La gran jornada castellera de Vilafranca

Sant Fèlix torna a treure el millor de cada colla

Una caiguda impedeix als de Vilafranca fer la gran actuació del 2013

La Joves Xiquets de Valls completa dos magnífics 5 de 9 i 3 de 9

Detall d’una formació de la Jove de Valls.

Detall d’una formació de la Jove de Valls. / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
CARMEN JANÉ
VILAFRANCA DEL PENEDÈS

La diada castellera de Sant Fèlix 2014 no estarà entre les millors de la història però va treure el millor que han donat aquest any les quatre colles participants: nou construccions de gamma extra i dos de gamma superior, erigides entre els Castellers de Vilafranca, la Joves Xiquets de Valls, la Vella dels Xiquets de Valls i la Colla Jove Xiquets de Tarragona, que van arriscar amb els seus millors muntatges per donar espectacle a les més de 10.000 persones que van omplir de gom a gom la plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès, «la més castellera» segons presumeixen els locals, i els carrers adjacents.

Els Castellers de Vilafranca es van anotar la millor actuació del dia, descarregant un 4 de 9 amb l'agulla que va pujar i va baixar amb molta autoritat, i un espectacular 3 de 10 que només van aconseguir carregar. Descarregar aquesta construcció suposava repetir la jornada de Sant Fèlix de l'any passat, que queda en els annals com una de les millors de la història castellera i la millor de la colla local. Tot i això, el monumental castell, que segueix sent el top ten de les construccions vilafranquines davant la resistència de coronar el 4 de 10, va fallar just després que la petita enxaneta fes l'aleta.

Una relliscada de la nena va fer caure la construcció mentre lluitava per mantenir l'equilibri. La caiguda, molt espectacular, no va tenir conseqüències greus per a la petita, encara que tres castellers adults van haver de ser trets en llitera i atesos de cops a les cervicals pels equips d'emergència. Finalment tot va quedar en un ensurt i contusions diverses, però va rebaixar les exigències autoimposades per la colla, que va preferir completar l'actuació amb un 4 de 9 amb folre sense provar l'absència de segona pinya que havien completat l'any anterior.

ESPECTACLE / La diada prometia un repertori de castells de gamma extra i n'hi va haver. La Joves Xiquets de Valls va complir la profecia del seu cap de colla, Tomàs Gormaz, que va anticipar a aquest diari que li agradaven els castells nets, és a dir, sense segones pinyes. El seu bonic 4 de 9 sense folre va ser la segona construcció més espectacular de la jornada, que els hauria elevat al cel casteller aquesta temporada si l'haguessin completat. Sí que van aconseguir, en canvi, completar prèviament un 3 de 9 amb folre, que van fer en la primera ronda, i un 5 de 9 amb folre i manilles, que van recriminar estentòriament alguns dels seus membres als seus rivals més directes, la Vella dels Xiquets de Valls.

A la colla de la camisa rosada, a l'altra punta de la plaça, no li van sortir gaire bé les coses, malgrat que ningú els pot retreure que no intentessin solucionar les seves construccions almenys a la vallenca, és a dir, aguantant el que sembla impossible fins a aconseguir-ho.

Amb aquest mètode, la Vella dels Xiquets de Valls, a qui les lesions extraesportives els havien restat força aquesta temporada, va completar una torre de nou que semblava un miracle i va carregar un 3 de 9 en la tercera ronda.

CONSTRUCCIÓ COMPLEXA / No els va valer el mètode ni els va acompanyar la sort en els dos intents de 5 de 9 amb folre, que va caure just quan l'enxaneta passava d'una part a una altra de la complexa construcció. L'errada els va fer mereixedors d'una ronda de millora que al final van saldar amb un altre intent que van desmuntar quan ja sonaven les gralles. Van completar un 3 de 9 que demostrava per què segueixen fidels a la cita vilafranquina, que presumeix de triar les millors colles del moment.

Notícies relacionades

Sota aquest criteri la Jove Xiquets de Tarragona vivia el seu tercer Sant Fèlix després de les actuacions de 1996 i el 2012, en substitució dels Minyons de Terrassa, que ja s'havien fet habituals a la cita. Els violeta van firmar la que ha estat la seva millor actuació de tots els temps. Van obrir plaça descarregant un estilitzat 3 de 9 amb folre, van seguir amb un 5 de 9 amb folre que era el seu gran objectiu i van acabar amb un 9 de 8, un dels castells més bigarrats del panorama, que curiosament es considera una invenció dels Castellers de Vilafranca.

La ronda de pilars es va saldar amb Vilafranca i la Joves de Valls completant els seus pilars de vuit i les altres dues colles amb meritòries aletes en la mateixa construcció.