Cuina de reacondicionament

Arròs, pizza, croquetes... Com ‘ressuscitar’ a casa el que t’ha sobrat al restaurant

  • La nova llei contra el desaprofitament exigirà que els locals entreguin el que li hagi sobrat a cada comensal: aquesta és la manera correcta de reescalfar croquetes, hamburgueses o patates braves

Arròs, pizza, croquetes... Com ‘ressuscitar’ a casa el que t’ha sobrat al restaurant
4
Es llegeix en minuts

Emportar-se les sobres d’un dinar o sopar en un restaurant sempre ha sigut un tema difícil. Aquí conviuen dos tipus de persones: els que demanen el ‘doggy bag’ per a la seva mascota (picada d’ullet, picada d’ullet) sense problemes i els que, per pudor o ves a saber per quina altra fosca raó, són reticents a reclamar les restes del que s’ha pagat legítimament. El projecte de llei de prevenció de les pèrdues i el desaprofitament alimentari, aprovat des de fa uns dies, posarà fi a tot això. Seran els restaurants els que estiguin obligats a oferir, en un envàs adequat i reciclable, allò que el comensal no hagi sigut capaç d’acabar-se...

Ara bé, sorgeix una pregunta: ¿què s’ha de fer amb aquestes sobres a casa? Si no sabem reescalfar o recondicionar segons quins plats és possible que aquests acabin durant dies i dies oblidats en les profunditats de la nevera. Per evitar això, aquí van una sèrie de recomanacions per a receptes molt conegudes però que per les seves característiques, potser no sapiguem com reaprofitar a la nostra llar.

Patates braves

Pocs productes hi ha més difícils de reescalfar que les patates braves així que, ¿què fem si, per no calcular correctament la comanda, ens n’ha sobrat una ració? La solució ens la dona Hernán González, xef de La Burbujería (Madrid): «La millor opció és posar-les al forn en una safata d’acer inoxidable i donar-los un cop de calor entre 180 i 200 graus. Per descomptat, mai hem de fer-ho al microones, ja que acabarien fetes una pasta sense textura». González aprofita també per explicar com tallar d’arrel les pràctiques malgastadores: «Al meu restaurant, aconsellem molt bé els clients per evitar el desaprofitament: en ocasions, jo mateix surto de la cuina quan veig una comanda d’una taula que em sembla excessiva per al nombre de comensals que són i els recomano canviar o cancel·lar algun plat».


Pizza

¿Pot sobrar pizza? I no, no parlem de les vores... Si ens passem demanant, és possible que passi això i acabem amb mtija pizza a casa sense tenir molt clar quina és la millor manera de tornar-la a la vida. Rafa Vega, propietari de Forneria Ballaró (Madrid) ens explica que, segons la seva opinió, la manera idònia de fer-ho és «encenent el forn amb calor només per baix i introduint-la quan estigui molt calent directament a la part inferior sobre una safata. En uns tres minuts ja estaria a punt».


Arròs

L’arròs és un d’aquests plats en els quals és fàcil que acabi sobrant una ració (o dues). José Luis García Berlanga, al capdavant del restaurant Berlanga (Madrid), aconsella «no ficar a la nevera» l’arròs que ens hàgim emportat a casa com a primera mesura per salvaguardar-lo. «Es pot regenerar al microones però, sens dubte, la millor opció és fer-ho al forn, preescalfant-lo prèviament durant 10 minuts».


Tacos mexicans

Anem amb un d’aquests plats difícils de reescalfar. És més, hi ha fins i tot serveis de ‘delivery’ que els envien sense muntar i amb instruccions d’ús perquè els taocs, no ens enganyem, com millor estan són acabats de fer. Javier Quiñones, director del restaurant Tepic (Madrid), ens proposa «reescalfar la proteïna del taco entre dos i tres minuts al forn» o en una paella «movent constantment, durant tres o quatre minuts». El difícil tema de les truites se salva escalfant-les «en una paella o planxa metàl·lica, durant 20 segons de cada costat». En cas que s’hagin endurit una mica, caldria repetir el mateix procés «afegint-hi una mica d’aigua».


Croquetes

Entre els grans desastres de la història de la humanitat gastronòmica és el reescalfat de croquetes al microones. És fàcil que l’arrebossat s’estovi massa o que la croqueta arribi a explotar. «Per a la croqueta el millor és el forn. L’escalfem a 180 graus durant dos o tres minuts. Posem la croqueta sola sense el ‘topping’ en cas que el porti (en el nostre cas li posem una mica de cecina) i ja està», ens comenten des del restaurant Sagrario Tradición (Madrid).


Rostes

Indubtablement, és millor prendre la tapa de moda en el moment i no emportar-se aquesta menja a casa patint en un tàper de plàstic però això pot passar en el cas que la gana no arribi. A Casino de Alcalá (Alcalá de Henares), on els broden, recomanen això: «Posar-los al forn preescalfat a 220 graus durant entre tres i quatre minuts; és millor col·locar-los sobre una escletxa per desfer-se del greix sobrant que poden deixar anar. Una altra opció és fer la mateixa operació en fregidora d’aire. Finalment, també poden tornar a fregir-se, submergint-los durant 10 segons un parell de vegades en una paella amb oli d’oliva a 180 graus».


Hamburguesa

Notícies relacionades

La clàssica màxima de la teva àvia de «menja-t’ho ara que està calent, que això fred no val res» pot aplicar-se al cent per cent a l’hamburguesa. En cas que s’hagi quedat gelada, toca portar a terme un procés casolà de desmuntat i acoblament perquè torni a resultar desitjable. Jesús Rivero, soci de Frankie’s Burger (Madrid), proposa «separar els ingredients. Els vegetals mai s’han d’escalfar però sí la carn amb el formatge i el pa. El millor mitjà per fer-ho és el forn, preescalfat a uns 180 graus». Després toca recompondre l’hamburguesa original però la feina més complicada ja estaria feta.


Costella, carn, entrecot...

D’esplendorós tros de carn preparat a la graella, la planxa o al forn Josper, a tros fred poc desitjable i difícil de ressuscitar. Javier Mayor, xef d’El Taller de Lago  (Madrid) proposa que aquesta carn que ja s’ha quedat rígida es faci servir en altres receptes. «Crec que el més assenyat en aquest cas és trossejar-la i aprofitar-la en idees de reaprofitament com uns taocs mexicans o un arròs de carn». No sempre es pot jugar a ser Déu...