S'HA PROVAT EN 189 DONES

Creen un sostenidor que detecta el càncer de mama

El sistema, que actualment és un prototip, funciona amb un 'software' que analitza a través de dos sensors infrarojos la temperatura de cada pit

mroca7057781 dia por dleante belleza martes sujetador con aro i160309144144

mroca7057781 dia por dleante belleza martes sujetador con aro i160309144144

1
Es llegeix en minuts

Investigadors de la Universitat Nacional de ColòmbiaIE fix (UN) han dissenyat un sostenidor que ajuda a detectar el càncer de mamaIE fix al determinar la diferència de temperatura entre els dos pits, causada principalment per la presència de cèl·lules anòmales.

El sistema, que actualment és un prototip, pretén innovar en la prevenció de la malaltia, que si es diagnostica tard pot complicar el tractament i redueix les possibilitats d'èxit, segons explica la UN en un comunicat. El sostenidor funciona amb un 'software' que analitza i registra, a través de dos sensors infrarojos, la temperatura de cada pit, fonamental per detectar possibles cèl·lules anormals.

"Quan hi ha presència de cèl·lules alienes a glàndules mamàries, el cos requereix més circulació i flux de sang a la part específica on es troben les cèl·lules invasives, per això la temperatura d'aquest òrgan augmenta", explica l'estudiant María Camila Cortés Arcila, que participa en el projecte.

Alumnes i professors d'Enginyeria Electrònica a la UN a la ciutat central de Manizales participen des del juny passat en el projecte, l'efectivitat del qual s'ha provat en 189 dones, de les quals 166 estaven sanes, 12 presentaven alguna patologia mamària diferent de càncer de mama, quatre patien càncer i set havien sigut sotmeses a una mastectomia.

Notícies relacionades

Els investigadors sostenen que no busquen "reemplaçar l'ofici del metge" sinó millorar la prevenció amb aquest sostenidor, que ara busquen desenvolupar i comercialitzar a un preu "assequible per a qualsevol dona".

Per ara, segons la informació, es compta amb un prototip inicial de la nova peça i els científics treballen en el seu perfeccionament per obtenir un producte que pugui ser adquirit al mercat de roba íntima.

Temes:

Càncer