El pitjor dia de l’any

Set plans gastronòmics per animar el ‘Blue Monday’

  • Hamburgueses, cuina italiana, menjar xinès, còctels, capricis dolços, una ‘fondue’ o esmorzars per passar, malgrat tot, un bon dia

Set plans gastronòmics per animar el ‘Blue Monday’
4
Es llegeix en minuts

Fa alguns anys, un estudi pseudocientífic va triar el tercer dilluns de gener com l’autèntic ‘Blue Monday’ (‘blue’ en la seva accepció de trist o melancòlic). És a dir, el pitjor dia de l’any: el dilluns més dilluns entre tots. ¿Els motius esgrimits? Un clima que convida a celebrar poca cosa, la temuda pujada de gener, la ressaca emocional –i física– dels excessos nadalencs... I que és dilluns, és clar. Que no s’escampi el pànic: vet aquí alguns plans capaços d’aixecar l’ànim de tot aquell amb tendència a deixar-se influir.

1. L’esmorzar dels campions

Per arrencar el dia com s’ha de fer, res com un primer menjar de primera. No fa falta ni fer-lo casa, hi ha temples consagrats a l’esmorzar que, a més, l’ofereixen a qualsevol hora imaginable. És el cas de La Desayunería (amb locals a Barcelona i a Madrid) i en el qual el seu nom ens indica el que es pot trobar al menú. ‘Pancakes’, torrades, truites, sandvitxos i fins i tot hamburgueses preparades per treure’ns un somriure sigui quin sigui el moment en què decidim arrencar la jornada. El mateix passa a Zenith (Madrid i Barcelona), que ofereix l’opció de prendre un ‘brunch’ fins a última hora de la tarda. Croissants, ‘granola’ casolana o tacos –a gust del consumidor– per traslladar l’esperit d’un diumenge de festa al dilluns menys salat.


2. Eh, ¡que també és el dia de la pizza!

Amb tantes efemèrides, no és estrany que un mateix dia hi hagi ‘overbooking’ de celebracions. Aquest any, el 17 de gener coincideixen el ‘Blue Monday’ i el Dia Mundial de la Cuina Italiana, l’excusa perfecta per remuntar el dia més depressiu de l’any amb una bona pizza, un deliciós plat de pasta, una suculenta ‘burrata’ o un irresistible ‘tiramisú’. Podem reservar taula a Bel Mondo o Vila Capri, els dies festius locals madrilenys del grup Big Mamma –o demanar les seves especialitats a domicili a través de Napoli Gang si ens fa mandra sortir–. Si som a Barcelona, podem fer el mateix en locals com Luigi o Musiu. A València, una bona opció és La Pappardella i a Màlaga, Terra Mia.


3. L’hamburguesa que tot ho cura

La marca d’hamburgueses Vicio, creada pel guanyador de Masterchef Aleix Puig, acaba d’arribar a Madrid després d’arrasar a Barcelona durant l’últim any. Les seves ‘smash burgers’ són idònies per guanyar l’envit a un dilluns de davallada. Hi ha opcions per a tots els gustos, des de la seva ‘Cheeseburger’ a partir de vaca madurada fins a ‘Pollos hermanos’, el seu particular homenatge a ‘Breaking Bad’ feta amb pollastre de corral cruixent. A més, opcions veganes, patates trufades amb formatge parmesà i batuts amb galeta Maria. Si això no aixeca qualsevol dia tristoi, res ho farà.

4. Capricis dolços

¿Què seria de nosaltres sense la xocolata? Diversos estudis assenyalen que ajuda a aixecar l’ànim tocant certes zones estratègiques del nostre cervell com només ell sap. Oli en un llum per remuntar qualsevol dia de gossos. Bon moment, per tant, aquest ‘Blue Monday’ per sortir corrents a aprovisionar-se de delícies dolces firmades pels nostres ‘dealers’ de confiança de la cosa dolça, com Oriol Balaguer (amb pastisseries a Madrid i Barcelona obertes, oportunament, els dilluns). També podem acudir a altres ‘popes’ com Jordi Roca –amb botigues Rocambolesc a Girona, Madrid i Barcelona– o bussejar en les temptacions de les botigues ‘online’ de Christian Escribà o Paco Torreblanca...


5. Un còctel (sempre) aixeca l’ànim

El ‘Blue Monday’ un ‘bàrman’ pot ser el més semblant a un terapeuta. Posar-nos a les seves mans, deixar-nos aconsellar i mimar i, finalment, disfrutar del que ens hagi preparat, és un pla perfecte per esquivar un dels dies més antipàtics de l’any. És l’ocasió perfecta per recórrer alguns dels bars espanyols que figuren en la llista dels 100 millors del món de The World’s 50 Best Bars, entre els quals hi ha Savas Bar o 1862 Dry Bar (a Madrid) o els barcelonins Paradiso o Two Schmucks (tots dos a Barcelona). Tots obren els dilluns, beneïts siguin.


6. Una ‘fondue’ amb amics

Notícies relacionades

Hi ha cerimònies gastronòmiques que van més enllà del menjar per convertir-se en una petita festa. Un exemple d’això és la ‘fondue’, el clàssic plat suís que consisteix a introduir trossos de pa en una marmita de formatge fos fumejant. L’hotel The One de Barcelona acaba d’obrir el seu Mood Swiss Fondue Experience Fondue, un ‘pop up’ consagrat a aquest plat, perfecte per als dies més freds de l’any. Si aquest pla ens cau lluny, només hem d’acudir al supermercat, aconseguir una bona selecció de formatges suïssos, desempolsegar aquella ‘fondue’ que ens va caure un any per Reis i convocar uns quants amics. ‘Blue Monday’ superat.


7. ¿I si celebrem l’Any Nou... xinès?

Ah, si poguéssim tornar enrere en el temps fins aquest 31 de desembre en el qual tot era confeti, bombolles i rialles... Bé, que ja no puguem viatjar enrere en el temps per celebrar de nou el nostre Any Nou no vol dir que no puguem celbrar el d’altres cultures, com la xinesa, per exemple. Aquest any 2022 és, segons l’horòscop del país asiàtic, el del Tigre de l’Aigua, un animal que simbolitza la valentia, la força i l’exorcisme de tots els mals. Tot i que l’l’Any Nou Xinès no comença oficialment fins a l’1 de febrer ja hi ha restaurants com China Crown (a Madrid o Barcelona) o Casa Lafu (Madrid) que escalfen motors amb homenatges gastronòmics a base d’ànec lacat i altres delícies per rebre’l com es mereix: el pla perfecte per a un dilluns melancòlic.