ESPECIAL EUA

Menú electoral: hamburgueses per a Trump, gelats per a Biden

El president s'atraca de 'fast food' per sopar, mentre que el candidat es deleix pel dolç

Els inquilins de la Casa Blanca mai han demostrat un paladar massa refinat al llarg de la història

Trump disfruta d’un menú de McDonald’s a l’Air Force One.

Trump disfruta d’un menú de McDonald’s a l’Air Force One. / Instagram

5
Es llegeix en minuts
Eduard Palomares

Els Estats Units celebren aquest dimarts les seves eleccions presidencials i el seu resultat pot determinar més que mai l’esdevenir de tot el planeta. Un assumpte massa important per afrontar la nit electoral (aquí, a altes hores de la matinada) simplement amb un bol de crispetes. Per això, aquestes son dues opcions de menú 100% ianqui depenent, això sí, de les preferències de cada un. Els partidaris que Trump continuï rebentant qualsevol límit s’hauran de preparar per rebre un xut calòric i els que esperen que Biden torni a imposar una mica de seny... també. Al cap i a la fi, els presidents dels EUA no solen ser massa gurmets.

Triple ració de McDonalds per als republicans

Donald Trump podria alimentar-se cada dia d’ostres i xampany, però l’actual president prefereix atracar-se de menjar ràpid, sigui de McDonalds, Burger King o Kentucky Fried Chicken. El curiós és el motiu que esgrimeix: aquestes multinacionals són tan grans i tenen tants interessos econòmics que una denúncia per mala praxi els suposaria una denúncia multimilionària que podria enfonsar-les per complet. Per al magnat, això és prou motivació perquè procurin seguir una estricta política de seguretat alimentària. És obvi que mai ha treballat a cap d’aquests establiments.

Una altra prova de la personalitat extravagant de Trump són els seus hàbits alimentaris. Prefereix no esmorzar i pot passar-se 12 hores sense menjar, segons han explicat alguns dels seus exassessors a la premsa nord-americana. Això sí, quan arriba el sopar ho dona tot i aquí és on els ‘trumpistes’ han d’agafar paper i llapis per apuntar el menú de McDonalds que els correspon per a aquesta nit electoral: dos Big Mac, dos Filet-O-Fish (filet de peix) i un batut de xocolata. Tot això per persona. L’actual president no beu alcohol, però el seu vici són les Coca-Cola Light, ja que en pot engolir fins a 12 en un sol dia. Tot i que si tot això sembla excessiu, el plat preferit del seu predecessor republicà, George W. Bush, fins i tot el supera: la pizza de ‘cheeseburger’. 

Pasta i molt gelat per als demòcrates

Malgrat ser la gran esperança de qualsevol persona que es consideri progressista, el candidat Joe Biden és pur ‘establishment’ de Washington. Una cosa que, no obstant, no afecta els seus gustos culinaris, que es mouen en un terreny bastant popular, tot i que potser sigui una mica més sans que els del seu rival. El seu menjar preferit és l’italià, sobretot un plat anomenat ‘angel hair pomodoro’, és a dir, una versió ultrafina dels espaguetis amb salsa de tomàquet. També li agrada la pizza, el pollastre a la parmesana i els entrepans de la firma Capriotti’s, procedent del seu Delaware natal i que, quan va obrir sucursal a Washington, va tenir al llavors vicepresident com a primer client. El seu preferit és el de pollastre amb provolone, ceba a la planxa, xampinyons i cogombrets.

Joe Biden tampoc beu alcohol, però admet la seva addicció als gelats i una vegada va confessar que en podia menjar més quantitat que tres persones juntes. De fet, a les primàries de la primavera passada, la seva campanya es va gastar uns 10.000 dòlars en gelats de la firma Jeni’s. Abans de l’últim debat davant Trump, va pujar al seu compte de Twitter una foto del gelat d’aquesta marca que estava endrapant: mantega de cacauet salada amb llavors de xocolata. Com no es pot comprar a Espanya, els demòcrates de pro s’hauran de conformar amb un Häagen-Dazs, que també li agraden. O, si no, hi ha moltes altres opcions, perquè Biden és bastant llaminer: el típic sandvitx de mantega de cacauet, batuts, cookies i tota mena de pastissos: de poma, préssec, formatge, crema o coco. Sembla mentida que es mantingui tan prim.

La cuina a la Casa Blanca

El menjar juga un paper fonamental en el permanent intent dels polítics nord-americans de mostrar-se com a membres del poble. I tot i que els assessors insisteixen que els seus candidats es facin fotos comprant menjar ‘proletari’ ­-cosa que van intentar aquí els Reis amb no massa fortuna–, el cert és que no sembla que Trump i Biden necessitin fingir les seves preferències. En aquest sentit, pocs presidents nord-americans han destacat pels seus gustos refinats a la cuina, per a desconsol dels cuiners de la Casa Blanca.

Notícies relacionades

Potser Barack Obama fos el que tenia un sentit gastronòmic més gran, tot i que el seu plat preferit no deixen de ser els nachos amb guacamole. Ja s’ha esmentat abans la bogeria culinària de Bush fill, consistent a posar sobre una base de pizza margarida tots els ingredients habituals d’una ‘cheeseburger’. Aquesta última, en la seva versió habitual, era el plat preferit de Clinton abans de passar-se al veganisme per qüestions de salut. Bush pare es decantava per les cotnes de porc; Reagan, per les gominoles; i Nixon, pel formatge ‘cottage’ amb quètxup, en una prova irrefutable que els republicans no tenen massa paladar.

Béicon sol, el plat preferit d’Abraham Lincoln.

Al glamurós Kennedy el tornava boig un plat típic de Nova Anglaterra: el ‘creamy clam chowder’, una sopa espessa de cloïsses, verdures i béicon. Només un president (Wilson) esmenta una amanida com a plat preferit, tot i que sigui de pollastre, i n’hi ha dos que ara serien titllats de salvatges, ja que a Garfield i Harrisson –tots dos del segle XIX- el que més els agradava eren els esquirols, en sopa i estofat. Abraham Lincoln, que va abolir l’esclavitud, disfrutava simplement amb una font plena de béicon, mentre que George Washington, pare de la pàtria, va ser un visionari fins i tot a nivell culinari: el seu plat preferit eren els ‘hoecakes’ amb mel, una recepta nativa que s’acabaria convertint en els arxiconeguts i molt americans ‘pancakes’.

Costelles a l’estil Underwood

La sèrie ‘House of Cards’ mostra una cara de la política nord-americana cínica, violenta i maquiavèl·lica que, desgraciadament, sembla que s’acosta més a la realitat que no la idealista ‘L’ala oest de la Casa Blanca’. Quan Frank Underwood, interpretat per Kevin Spacey, vol allunyar-se del circ de Washington per reflexionar i tramar els seus complots es refugia en un tuguri de Baltimore (els fans de ‘The Wire’ sabran què significa això) per menjar-se les millors costelles de porc a la barbacoa de la zona.