HIGIENE DENTAL

Revisions dentals

L’Associació Espanyola de Pediatria (AEP) recalca que per tenir unes dents sanes és fonamental mantenir una bona higiene dental, però a més és recomanable des de petits evitar les llaminadures, raspallar les dents i utilitzar pasta de dents amb fluor

Revisions dentals
2
Es llegeix en minuts

Com a part d’aquesta bona educació i higiene bucodental ha de formar part la visita dels nens al dentista a partir del primer any de vida, segons aclareix el doctor Juan Carlos Llodra, director executiu del Consell de Dentistes. Segons el seu parer, aquesta primera visita permetrà al dentista informar els pares de tot el relatiu a una correcta salut dental del nen, començant per consells d’higiene, ja que a aquesta edat ja han aparegut els incisius, el nadó té algun molar de llet.

Així mateix, Llodra apunta que el dentista informarà els pares dels hàbits dietètics, sobre el relacionat amb el consum de sucres, com procedir, com procedir amb el biberó i quan començar a retirar el xumet per evitar deformacions de les dents. «Li explicarà també tot el relatiu a la prevenció dels traumatismes dentaris, ja que a aquesta edat el nen comença a caminar i pot caure i trencar-se una dent, i li dirà què fer en cas de fractura», assenyala.

Al seu torn, Llodra indica que li revisarà la boca amb un mirall, per veure si té risc de càries, a part de realitzar una història bucodental dels pares, ja que, segons adverteix, «una mala salut dels pares moltes vegades es relaciona amb una mala salut bucodental del nen». Segons indica, s’ha vist que en el 60% dels casos es poden transmetre els bacteris que produeixen les càries a través de l’hàbit de la mare de comprovar la temperatura del menjar llepant la cullera del petit, o al netejar el xumet, per exemple. «Per això és molt important que els pares mantinguin una bona higiene bucodental. Si els pares tenen càries s’afavorirà l’aparició de càries en el nadó», insisteix el dentista.

Ritual d’higiene de la boca

Ritual d’higiene de la bocaAixí amb tot, l’expert recomana que ja s’han de netejar les genives amb una gasa humitejada amb aigua, i després de cada vegada, des que el nadó pràcticament neix. «Els sucres de la llet, bé sigui materna o artificial, es van acumulant i els bacteris començaran a produir àcid i cal evitar-ho», aconsella Llodra.

Notícies relacionades

Quan surten les primeres dents, a partir dels 6 mesos, cal netejar-los amb raspalls pediàtrics. Fins als 3 anys l’especialista indica que s’han de raspar els fils amb pasta de dents fluorada. «Des de fa 4-5 anys ja no es recomanen les pastes de fluor infantils perquè s’ha comprovat que no serveixen per a res, el fluor que porten és molt baix, són 250 parts per milió de fluor i avui dia se sap que perquè pugui ser d’utilitat el fluor ha de ser de mil parts per milió, és a dir, una pasta d’adult. La diferència està en la quantitat de pasta que utilitzarem», precisa.

Per això, des dels 6 mesos es comença a raspallar mínim tres vegades al dia, i fins als 3 anys, i només amb una raspada pels fils de la pasta. A partir dels 3, i fins als 6 anys, la quantitat de pasta s’ha d’augmentar a la mida d’un pèsol. Als 6 anys ja es passa a la mida d’un cigró, un centímetre més o menys de pasta, i aquesta es manté fins i tot en l’època adulta. Posar-ne més és innecessari», aclareix Llodra.