Cuina impresa

Set llibres de gastronomia per llegir a l’ombra

  • Receptaris de vegetals, de cuina mexicana, de carns a la graella, una atípica guia de viatges i un reportatge esborronador sobre què menjaven els dictadors

Set llibres de gastronomia per llegir a l’ombra
2
Es llegeix en minuts
Pau Arenós
Pau Arenós

Coordinador del canal Cata Mayor

Especialista en gastronomia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

‘¿Cómo cocina un chef en casa?’

Eugeni de Diego (Grijalbo). 18,90 €

Eugeni de Diego prepara un pollastre a l’ast d’Eurocopa i ha col·laborat en el nou batiment d’ales del gènere pixapins a Barcelona. Cuiner amb una espurna gastro, aplica els anys que va estar al servei d’El Bulli a allò quotidià, amb plats-que-semblen-el-de-sempre però que són una altra cosa. Amb les receptes organitzades per temps d’elaboració, no podem perdre ni un minut. ¡A buscar el magret d’ànec Pequín!

‘De la vida al plato’

Alberto Fernández Bombín (Unicorn Content). 24,95 €

Alberto Fernández Bombín és un 4x4: en sap de vins, en sap de restaurants (gestiona la taverna familiar Los Asturianos, a Madrid) i en sap de mitjans de comunicació. Ideòleg de la telesèrie ‘De la vida al plato’, amb Juan Echanove com a cicerone per les cuines de Lera, Noor, Solla, Etxebarri, El Celler de Can Roca, El Corral de la Moreria, Echaurren i Ricard Camarena. De la vida al plató i del plató, al llibre, amb fotos de Luis de las Alas.

‘Comer, viajar, descubrir’

Anthony Bourdain i Laurie Woolever (Planeta Gastro). 21,50 €

Aquesta és una ruta atípica per a un estiu atípic: un itinerari amb un cicerone d’ultratomba, ja que Anthony Bourdain va morir el 2018. Laurie Woolever, que va treballar amb ell i és coautor d’un altre dels seus llibres, fa de mèdium documentada. La veu de Bourdain arriba des d’extractes dels seus programes de la televisió i d’una conversa, tan profitosa com curta. El cuiner i escriptor explica sensacions i Woolever les converteix en concrecions.

‘La barbacoa’

Òscar Manresa i Toni Garcia Ramon (Debat)

Òscar Manresa hi posa el foc i Toni Garcia Ramon, la sang: és el que escriu aquest compendi de receptes i consells poc dogmàtics i el que marca el to ardent. Fotografies de Xavier Torres-Bacchetta, surt oportunament a l’estiu, temps de graelles i de pells carbonitzades. Només carnívors, redimits amb acompanyants com l’amanida d’api, la de poma i agrella o el cabdell amb alvocat picat.

‘Cómo alimentar a un dictador’ 

Witold Szablowski (Oberon). 21,80 €

Un dels llibres de l’any, més enllà del gastronòmic: seria una pena que passés desapercebut, no només pel seu alt valor documental, sinó per la manera com està narrat. El periodista polonès Witold Szablowski va trigar quatre anys a trobar els cuiners de cinc criminals del segle XX: Saddam Hussein, Idi Amin, Enver Hoxha, Fidel Castro i Pol Pot. ¿Com són aquestes persones que van consagrar les seves vides a donar plaer a uns assassins de masses?

‘Vegetales a todo color’

Albert Adrià (RBA). 19,95 €

Mentre Albert Adrià es reinventa com a empresari, publica una gran obra de cuiner pujat a l’onada verda que bat la gastronomia. No és un llibre vegà, sinó un llibre en el qual les protagonistes són les verdures, i amb disc vermell per a les carns i els peixos. Una novetat atractiva a l’hora de presentar les receptes: cadascun dels ingredients està fotografiat, fins i tot els congelats i les salses de supermercat. Ni mentides ni complexos.

‘Mi cocina de Ciudad de México’

Gabriela Cámara (Neo-cook). 28 €

Notícies relacionades

Una cuinera que va tenir els peus en els dos mons, amb Contramar a Ciutat de Mèxic, i amb Cala a San Francisco, ara tancat. El subtítol del llibre és ‘Recetas y convicciones’, i és la segona paraula la menys freqüent. Després d’un petit assaig introductori, fogonades de llum i de color: mols, cebiches, aigües, salses, tamales, arrossos, caldos. Aquests plats que exploten als ulls, i a la boca. 

 

Temes:

Llibres