Nous tractaments

Desenvolupen un virus que mata el càncer de còlon activant el sistema immunològic

  • Els científics de City of Hope, un centre de tractament i investigació biomèdica, han desenvolupat un virus que mata el càncer

  • Aquest sistema innovador podria millorar la capacitat del sistema immunològic per erradicar tumors al còlon

Desenvolupen un virus que mata el càncer de còlon activant el sistema immunològic
3
Es llegeix en minuts

City of Hope, un centre de tractament i investigació biomèdica independent per al càncer, la diabetis i altres malalties, ha fet un pas de gegant en la lluita contra el càncer de còlon. La investigació preclínica és un primer pas per demostrar que el virus oncolític CF33 pot atacar tumors difícils de tractar que «emmanillen» el sistema immunològic i eviten que les cèl·lules T activin el sistema immunològic per matar les cèl·lules canceroses.

Més específicament, els investigadors van demostrar en models de ratolí que el CF33 sembla augmentar l’expressió del PD-L1 a les cèl·lules tumorals i fa que morin d’una manera que estimula l’afluència de cèl·lules immunes activades.

«El CF33 és un virus segur i innovador desenvolupat per City of Hope que pot canviar les regles del joc a causa de la seva potència i a la seva capacitat per reclutar i activar cèl·lules immunes», afegeix Susanne Warner, oncòloga quirúrgica i autora de l’estudi. «El nostre virus oncolític entrena el sistema immunològic perquè es dirigeixi a una cèl·lula cancerosa específica –prossegueix–. Els models preclínics mostren que un tractament combinat del virus oncolític CF33 amb inhibició del punt de control anti-PD-L1 condueix a una immunitat antitumoral duradora, és a dir, si una cèl·lula cancerosa similar alguna vegada ho intenta per tornar a créixer, el sistema immunològic estarà llest i esperant per apagar-lo». Els investigadors de City of Hope estan entusiasmats amb el potencial del CF33 per millorar el tractament del càncer de còlon i assenyalen que el CF33 ha sigut eficaç preclínicament contra una àmplia varietat de càncers.

Reconèixer la cèl·lula tumoral

Yuman Fong, president de la Sangiacomo Family Chair d’Oncologia Quirúrgica i el seu equip van crear el virus oncolític CF33 i esperen obrir un assaig clínic per provar la seguretat d’aquest tractament en pacients humans el 2021. Aquest tractament aborda un problema en el càncer: la majoria dels tumors sòlids no responen als inhibidors dels punts de control perquè el sistema immunològic encara no reconeix la «cèl·lula tumoral no oculta», assenyala Fong. «El CF33 infecta, es replica i destrueix selectivament les cèl·lules canceroses. Aquest estudi demostra que un virus de disseny que vam crear per infectar una àmplia varietat de càncers pot fer que les cèl·lules tumorals siguin molt reconeixibles per al sistema immunològic», explica.

Notícies relacionades

Fong i els seus col·legues també han demostrat l’eficàcia immunitària antitumoral del CF33 contra línies cel·lulars de càncer de mama triple negatives, en cèl·lules tumorals cerebrals, en models de càncer de fetge i en càncer de pàncrees, pròstata, ovari, pulmó i cap i coll. A més, un estudi recent dirigit per City of Hope va descobrir que el CF33 podria combinar-se amb la teràpia de cèl·lules T amb receptor d’antigen quimèric (CAR) per atacar i eliminar tumors sòlids que d’una altra manera serien difícils de tractar amb la teràpia CAR T sola. City of Hope ha atorgat la llicència CF33 a Imugene Limited, una empresa que desenvolupa teràpies noves que activen el sistema immunològic contra el càncer.

En particular, el virus CF33 pot rastrejar-se mitjançant una exploració PET no invasiva. «Si podem perfeccionar la tècnica, podem donar a algú una injecció viral i veure com funciona; veure on va i identificar les cèl·lules canceroses que ni tan sols sabíem que existien –destaca Warner–. Els metges tindrien dades en temps real i sabrien si hauríem de donar a un pacient una dosi més alta o cap a on dirigir el tractament en funció dels tumors que encara no han sigut eliminats».

Detecció precoç