Christian Louboutin: el taló (vermell) soc jo

Habituat a remar contra corrent, el dissenyador fa front a la sentència que li nega la paternitat dels famosos 'stilettos' de sola vermella

zentauroepp37471107 89th academy awards   oscars vanity fair party   beverly hil180209185455

zentauroepp37471107 89th academy awards oscars vanity fair party beverly hil180209185455 / DANNY MOLOSHOK

1
Es llegeix en minuts

Son bells, sexis i elegants, estilitzen la figura femenina més que cap altre complement i són un senyal de distinció. Però calçar uns Louboutin que eleven el taló 12 centímetres sobre la punta del peu també és un gest d’afirmació personal i rebel·lia, la mateixa rebel·lia que defineix el caràcter i la trajectòria vital del seu creador.

Al Tribunal de Justícia de la Unió Europea acaben de retirarli a Christian Louboutin (París, 1964) l’exclusivitat que el sabater reclamava per utilitzar les seves famoses soles vermelles, marca distintiva dels seus stilettos. Un contratemps per al dissenyador, però ni serà l’últim ni és el primer en la seva vida, marcada per l’obstinació i la fugida dels llocs comuns. Fill d’un ebenista i d’una mestressa de casa, als 12 anys va abandonar la llar familiar per a anar-se’n a viure amb un amic i entregar-se a la seva afició preferida: veure els cabarets del Folies Bergère i fantasiejar amb la idea de calçar algun dia les seves ballarines.

Notícies relacionades

Ho va aconseguir aviat: al cap de poc de sortir de l’escola de disseny on va aprendre l’abecé de l’ofici, va fer sabates per a les actrius del music hall parisenc i el van fitxar importants marques de moda per treballar com a freelance. Però la seva vocació no era de rebotiga sinó d’aparador, i als 27 anys va obrir el seu primer local a París. N’hi va haver prou que Carolina de Mònaco Catherine Deneuve es fessin clientes fixes perquè les soles vermelles dels seus talons es convertissin en la superfície que tota dona volia trepitjar.

"Si no pot, no se les calci"

En els últims 25 anys, la flor de la reialesa europea i la nata dels artistes de Hollywood han rendit els seus peus a les creacions de Louboutin, que ja té més de 60 botigues a tot el món. Parella d’un paisatgista des de fa dues dècades i pare de dues bessones des de fa quatre anys, en el passat ja va pledejar amb Yves Saint Laurent Zara per reclamar la propietat intel·lectual dels seus talons. També ha topat a vegades amb clientes que es queixaven d’incomoditat. La seva resposta  sempre ha sigut la mateixa: "Jo no faig sabates confortables sinó sexis. Si no pot, no se les calci".