The Gastrominc Revolution

Cal corregir la foto de la cuina barcelonina: més dones i més joves talents

  • La campanya de promoció de Turisme de Barcelona hauria de tenir en compte els responsables de sala i els cuiners i cuineres que han obert en els últims dos anys

2
Es llegeix en minuts
Cal corregir la foto de la cuina barcelonina: més dones i més joves talents

FERRAN NADEU

El mes de maig va ser pròdig en obertures de restaurants a Barcelona, però el juny ja es presenta com a ajusticiador de gurmets i recomanadors gastro: estar al dia significa alleugerir les carteres i unes dosis massives d’omeoprazol.

La bona salut de la restauració barcelonina porta a la mala salut dels usuaris més entusiastes, amb les agendes histèriques. En qualsevol cas, notícies esperançadores després de tants mesos de derrota, i fallida.

En els dos últims anys, hem ressenyat entorn de 80 obertures (una vintena des de començament del 2022) que valien la pena, amb la seguretat d’haver-ne descuidat algunes. És un nombre notabilíssim per a aquests dies incerts. Cal assenyalar que aquests llocs ‘croniquejats’ no pertanyen, majoritàriament, a grups d’inversors, sinó a petits propietaris que han contret grans deutes. Als audaços han d’acompanyar-los clients valents i ja som tots una mica covards.

La pandèmia també ha tingut fills, i no em refereixo als nascuts com a conseqüència de la tancada i els seus dies interminables, sinó a les oportunitats dels desheretats per aconseguir locals: així ho explica Aimar Córdoba Bilbao, que va adquirir el Bar El Pollo, on serveix una de les millors truites amb patates de la ciutat (amb ‘txapela’).

Veig la foto de la convocatòria de Turisme de Barcelona i celebro aquests noms d’or, sobre els caps dels quals ha sigut construïda una història d’èxit, però també sé que la majoria són veterans amb dècades d’experiència, que els nous noms estan poc representats i que la imatge crida: a la foto només apareix una dona, Carlota Claver. Podrien haver sortit les cuineres Yoaké San (Yubi), Olga Sternari (JOK),Lena María Grané (Baló) o Erinna Marciano (Come), per citar-ne quatre que han obert en els últims mesos. ¿I per què cuiners i cuineres i no responsables de la sala? ¿Què passa amb la sala? No hi ha cambrers però és que tampoc els recordem.

Segueixo: ¿on són els menors de 35 anys amb inauguracions recents, aquesta generació que se cita però que amb prou feines apareix?

Notícies relacionades

La ja nomenada Lena María Grané i Ricky Smith (Baló), Ludwig Amiable (Palo Verde), Víctor Ródenas (Maleducat), Riccardo Radice i Giulia Gabriele (Fishology), Carlos Salvador (Amaica), Giacomo Hassan (Bodega Bonay), David Morera (Deliri), Jordi Tarré (Prodigi)... Sí que hi són Rafa de Bedoya (Aleia) i Víctor Torres (Quirat). I també Miquel Pardo (Cruix) i David Andrés (Via Veneto), tot i que no van obrir precisament ahir.

¿Què és The Gastrominc Revolution? ¿Com la identifiquem, què la fa singular, diferent? Sí, és un eslògan, però un eslògan hauria de poder nuar-se amb contingut.