Deu principis per aconseguir un sistema sanitari viable i sostenible

El sector sanitari privat demana al Govern un pla urgent davant el rebrot de la pandèmia

La Fundació IDIS presenta un Manifest amb l'objectiu de donar solució als problemes que afligeixen des de fa temps el sistema de salut

0

0

2
Es llegeix en minuts
María Torres

La Fundació Institut per al Desenvolupament i Integració de la Sanitat (IDIS) acaba de presentar el ‘Manifest per una millor Sanitat’, en el qual es fa una crida a les Administracions per pal·liar els actuals dèficits i aconseguir un sistema viable a futur.

Fomentar la col·laboració poblicoprivada, més finançament per a la sanitat pública (posant especial accent en l’Atenció Primària), així com crear una Agència d’Informació, Avaluació i Qualitat per augmentar la transparència i el pagament per resultats són alguns dels punts del document, al qual se sol·licitarà adhesió del públic i es llançarà en una campanya a Change.org.

Deficiències detectades

El nostre sistema sanitari ja mostrava clars símptomes de fragilitat abans de la crisi del SARS-CoV-2 (Covid-19) com dificultats de coordinació, augment de llistes d’espera i d’excés de mortalitat per totes les causes, inequitat entre comunitats autònomes, problemes de cohesió i finançament o carències en la cooperació estratègica amb el sector privat, entre d’altres.

La pretensió del Manifest és generar adhesions de la societat en el seu conjunt, perquè del que es tracta és de fer una crida a les Administracions perquè posin en marxa estratègies concretes i urgents, que donin resposta als dèficits actuals de tal manera que es creï un sistema sanitari viable, competitiu i puixant de cara a futur.

Actuacions proposades

La Fundació IDIS insta a tenir una assistència sanitària de qualitat i entén que és necessari apostar per la continuïtat assistencial centrada en els pacients i amb la participació dels professionals, on es prioritzin els problemes urgents (llistes d’espera, adaptació a crònics complexos), i es tingui al cap la creació d’una Agència de Salut Pública i un pla davant el rebrot de la pandèmia. El document insisteix en la necessitat de comptar amb la participació dels pacients i els seus representants a tots els nivells i mesurar la seva experiència. També esmenta la possibilitat d’implantar eines digitals i de facilitar l’accés a les dades de la història clínica electrònica, que són propietat del pacient.

Amb els professionals sanitaris, com a millor actiu del sistema, s’emfatitza la importància de cuidar les seves condicions laborals per aconseguir els millors resultats sanitaris i de salut dins d’un sistema suficient i sostenible. Un altre aspecte és l’equitat, que ha de ser subjacent en l’accés a la innovació en matèries de proves diagnòstiques, tractaments i teràpies, independentment del lloc de residència. Així mateix, la importància que el finançament públic garanteixi la cobertura de la cartera de serveis en totes les comunitats autònomes. També és clau l’eficiència, per la qual cosa el manifest assenyala que és necessari que les organitzacions tinguin capacitat de gestió estratègica, econòmica i de personal.

Notícies relacionades

La Fundació IDIS considera que el sistema sanitari ha d’estar obert a plans i reformes basats en la investigació i la innovació responsable i creu en la digitalització dels seus processos. En aquest sentit, és fonamental realitzar una transformació digital i que s’actualitzi el parc tecnològic.

Es proposa crear una Agència d’Informació, Avaluació i Qualitat amb la col·laboració de tots els agents implicats per mesurar i comparar resultats sanitaris. Finalment, i tal com recull el document, es considera essencial un finançament adequat del sistema públic que atengui les necessitats d’Atenció Primària i Especialitzada i de l’assistència sociosanitària, reforçant el fons de cohesió interterritorial.