Els ’play-off’ de l’Eurolliga

El Zenit de Xavi Pascual assalta el Palau i deixa tocat el Barça

L’exblaugrana Pangos va liderar amb 19 punts i 9 assistències la superba actuació de l’equip rus que li dona el primer punt de l’eliminatòria (74-76)

3
Luis Mendiola

El Zenit de Xavi Pascual va assaltar el Palau Blaugrana i va fer un tomb inesperat a l’eliminatòria de quarts davant el Barça, en què l’equip de Jasikevicius semblava el clar favorit (74-76). L’exblaugrana Kevin Pangos, amb 19 punts, 9 assistències i 33 de valoració, va marcar la diferència per donar-li el primer punt a l’equip rus en aquests ‘play-off’ al millor de cinc. El Zenit va realitzar un partit molt complet i va desdibuixar del tot els blaugrana, que afrontaran en una situació delicada el segon partit aquest divendres..

El Barça ha fet de la defensa una de les seves virtuts principals. Però en aquest aspecte, poc té a envejar-li Xavi Pascual, que ha convertit el Zenit en un equip enormement competitiu, que presenta poques fissures, amb jugadors molt físics a prop de la cistella amb Poythress, Black o Gudaitis, i que limita al màxim els espais als seus rivals amb molt moviment i constants canvis en els marcatges. Mirotic va ser dels que més ho va patir, sense gairebé opcions de llançar cistella (10 punts, amb 8 trets). Un Brandon Davies superb, amb 18 punts i 9 rebots, i les fogonades de Kuric, amb 12 punts, va ser el que van sostenir les opcions barcelonistes fins al final.

Pangos, sobrat

En l’estira-i-arronsa tàctic que es va establir des de l’inici, el Zenit es va trobar molt més còmode que l’equip blaugrana. A més, l’equip rus compta amb un líder clar, Pangos, en un moment de forma excepcional, que va ajudar també els homes de Pascual a assentar-se en el partit . El base canadenc va sobrat de confiança i, després de deixar el Palau després de dues temporades sense protagonisme, segur que amb ganes de reivindicar-se.

Vuit dels 18 primers punts van ser seus a l’equip rus, que va atacar la cistella blaugrana amb molta determinació i eficàcia. Però el Zenit va trobar situacions per a la resta dels seus tiradors (Baron, Rivers i Hollins) i també per als seus homes grans, que sempre van trobar la situació idònia i van acreditar uns percentatges esplèndids, mentre l’equip blaugrana semblava perdut al camp.

Reacció amb Claver

Li va costar més, molt més, al Barça sumar en atac i després d’un primer quart que als blaugrana els va costar equilibrar amb un enorme desgast físic (21-21), el segon va ser una exhibició del Zenit en tots els sentits, que va escanyar per complet les vies ofensives de l’equip de Jasikevicius. A més, els jugadors de Pascual van executar cada acció en atac amb una precisió quirúrgica per anar construint, pas a pas, una diferència que va arribar als 17 punts i es va fixar en els 14 del descans (34-48).

La necessitat d’un canvi radical que tenia el Barça, la va trobar amb l’entrada de Claver, un jugador diferencial en defensa. Jasikevicius el va aparellar amb Pangos i el base va desaparèixer del partit. L’aler valencià va ajudar a canviar també la mentalitat col·lectiva i el protagonisme de Calathes va empènyer l’equip blaugrana a un parcial de 13-3 en tot just quatre minuts que va permetre al Barça enganxar-se de nou a la baralla (51-53), tot i que l’aparició enlluernadora de Rivers, amb dos triples increïbles, va donar un respir inesperat al Zenit per entrar en un últim període (54-61) que es va convertir en un espectacular intercanvi de cops.

Kuric i Higgins van aparèixer per al Barça; Hollins i Rivers, per al Zenit, per equilibrar el partit quan faltaven tres minuts per al final (68-68). En aquells instants decisius, Davies va intentar sortir al rescat. Primer per respondre un triple de Pangos amb un altre de seu, el segon de la temporada. Després per capturar dos rebots decisius en atac i portar l’equilibri als últims segons. Però una cistella de Pangos a 10 segons del final i un mal atac blaugrana a l’última acció van acabar de sentenciar el partit.