Pla perfecte

Menjar coreà per fer una marató amb les sèries de moda de Netflix

  • KFC (‘Korean Fried Chicken’), crestes ‘mandu’, ‘kimbap rolls’... per devorar ‘El juego del calamar’

Menjar coreà per fer una marató amb les sèries de moda de Netflix
3
Es llegeix en minuts

El febrer del 2020, la pel·lícula sud-coreana ‘Paràsits’ donava la campanada i guanyava l’Oscar al millor film –en la categoria general, no en la de llengua estrangera– i es va imposar a bèsties negres com ‘Érase una vez en Hollywood’ de Quentin Tarantino o ‘El irlandés’ de Martin Scorsese.

En aquests dos anys, l’audiovisual coreà s’ha posat de moda i després de l’èxit del ‘thriller’ de Bong Joon-ho van arribar ‘pelotazos’ com la sèrie ‘El juego del calamar’, la sensació del 2021, o l’acabada d’estrenar ‘Estamos muertos’, totes dues èxits rotunds a Netflix. 

Per maridar amb aquesta allau de pel·lis i sèries de Corea, hem buscat un menú perfecte per menjar amb les mans. Per a això, hem parlat amb Gonzo i Jiwoo, una parella d’espanyol i coreana rere el restaurant Mamá Uma, especialitzat en menjar de carrer del país que aspira a arrabassar-li al Japó el títol de nació més ‘cool’ de l’Orient llunyà. Des de la seva parada del mercat de Barceló de Madrid, això és el que ens recomanen devorar mentre ens empassem un capítol rere un altre.

‘Kimbap roll’

‘Kimbap roll’El germà gran del ‘maki’ de ‘sushi’ és el ‘kimbap roll’ que, a més és l’especialitat de la casa a Mamá Uma. «És semblant, però més gran. Per als coreans és com el seu sandvitx i sempre s’ha d’agafar amb la mà. Això el converteix en el mos perfecte mentre es mira una sèrie», comenta Gonzo. A Mamá Uma els preparen amb bolet xiitake, agulla de vedella (‘bulgogi’), llom de porc arrebossat (‘donkatsu’) ‘tofu’ o formatge i nou: versions per a tots els gustos. També serveixen ‘kimchi’ –una preparació a base de col de cabdell i col fermentades i potser el plat més conegut de Corea– per donar-los un toc picant. 


‘Mandu’

‘Mandu’Aquesta és la versió coreana de les clàssiques crestes ‘dumpling’ orientals, amb primeres germanes com les ‘gyozas’ japoneses. La massa, molt senzilla, es prepara amb farina, aigua i sal. «A Mamá Uma les fem a mà i les coem al vapor. Els farcits poden ser molt variats. La versió sud-coreana porta cansalada viada de porc, cibulet, gingebre i alls tendres, mentre que la nord-coreana està elaborada amb sofregit de ‘kimchi’, carbassó i bolet xiitake», explica Gonzo. Perfectes per menjar amb la mà i sucar-les en salsa de soja mentre un es queda bocabadat després de l’enèsim gir argumental.


Pollastre fregit

Pollastre fregitNo només es deleixen pel pollastre fregit als Estats Units o les Filipines: a Corea també és el menjar més popular. «A Seül n’hi ha per tot arreu. Nosaltres fem servir peces de pollastre de corral comprades al mercat que deixem marinar durant un dia sencer per després cobrir-les en tempura, fregir-les i cobrir-les d’alguna salsa com la ‘yangnyeom’, que és dolça i porta un toc picant», explica Gonzo. «A Corea, el pollastre fregit és com la nostra pizza per veure una pel·li o una sèrie: es pot menjar alguna cosa més, però mai falta a qualsevol combo». Això sí, compte amb la salsa: millor tenir a mà un tovalló de paper.


‘Hodduk’

‘Hodduk’¿Unes postres per menjar sense coberts? A Corea també en tenen. Es tracta de l’‘hodduk’, una espècie de coqueta a base de farina d’arròs. A Mamá Uma l’omplen de «cacau, canyella, panela i fruita seca», descriu Gonzo. Aquest brioxet se sol menjar pel carrer però també és ideal per acabar un menú coreà a casa.


‘Pungoppang’

‘Pungoppang’A Mamá Uma no el venen, però a Corea és un altre gran clàssic del menjar de carrer. «Al Japó es diu taiyaki i és una espècie de gofra amb forma de peix que se sol omplir de gelat i pasta dolça de mongetes vermelles», diu Gonzo. Tan ‘instagramejable’ com llaminer.

Notícies relacionades

La febre pel coreà no cessa i són molts els restaurants en els quals es poden trobar tapes exòtiques per a un afartament davant la tele. A més de Mamá Uma, altres adreces són Pocha (Barcelona), on també serveixen el celebèrrim pollastre fregit i les ‘mandu’. A Gogi House (València) tenen en carta broquetes i, per descomptat, més KFC (‘Korean Fried Chichen’), mentre que a Woococo (Màlaga) preparen pastissos d’arròs o potes de pollastre molt picants.

El calamar, de moment, no entra en el menú i es queda a la pantalla...