‘Tips’ gastronòmics

Com cuinar sense oli: consells i trucs

El menjar sa i el moviment ‘slow food’ s’han consolidat en la societat en els últims anys i menjar bé no és tan complicat

Com cuinar sense oli: consells i trucs
3
Es llegeix en minuts

El menjar sa i el moviment ‘slow food’ s’han consolidat en la societat en els últims anys. Menjar bé ja és una moda i fer-ho no és tan complicat. Són molts els aliments quotidians que malgrat ser sans, aporten greix al nostre organisme. Que alguna cosa sigui bona per a la salut no implica que no engreixi si ho prenem en grans quantitats, i aquest és el cas de l’oli.

Els beneficis de l’oli d’oliva són mundialment coneguts. Des d’una millora del sistema immunitari davant els virus, passant per millorar la circulació, afavorir la funció digestiva, és ric en vitamines... però passar-se amb l’oli aporta una quantitat de calories al cos que són innecessàries. Molt pitjor si, d’altra banda, l’oli és de gira-sol.

I és que, l’oli té les mateixes calories que el greix de vedella. Quant a greixos saturats, l’oli de coco en té un 90%, mentre que el greix de porc en té el 40%.

A més, poques hores després d’haver consumit qualsevol tipus d’oli vegetal, les nostres artèries s’endureixen i la seva capacitat de dilatació es veu reduïda.

Així doncs, cuinar sense oli o amb molt poca quantitat és totalment possible. Més enllà de la nova tendència de fregidores que no fan ús d’aquest element, hi ha altres maneres de cuinar sense oli sense aconseguir un aparell per a això. Hi ha ingredients substituts de l’oli amb els quals pots cuinar sa sense renunciar al sabor.

Suc de llimona

El suc de llimona és un adorn perfecte per cuinar peixos. A més, et permet cuinar molts productes sense haver de recórrer a l’oli, però sense que aquests s’enganxin. A més, la llimona potencia el sabor del peix i no té ni una sola caloria. Per cuinar amb suc de llimona necessitaràs utilitzar paelles de gran qualitat, que siguin antiadherents i que siguin aptes per al tipus de fogons que utilitzis.

Aigua amb espècies

Una altra opció totalment sana és utilitzar una mica d’aigua com a mètode antiadherent i afegir-hi totes les espècies que més t’agradin per donar-li sabor. Una bona combinació és la farigola amb la menta per cuinar.

El forn, aposta segura

Tot i que el forn gasta una mica més d’electricitat que altres aparells l’aliat perfecte per cuinar sense oli tota mena d’aliments. Els aliments cuinats al forn solen quedar molt saborosos i sucosos tot i que no tinguin oli. És possible rostir sense oli quan substitueixes aquest greix per un raig de vi o un caldo de verdures, els teus menjars quedaran saborosíssims i t’hauràs tret unes quantes calories.

El vapor, doble benefici

Una altra de les tècniques més tradicionals és cuinar al vapor. Es poden fer plats boníssims sense utilitzar ni una gota d’oli i, en el cas de les verdures, queden més ‘al dente’ que cuites. Les espècies, en aquest cas, també són un aliat per condimentar.

Una cullereta, la quantitat justa

Notícies relacionades

Més enllà d’aquests trucs, el recomanable pels nutricionistes és que no es consumeixi més d’una cullereta d’oli al dia. Així, es pot cuinar a la planxa amb el mínim oli. En el cas de productes arrebossats es poden fer al forn. A més, comptar sempre amb una paella bona i que no s’enganxi és el millor per no utilitzar més oli del compte.

Per a la truita francesa i els remenats en general, podem cuinar-los sense oli, n’hi ha prou amb utilitzar una mica d’aigua per evitar que s’enganxi l’ou.