ALS 81 ANYS

Mor Marisa Guiulfo, pionera del ‘boom’ de la gastronomia peruana

  • El seu èxit va arrencar als Estats Units i als anys 90 va impulsar la cuina creativa del país als millors restaurants.

Mor Marisa Guiulfo, pionera del ‘boom’ de la gastronomia peruana
2
Es llegeix en minuts

El món de la gastronomia està de dol. La xef peruana Marisa Guiulfo va morir ahir a Lima als 81 anys. Havia dedicat la seva vida a dirigir reconeguts restaurants abans del ‘boom’ de la gastronomia peruana i organitzar els banquets més exclusius i elegants a la capital del Perú. Marisabel Guiulfo Zender, coneguda com a Marisa Guiulfo, va viatjar als Estats Units als 19 anys, on es va casar amb Tomás, va tenir el seu primer fill i on també va començar a desenvolupar les seves habilitats culinàries.

Quan va tornar cap al Perú, als anys 90, Guiulfo es va fer càrrec del restaurant francès La Bonbonniere al residencial districte de Sant Isidre, que després es va estendre a altres punts de la capital, donant-li un toc crioll a la seva carta. A Lima, la xef va tenir els seus altres tres fills i va començar a organitzar festes i banquets que la van fer molt coneguda per la qualitat de la seva presentació i la varietat de la seva oferta gastronòmica.

Amb els anys, els seus fills es van unir al negoci culinari, especialment el menor, el xef Coque Ossio, va quedar al capdavant de La Bonbonniere. L’empresa es va estendre a altres marques i va agafar el timó de restaurants en altres llocs i exclusius clubs de Lima. El 2012, Guiulfo va publicar el llibre ‘Celebra la vida’, en el qual condensa la seva filosofia de vida, dedicada a embellir els moments amb amics i família i a mostrar els banquets i casaments més glamurosos organitzats per la seva companyia.

Notícies relacionades

La coneguda xef va superar diverses malalties durant la seva vida, com el càncer i afeccions cardíaques i al novembre va complir els 81 anys. La seva defunció comunicada ahir dissabte va commoure diferents figures del ‘boom’ gastronòmic peruà com Gastón Acurio, que va expressar la seva admiració i agraïment cap a Marisa Guiulfo a les seves xarxes socials.

«Mai vas baixar la guàrdia, per molt difícil que fos la batalla. Mai vas dir que no, per molt difícil que fos el repte, mai vas jutjar ni vas criticar ningú per molt diferent que fos de tu», va escriure Acurio a Instagram. El xef del restaurant Astrid i Gastón va afegir «descansa en pau, estimada Marisa Guiulfo. El teu exemple acompanyarà per sempre les nostres vides. Una abraçada molt gran a la seva família i amics, a qui acompanyem Astrid i jo en la profunda pena que avui ens envaeix».