mercat clàssica) i cocteleria (també clàssica). Passatge de Mercader, 3.