Begudes amb història

Quatre còctels que han marcat els 40 anys de Dry Martini

Celebrem l'aniversari de l'emblemàtica cocteleria bevent quatre dels seus combinats fetitxe

muelas

muelas / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Javier de les Muelas s’ha passat una setmana sencera de celebracions. Sessions de ‘bartenders’ internacionals, àpats amb amics cuiners, un sopar-còctel amb rostres coneguts de la societat barcelonina, un ‘show cooking’ de Christian Escribà... Tenia motiu i lloc per a això. De fet, el lloc ha sigut el motiu: Dry Martini fa 40 anys.

Aquest temple de la cocteleria que va fundar Pedro Carbonell el 1978 i que De las Muelas, fidel parroquià, va adquirir el 1996 per convertir-se en el seu sacerdot suprem és un emblema de la ciutat, per això fins i tot l’alcaldessa Ada Colau l’ha rebut a l’Ajuntament per felicitar-lo.

Set anys seguits entre els 50 millors bars del món

Dry Martini, que ha estat set anys seguits en la llista dels 50 millors bars del món, és el buc insígnia d’una marca que obre locals per mig món, que col·labora amb la Bullipèdia de Ferran Adrià i que no para d’obrir projectes, entre els quals fins i tot hi ha una col·lecció de sabates (un record al seu pare, que en feia a mida). 

Una de les celebracions ha sigut l’edició del llibre‘The Bar. Homenatge al Dry Martini’ (Planeta Gastro), en què repassa la història del local, amb fotografies d’ahir i d’avui, anècdotes, homenatges a gent que ha col·laborat amb De las Muelas, imatges de cèlebres clients...

Nosaltres repassem la trajectòria del bar d’una altra manera: fent uns glops a aquestsquatre còctels que han marcat el Drymentre els va comentant el mateix De las Muelas.

Dry Martini / VICENS GIMÉNEZ

1. DRY MARTINI

1. DRY MARTINI“És, sense cap dubte, el rei dels còctels, una icona que evoca una infinitat de mons. És parlar dels anys 20 i 30 del segle passat als Estats Units, dels ‘speakeasy’ (bars clandestins), l’època del jazz... Va unit al passat i al present, a personatges singulars com ara Humphrey Bogart, Frank Sinatra, Madonna, Quentin Tarantino... Apareix a moltes pel·lícules i sèries, d’abans i d’ara. A més de donar nom al local, és el còctel que més venem: ja n’acumulem 1.088.000 des que va obrir el Dry. Va començar a comptar-los a mà el primer amo, Pedro Carbonell, i avui dia tenim un comptador electrònic sobre la barra”.


Carnyvore / VICENS GIMÉNEZ

2. CARNYVORE

2. CARNYVORE“És el còctel que ens ha donat més projecció internacional. És trencador perquè utilitzem una planta carnívora anomenada nepenthes alata com a contenidor. El seu interior s’ha tractat perquè pugui contenir líquids, i se li ha retirat el suc gàstric amb què desintegra els insectes que menja. Té un efecte electritzant a la llengua. És un homenatge al desert (el servim en una copa sobre una base de sucre morè que sembla sorra) perquè quan vaig participar en el Marathon des Sables el 1999 va suposar un canvi important en la meva vida: estar en aquell espai on no ets ningú em va ensenyar la humilitat màxima”. 


Jim-Let Fox-Trot / VICENS GIMÉNEZ

3. JIM-LET FOX-TROT

Notícies relacionades

3. JIM-LET FOX-TROT“Quan va començar el boom dels gintònics, vaig pensar a homenatjar aquest còctel amb una col·lecció anomenada Dry & Tonics. Però en comptes de fer amanides i arbres de Nadal com d’altres, nosaltres li vam retre homenatge d’una altra manera: amb 11 còctels. El Jim-Let Fox-Trot porta aigua tònica, granissat de gimlet (ginebra i cordial de llima) i, per sobre, una ratlladura de pell de llima. La base alcohòlica queda flotant sobre la tònica i tu ho barreges al got. És, amb diferència, el còctel que té més èxit a tots els establiments que tenim al món, ja sigui a l’Àsia, a Madrid o a Mèxic”.


Winter Martini / jordi poch

4. WINTER MARTINI DE GINGEBRE

4. WINTER MARTINI DE GINGEBRE“M’agraden molt les col·leccions, perquè et permeten moltes variacions sobre la mateixa idea. I la més nova que hem desenvolupat és la Winter Martini: són ‘dry martinis’ calents. És la mateixa filosofia dels còctels calents que prenen als països centreeuropeus. Aquí els fem de diversos sabors: de pebres, de brou de carn, de gingebre... Aquest últim és el que més m’agrada. Com en tots, l’element bàsic és la ginebra, i en aquest cas porta diversos pebres, una mica de Noilly Prat, un toc de taronja i gingebre. El passem per la coctelera, els infusionem i els servim. Ah, no porta oliva".

Temes:

Begudes