90è ANIVERSARI

Paradors, una xarxa única al món

Aquest 2018 celebra el seu norantè aniversari sota el lema '90 anys molt singulars', amb un complet programa d'activitats, esdeveniments i experiències

parador-de-cruz-de-tejeda-142-spa

parador-de-cruz-de-tejeda-142-spa

5
Es llegeix en minuts

Edificis històrics, paratges naturals excepcionals... La Xarxa de Paradors no és només hotels. És molt més. Són 97 establiments, tots ells amb l’excel·lència de qualitat hotelera, gastronòmica i de lleure més gran. Es tracta d’un concepte únic al món, que ubica la major part dels seus establiments en edificis històrics i en àrees naturals considerades Reserva de la Biosfera per la Unesco. Aquest 2018 celebra el seu 90è aniversari sota el lema ‘90 anys molt singulars’, amb un complet programa d’activitats, esdeveniments i experiències. ¿T’uneixes a la festa?

Naturalesa cinc estrelles

Un terç dels Paradors estan situats en paratges que formen part de les Reserves de la Biosfera de la Unesco. Allà, l’amor i el respecte pel medi ambient són una realitat. Però també volem les comoditats i petits luxes que un establiment de la màxima exigència de qualitat ens pugui oferir: una decoració cuidada, assessoria experta i facilitats per conèixer la zona i disfrutar del nostre viatge. 

Tot això forma part del seu ADN. De fet, els professionals que regeixen les destinacions de la cadena anomenen aquesta particular manera de viatjar volunturisme.“Animem els nostres clients que promoguin la conservació del medi ambient, oferint informació de les activitats responsables que poden desenvolupar durant la seva estada, com ara bicicleta, excursionisme, visita cultural, turisme actiu, senderisme, activitats de naturalesa, i acords amb una infinitat d’empreses turístiques locals per proveir d’experiències que els permetin disfrutar dels entorns de manera respectuosa amb el medi ambient”.

Parador alpí de Fuente Dé amb vista al Parc Nacional dels Picos d’Europa

Comencem pel nord. El Pirineu, a l’estiu, t’ofereix alguns dels més bonics paratges del país, ubicats a dos Parcs Nacionals: el Parc Nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici i el Parc Nacional d’Ordesa i Monte Perdido. Des dels Paradors de la Seu d’Ugell i el de Vielha podràs accedir fàcilment al Parc d’Aigüestortes, amb els seus més de 200 llacs o estanys, torrents, brolladors i cascades, envoltat de frondosos boscos i fauna protegida com el trencalòs i el gall fer.

I molt a prop d’Ordesa és el Parador de Bielsa el que t’espera. Tots ells amb una gran oferta d’activitats: barranquisme, bicicleta i bicicleta de muntanya, termalisme, cicloturisme, equitació, esquí alpí, esquí nàutic, golf, hidrotrineu, caiac, parapent, pesca fluvial, piragüisme, ràfting, senderisme, tirolina, rutes en 4x4... Consulta a la web de Paradores, o a la recepció de cadascun, on i com accedir a les diferents activitats.

Un passeig per l’art

I per la història. La veritable fortalesa de la Xarxa de Paradors és el seu patrimoni històric artístic, únic al món. La història de la mateixa Xarxa de Paradors és part de la història d’Espanya. Es remunta al 1910, quan el Govern d’Espanya presidit per José Canalejas va decidir encarregar al marquès de la Vega Inclán el projecte de creació d’una estructura hotelera, on es donés hostalatge als excursionistes i viatgers, mentre es millorés la imatge internacional d’Espanya.

El 1926, Alfons XIII es va ocupar d’elegir personalment el millor emplaçament, un lloc de la Sierra de Gredos, entre Madrid i Àvila, enmig d’un paratge de singular bellesa. Les obres van culminar el 9 d’octubre de 1928 amb la inauguració del Parador de Gredos, el pioner de la xarxa de Paradors d’Espanya. El recorregut posterior va ser imparable fins avui, quan la xarxa compta amb 31 dels seus 97 establiments ubicats en edificis o àrees considerats Bé d’Interès Cultural (BIC), un 25% dels quals ubicats en zones Reserva de la Biosfera de la Unesco, i entre tots acullen una importantíssima col·lecció d’art formada per més de 9.000 peces.

Però, a més, Paradores té la seva pròpia història, atresorada amb el pas dels anys i el pas d’hostes, viatgers, personatges il·lustres de la història i la cultura, que han deixat als establiments, on van viure per uns dies l’empremta de la seva estada o les van recollir en un llibre, una obra d’art. Descobreix-les en el site creat amb motiu del seu aniversari, 90aniversario.Parador.es/es, i comparteix les històries de cada establiment, o les que tu hi has viscut, amb el hashtag #90aniversarioParadores.

Parador de Arcos de la Frontera. Vistes a les 41 habitacions superiors i a l’església de Sant Pere

Experiències a la taula

Paradores reinterpreta la gastronomia de sempre amb idees innovadores. Sensacions, costums, tradició, records, però també innovació i alta gastronomia. Aquests són els ingredients i el resultat de la gastronomia a Paradores, que compta amb més de 90 restaurants que durant el 2016 van servir més de 2,2 milions de coberts.

La xifra, tot i que espectacular, no és una sorpresa. La xarxa d’allotjaments més popular d’Espanya és tant una cadena hotelera com de restauració, en la qual prioritza un objectiu fonamental: recuperar allò genuí amb un toc d’avantguarda. La Reial Acadèmia de Gastronomia, de fet, acaba d’atorgar a Paradores el premi a la millor institució gastronòmica de l’any per la seva trajectòria i el seu afany en la recuperació del patrimoni, la cultura i les tradicions de la gastronomia regional.

Notícies relacionades

Per això hem fet un pas més en aquest sentit: ingredients locals i receptes tradicionals amb una revisió de modernitat. La intensa oferta culinària de Paradores arriba més lluny, en tot cas. Noves tècniques i presentacions actuals per revisitar receptes tradicionals i elaborar un menú que respecta la personalitat de cada Parador i cada territori: favada asturiana, patates braves, còctel de ‘zamburiña’, samfaina manxega amb rovell, lluç al pil-pil lleuger, garrí de Segòvia... Plats de sempre elaborats com mai i presents a tots els restaurants de la Xarxa.

Però l’experiència de menjar als nostres restaurants va més enllà del gaudi gastronòmic, ja que permeten asseure’s a la taula en edificis històrics i de bellesa inigualables. Una Escapada Gastronòmica a Alcanyís (Terol), al castell que va ser seu de l’Ordre de Calatrava; el Programa Especial Numància 2017, amb visita al jaciment i sopar teatralitzat; Enologia a Cambados, amb tast de vins i visites a cellers i vinyes... Activitats entorn de la gastronomia que permeten conèixer profundament un territori i la seva història.

Temes:

Hotels