Medi Ambient

Ecologistes critiquen les al·legacions de l’Ajuntament de Castelldefels a la zona ZEPA a l’Olla del Rei

  • Des de la plataforma Salvem l’Olla del Rei asseveren que les modificacions proposades pel consistori «posarien en perill la viabilitat de l’espai natural»

  • L’alcaldessa defensa que és important «mantenir els carrers que l’envolten en bones condicions perquè els veïns i veïnes no vegin afectada la mobilitat del barri»

Ecologistes critiquen les al·legacions de l’Ajuntament de Castelldefels a la zona ZEPA a l’Olla del Rei

RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La plataforma Salvem l’Olla del Rei ha emès un comunicat en el qual critica les al·legacions presentades recentment per part de l’Ajuntament de Castelldefels (Baix Llobregat) a la nova proposta d’ampliació de la zona ZEPA (Zona Especial de Protecció d’Aus - Xarxa Natura 2000) de l’estany de l’Olla del Rei, que la Direcció General de Medi Natural de la Generalitat va presentar el juliol d’aquest any.

La plataforma ecologista denuncia que les al·legacions presentades a la ZEPA de l’Olla del Rei per part del consistori de Castelldefels «posarien en perill la viabilitat de l’espai natural».

Per la seva banda, des del govern municipal de Castelldefels defensen que l’objectiu de les al·legacions és «especificar detalladament el patrimoni natural de l’Olla del Rei, així com establir els mecanismes de gestió per conservar i preservar l’espai natural».

Segons l’Ajuntament, aquestes al·legacions serviran per «incorporar les inversions pendents que posin fi a nous episodis de contaminació» i per «concretar la delimitació definitiva de l’espai natural».

Així, des de Salvem l’Olla del Rei incideixen que la ZEPA és el fruit de més de quatre anys de treball de la plataforma i que l’Ajuntament de Castelldefels «es va negar sistemàticament a demanar la protecció de l’Olla del Rei com a zona ZEPA»

Ampliació dels carrers Pitort i Barcelona

A l’informe presentat per part de l’ajuntament es remarca, entre altres qüestions, la necessitat de «realitzar les obres del grup de bombatge planificat per resoldre la problemàtica d’evacuació cap al mar d’aigües pluvials en condicions de temporal».

El consistori també assenyala que en el planejament vigent de la zona universitària queda pendent d’execució la urbanització del carrer Barcelona i del passeig Pitort, «molt reivindicada pel veïnat de l’Olla del Rei», asseveren des del govern local.

Les al·legacions presentades per l’Ajuntament de Castelldefels proposen ampliar l’amplada de l’avinguda Pitort de 9 a 14 metres al llarg de més de 900 metres. «L’ampliació implica entrar i destruir cinc metres dins de l’espai de l’Olla del Rei al llarg de les dues vies», denuncien per la seva banda des del grup ecologista.

«Aquesta ampliació suposaria la destrucció de flora sensible i d’hàbitats d’especial interès, l’afectació del cicle de vida d’animals protegits i la pèrdua de connectivitat ecològica entre el massís del Garraf i la resta del delta del Llobregat», asseveren.

Urbanisme i medi ambient

L’alcaldessa de Castelldefels, Maria Miranda, diu que des del consistori treballen «colze a colze» amb la Generalitat per «salvaguardar aquest espai natural tan especial dins del nostre territori».

Tanmateix, afegeix Miranda, «és important que mantinguem els carrers que l’envolten en bones condicions perquè els veïns i veïnes no vegin afectada la mobilitat del barri».

Notícies relacionades

Els arguments de l’alcaldessa i el govern municipal de Castelldefels no convencen la plataforma Salvem l’Olla del Rei que considera que, amb les al·legacions presentades, l’ajuntament «prioritza aspectes urbanístics per davant dels aspectes mediambientals i de protecció de la natura». «Una vegada més l’ajuntament menteix quan diu als mitjans municipals que ‘presenta al·legacions per millorar l’espai natural’», afegeixen.

Llegeix totes les notícies de Castelldefels a EL PERIÓDICO Castelldefels