¿DE QUÈ TÉ GUST CATALUNYA?

Gastrorutes per a paladars curiosos

Quan en un viatge es busca descobrir sabors originaris, aquest país és referent en tradició culinària i en l'elaboració de matèries primeres

05-gastro

05-gastro

1
Es llegeix en minuts
Pilar Enériz

Que recórrer els fogons catalans és una delícia, és una cosa coneguda. Parlem de receptes que han passat de generació en generació basades en la utilització de matèries primeres cultivades amb carinyo als horts pròxims. Parlem d’iniciatives veïnals que han creat curioses gastrorutes temàtiques capaces de satisfer els desitjos dels paladars més exigents. Parlem de plats sense desconstrucció ni estrelles, elaborats a petits establiments per mans expertes. Són rutes que el viatger voldrà repetir, sens dubte, com per exemple la de l’oli.

Recordem que la catalana és una de les regions que més oli d’oliva produeix del món. Aquest or líquid no només ha conformat sabors únics, sinó que ha modificat territoris a base de les plantacions d’olivera. No és l’únic producte autòcton amb gastroruta, hi ha la del xató (un plat tradicional català), la dels formatges i la dels vins del Priorat que mereixen capítol a part, ja que el país va començar la seva etapa com a proveïdor d’internacional en l’època romana. Fins avui.