CONSULTA PER SKYPE

Psicòlegs 'online': la nova tendència en la teràpia psicològica

Les sessions per videoconferència ofereixen més flexibilitat, la possibilitat de tractar-se en qualsevol lloc i a qualsevol hora i preus més reduïts

L'especialista Ángel Rull assegura que d'aquesta manera es poden tractar problemes com l'ansietat, la depressió, la baixa autoestima i altres trastorns

angelrull1

angelrull1

6
Es llegeix en minuts

Els psicòlegs ‘online’ fa els últims 10 anys que desenvolupen aquesta nova manera de fer teràpia i cada vegada són més les persones que busquen ajuda d’aquesta forma. Una teràpia psicològica igual d’eficaç per a la majoria de problemes i que compta amb una sèrie d’avantatges que la diferencia de la consulta tradicional.

I no només s’enfoca des del model de la teràpia cognitiu conductual, sinó que es tracten problemes d’ansietat, depressió o autoestima amb la integració de diversos enfocaments, com la psicologia positiva. Són molts els professionals que s’estan dedicant a aquest tipus de teràpia. Un d’ells és Ángel Rull, amb més de tres anys dedicats exclusivament al servei online, que ens explica el motiu dels bons resultats amb aquesta teràpia.

Avantatges ‘online’

Cada vegada són més els psicòlegs que s’orienten a oferir els seus serveis des de la teràpia ‘online’, una forma de tractament en auge al qual cada vegada acudeixen un major nombre de persones. Es fa normalment per Skype, i comparat amb els tractaments tradicionals, que es feien de forma presencial, ens ofereix una sèrie d’avantatges.

1. Siguis on siguis.

Només cal un dispositiu amb connexió a internet per poder acudir a teràpia on sigui i a qualsevol lloc. Permet més flexibilitat respecte al treball, els desplaçaments o, fins i tot, les vacances. També és molt útil en persones que resideixen fora del seu país i volen ser ateses en el seu idioma natal.

2. Flexibilitat d’horaris.

Et permet adaptar-lo a la teva feina o la teva rutina familiar. Al ser ‘online’, pot fer-se entre reunions o abans de començar la jornada laboral.

3. Estalvi de temps.

No existeixen desplaçaments de cap tipus, per tant, es guanya temps i s’adapta a la vida diària. Sense necessitat d’agafar el cotxe o el transport públic.

4. Més econòmica.

Si és online, no necessita de grans recursos externs pel que permet abaratir costos. De fet, és una teràpia molt més econòmica, que arriba a veure’s reduïda a un 50% respecte a la teràpia presencial. Això permet que sigui una teràpia més assequible per a qualsevol persona.

5. Confidencial.

Aquest avantatge apareix tant en la psicoteràpia ‘online’ com presencial. La confidencialitat ve regulada per les normes ètiques estipulades per totes les escoles de psicòlegs del país.

6. Més anonimat.

A moltes persones els preocupa que el seu entorn pròxim sàpiga que acudeixen a teràpia. Amb la teràpia ‘online’ aquesta por es redueix, ja que no cal acudir a cap consulta, sinó que tot es fa a través de videoconferència.

Diversitat de tractaments

¿És el moment de buscar ajuda? ¿El meu problema pot ser tractat pels psicòlegs ‘online’? Nombroses persones es plantegen acudir a un psicòleg, però no estan segurs de si el que els passa pot ser tractat en teràpia psicològica ‘online’.

Amb la psicoteràpia podem adquirir noves eines, generar empatia, trencar esquemes mentals que ens limitin, millorar en el nostre benestar o augmentar les fortaleses. Però ¿quins problemes són els que pot tractar la psicoteràpia ‘online’?

- Baixa autoestima

La baixa autoestima és la base d’una infinitat de desordres en la nostra vida diària: problemes en les relacions socials i personals, baix rendiment laboral, predisposició a l’ansietat o la depressió... Amb un enfocament basat en fortaleses, la teràpia online ajuda en la superació d’aquest problema cada vegada més freqüent.

- Depressió

Les alteracions en l’estat d’ànim són una de les raons principals a l’hora de buscar ajuda professional. Una profunda tristesa, desajustos en el son o l’alimentació i la falta d’interès en les relacions i en el lleure assenyalen que podem trobar-nos davant d’una depressió. Aquest tipus de problemes, amb un abordatge clínic, és focus de la teràpia ‘online’.

