¿Quins aliments t’ajuden a protegir el cervell?

La nutricionista Anna Bach i el neurocientífic Diego Redolar han elaborat una llista a tall de recomanació amb els aliments més adequats per protegir el cervell al llarg de la vida

¿Quins aliments t’ajuden a protegir el cervell?
2
Es llegeix en minuts
Cata Mayor

Aquests aliments inclouen tot el necessari perquè l’organisme no només millori la salut, sinó que també ajudi a combatre el deteriorament cognitiu i millori l’estat d’ànim, la memòria i la rapidesa de pensament.

Notícies relacionades

Tota la vida hem estat intentant comprendre el cervell i hem après que qualsevol part del cos necessita alimentar-se i el cervell no pot ser menys. De fet, malgrat que només representa el 2% d’una persona, consumeix al voltant del 20% de l’energia corporal, per la qual cosa seguir una dieta adequada és fonamental.

Per això, els experts de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) la nutricionista Anna Bach i el neurocientífic Diego Redolar, han elaborat una llista a tall de recomanació amb els aliments més adequats per protegir el cervell al llarg de la vida:

  1. Els carbohidrats: «La principal energia que necessita el cervell per funcionar és la glucosa, que prové de menjar aliments rics en carbohidrats», ha explicat Bach. Redolar ha remarcat que, sobretot, són recomanables els que presenten un índex de glucosa en sang baix, com són els llegums, l’arròs integral i alguns cereals, entre d’altres.

  2. Els greixos omega 3 (EPA i DHA). «Com han demostrat diferents investigacions, greixos com els del peix blau i les llavors de lli contenen lípids poliinsaturats que exerceixen efectes beneficiosos per al sistema nerviós, i fins i tot poden tenir efectes positius sobre la cognició», ha afirmat el neurocientífic.

  3. L’oli d’oliva verge. En alguns estudis s’ha vist que redueix l’edema cerebral i l’estrès oxidatiu, i protegeix les neurones després d’una isquèmia. «Un dels olis que s’ha vist amb millors propietats és l’Oro Bailén, varietat picual», ha comentat el professor, també investigador del grup Neurociència Cognitiva i Tecnologies de la Informació (CNIT) de la UOC.

  4. El cacau. Conté uns compostos anomenats ‘flavonoides’ que afecten el sistema vascular i faciliten l’oxigenació dels teixits de tot el cos. Segons Redolar, els flavonoides semblen tenir, a més, un efecte molt positiu sobre el funcionament del cervell.

  5. Els nabius i altres fruits vermells. Són aliments que presenten antioxidants i, a més, uns pigments anomenats ‘antocianines’ que protegeixen el sistema nerviós. Fins i tot, ha afegit l’expert, alguns estudis han demostrat que els nabius poden millorar la memòria.

  6. Els tomàquets. «Tenen aminoàcids que són essencials per a l’equilibri entre els neurotransmissors», ha destacat Bach. Contenen, com ha indicat Redolar, un antioxidant anomenat ‘licopè’ que protegeix les neurones dels radicals lliures que poden fer malbé les cèl·lules.

  7. Aliments rics en vitamines B6 i B12 i àcid fòlic. Aquestes vitamines. que es troben, per exemple, als ous, les sardines, els iogurts o el llevat de cervesa, redueixen l’homocisteïna a la sang. «Els nivells alts d’aquesta substància s’han relacionat amb l’infart cerebral i el deteriorament cognitiu en alguns tipus de demència», ha remarcat el neurocientífic. I, com ha apuntat la nutricionista, «la falta d’aquestes vitamines pot provocar una depressió».

  8. La vitamina E. «Es troba a la fruita seca i alguns aliments, com els espàrrecs i els ous, i pot ajudar a minimitzar el deteriorament cognitiu associat a l’edat», ha comentat Redolar.

  9. Les cols de Brussel·les. Sembla, segons l’expert, que poden ajudar a la funció cognitiva pels efectes neuroprotectors d’uns compostos anomenats ‘isotiocianats’.

  10. Pipes de carbassa. Són riques en zinc, mineral que pot ajudar a millorar alguns aspectes cognitius, com l’atenció o la memòria. «I a més tenen magnesi, vitamina B i triptòfan, substància que ajuda a generar serotonina, el dèficit dels quals s’ha associat a la depressió», ha dit l’investigador.