Digestions de paper

Cuina i gastronomia: 10 llibres recomanats per al Sant Jordi 2022

Cuina i gastronomia: 10 llibres recomanats per al Sant Jordi 2022
3
Es llegeix en minuts
Pau Arenós
Pau Arenós

Coordinador del canal Cata Mayor

Especialista en gastronomia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

‘Cuina! o barbàrie’

Maria Nicolau. Ara Llibres. 22,90 €

L’últim fenomen de la cuina catalana, Maria Nicolau, responsable dels focs del restaurant El Ferrer de Tall, a Vilanova de Sau, es revela com una activista, amb aquest imperatiu que impulsa a tornar a les cassoles. Narrat amb eficàcia, de vegades, amb fúria, el resultat és un híbrid entre el manual i la reflexió. La Maria coneix la matèria, és bona comunicadora, polemista i renyinosa. La Che culinària: victòria o mort.

‘Dones ramaderes’

Inés Butrón. Cossetània. 21,50 €

L’escriptora i professora Inés Butrón es calça les botes per a un llibre en el qual hi ha fang, cabells, històries, banyes, muntanyes, paisatge i formatges. I posa sobre el paper una realitat poc visibilitzada: que existeix un gran nombre de dones (en aquest cas, 36) que s’ocupa de la ramaderia. En l’imaginari col·lectiu, el pastor masculí amb el ramat i el sarró, que és una foto parcial i inexacta.

‘Juli Soler que estás en la sala’

Oscar Caballero. Planeta Gastro. 19,95 €

Un llibre torrencial per a un home que també ho va ser: Juli Soler Lobo, el llegendari director del restaurant El Bulli. És un obituari doble. Oscar Caballero, periodista de prosa enroscada, s’aproxima a un Juli inabastable des de les veus de moltes de les persones que el van conèixer, amb l’intent de reconstruir una personalitat polièdrica i excessiva que va canviar la manera de rebre, servir i estar.

‘Culler de Pau’

Javi Olleros i Amaranta Rodríguez. Montagud. 83,10 €

En diuen ‘O libro’ i és el bonic treball del singularíssim restaurant de Javi Olleros i Amaranta Rodríguez a O Grove, Galícia. La natura pren les pàgines fins a posseir-les: un profund estudi de la matèria primera i un recopilatori de 50 creacions per comprendre per què Culler de Pau respira de manera zen però manté despert i vivaç el comensal.

‘Cuatro casas’

Jordi Cruz. Grijalbo. 24,90 €

No és el nom d’un bufet d’advocats, sinó que es refereix als establiments que dirigeix Jordi Cruz: Àbac, amb tres estrelles; Angle, amb dues, i Atempo, amb una (aconseguida en temps rècord), i el petit i més assequible de la família, Ten’s. Una visió de com el xef entén la cuina, amb receptes que requereixen perícia professional.

‘La ciencia de la microbiota’

Cristina Sáez i la Fundació Alícia. Cúpula. 17,95 €

Podria ser un insult, «¡microbiota!», però es refereix als 40 bilions de microorganismes que habiten el còlon com si es tractés d’una megaciutat (megamegamegaciutat), guardians del nostre sistema immunitari i extractors de l’energia dels aliments (sense cost quilowatt/hora). Cristina Sáez i la Fundació Alícia donen receptes i excel·lents explicacions.

‘La alegría del exceso’

Samuel Pepys. Nórdica. 16,50 €

Samuel Pepys (1633-1703), polític i funcionari naval, va ser un celebèrrim i lliure escriptor de diaris. Aquest és un extracte de les apetències gastronòmiques, un festival de menjar i beguda: el títol és molt encertat. Es pot jugar amb el seu cognom: des del previsible Señorito Pepys fins al significat de dispèpsic (el que pateix digestions laborioses).

‘¡Taco loco!’

Jonas Cramby. Planeta Gastro. 23,95 €

Que l’autor tingui nom de gringo el fa poc fiable, però el cert és que el llibre és convincent. Portada colorista i barroca de Ricardo Cavolo, fotografies de carrer de Carrer Stoltz i les receptes de Cramby, ben explicades, i amb coneixement sobre el terreny. Cal dir-ho ben alt: si no es pot menjar amb una mà, no és un taco.

‘Pasta Man’

Mateo Zielonka. Cinco Tintas. 19,95 €

Té nom de superheroi –és conegut a la xarxes socials com The Pasta Man–, tot i que difícilment podrà derrotar un supermalvat a cops d’espagueti o amb llançament de nyoquis. Quaranta receptes de pasta, algunes amb aire italià i altres sense cap lligam, ja que l’autor és polonès i va aprendre la matèria a Londres.

‘Candy’

David Gil i Albert Adrià. RBA. 85 €

Notícies relacionades

‘Candy’ és un llibre doble, bonic i pòstum: recull les elaboracions dolces que Adrià i Gil, cap de pastisseria del desaparegut El Barri, van dissenyar per als establiments del grup entre el 2011 i el 2021, que va arribar a tenir un espai especialitzat anomenat La Dolça. Postres d’altíssima factura com la Tatin de pebrots del piquillo i el pastís de formatge coulommiers.