- Problemes d’ansietat

Quan gestionem malament l’estrès o patim alta activació física i/o mental en vista d’esdeveniments quotidians podem estar patint ansietat, que es caracteritzen per ofec, tensió muscular o manca de concentració. Un problema habitual que ens impedeix portar una vida normal i que pot solucionar-se amb aquest tipus d’ajuda psicològica.

- Problemes no classificats

No sempre cal tenir un trastorn concret per sentir que necessitem ajuda. En moltes ocasions no comptem amb les eines necessàries per portar la nostra vida amb normalitat, ja sigui per canvis recents o per acumulació d’esdeveniments. És en aquests casos en què podem buscar un professional que ens permeti generar i reforçar elements de la nostra personalitat més adaptatius i que ens facin créixer en benestar.

Expert en psicologia ‘online’

La teràpia psicològica ‘online’ és relativament recent. S’adapta als canvis de la societat i, sobretot, a les necessitats de les persones que busquen ajuda. Per això, arran de l’avenç tecnològic i la immediatesa i rapidesa que ens permeten els ordinadors i els ‘smartphones’, pot començar a difondre’s aquest tipus de model. I en aquesta teràpia és en la qual s’especialitza Ángel Rull, psicòleg ‘online’.

Ángel Rull, psicòleg ‘on line’.

“La teràpia tradicional, tot i que ha ajudat milions de persones en les últimes dècades, s’està trobant amb un sostre molt clar: no sempre és barata i t’exigeix ajustar-te a un horari molt restringit”, comenta Rull. “Per això, després d’un temps tractant de forma presencial, veient les carències existents, vaig decidir fer un gir al que estava fent i em vaig proposar enfocar tot el meu treball a la modalitat ‘online’”, afegeix.

Aquest tipus de teràpia, tot i que té una eficàcia molt alta, compta amb certes restriccions que impedeix que es tractin certs problemes. “Lògicament, existiran sempre una sèrie de problemes que, per la seva complexitat, han de ser tractats de forma presencial. No crec que una teràpia familiar o trastorns psicòtics deguin, ni tan sols, intentar tractar-se de forma ‘online’. Aquesta modalitat s’enfoca a altres problemes en què sí que es veu a la pràctica el seu bon funcionament”, ens diu el psicòleg.

Sense problema d’horaris

Les seves característiques i els seus avantatges la fan destacar comparat amb el tradicional. Però ¿a quin tipus de persones aniria més enfocat? “Hi ha un públic molt definit que busca ajuda per videoconferència: gent que disposa de poc temps, que canvia de torns constantment o que viatja freqüentment, que viu fora d’Espanya o, fins i tot, que no té al seu abast un gabinet. Em trobo, sobretot, persones que treballen en oficines i viatgen molt, amb horaris complicats, i gent que viu al Regne Unit o Alemanya i necessiten un psicòleg en castellà. En aquestes persones, en què apareix sobre tot estrès, ansietat, depressió i baixa autoestima, és en les que veig que hi ha grans resultats en molt poc temps”.

Notícies relacionades

A més, els models tradicionals de tractament sembla que estan canviant també de forma presencial. “La societat canvia, i la psicologia des del seu origen s’ha anat adaptant a aquests canvis. Velles tradicions psicològiques van quedar ja obsoletes arran de la seva baixa eficàcia i, especialment, per no demostrar la seva validesa. Però també han anat sorgint altres, com la psicologia positiva, un model no tan nou, però encara poc conegut. I no parlem d’aquesta dictadura del pensament positiu que veiem en publicitat, sinó d’una orientació recolzada per nombroses investigacions i que serveix per tractar infinitat de problemes”, afirma Ángel Rull, que també és expert en Psicologia Positiva.

La psicologia ‘online’ és una teràpia breu, basada en el problema, i la funció de la qual és apropar la Psicologia a qualsevol persona. Els seus avantatges la consoliden com un model actual, adaptat a la societat i enfocat des de corrents més tradicionals, com la teràpia cognitiuconductual, com des de la psicologia positiva. Per això, cada vegada són més els psicòlegs que, com Ángel Rull, decideixen adaptar la manera de fer teràpia i arribar a qualsevol racó del món.

Temes:

Psicologia