COPA DEL MÓN XINA 2019

Espanya es classifica per al Mundial amb molt sofriment

Jaime Fernández i Colom impulsen la selecció en el decisiu triomf davant d'Ucraïna (72-68)

lmendiola46117948 graf475  la laguna  tenerife   02 12 2018   los jugadores de181202203108

lmendiola46117948 graf475 la laguna tenerife 02 12 2018 los jugadores de181202203108 / CRISTOBAL GARCIA

3
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola

S’han acabat les càbales i les conjectures. També els molts dubtes que existien amb un equip privat de les seves estrelles de l’NBA i dels jugadors que competeixen als equips de l’Eurolliga. Fins i tot sense ells, Espanya s’ha classificat per al Mundial 2019 de la Xina. La victòria aconseguida aquest diumenge davant d’Ucraïna a Tenerife (72-68), soferta, sí, també amb drama fins als últims segons, li va permetre assegurar-se el bitllet definitiu.

Potser no va tenir la convicció que ha acompanyat el grup de Sergio Scariolo en els últims temps. Una cosa normal tenint en compte les importantíssimes absències. Però el nivell de l’equip, l’entrega i la determinació dels jugadors, almenys, ha sigut suficient per posar un final feliç a un viatge incert en un grup més que complicat, obert a qualsevol sorpresa com l’eliminació d’Eslovènia,  la vigent campiona d’Europa.

Espanya, això sí, ha patit fins a l’últim segon per tancar el seu objectiu i tot i així, Ucraïna va disposar de l’última pilota per canviar la sort de l’equip d’Scariolo. Amb 28 segons semblava tot resolt després d’un partit travat, amb molts alts i baixos, i amb molt desgast físic i mental.

Quino Colom bota la pilota en presència de Bliznyuk / cristóbal garcía (EFE)

La selecció dominava per quatre punts (70-66) i només havia d’aguantar la possessió. Però un error incomprensible va estar a punt de ser la seva condemna. Sebas Sainz, un dels jugadors més intensos i efectius de l’equip espanyol, va perdre la pilota en una passada. I a més va fer falta antiesportiva. És a dir: dos tirs lliures, que va anotar Lipovyy i possessió en els 13 segons que quedaven per a Ucraïna, que s’ho va jugar tot a un triple d’Herún, el jugador del Breogán, que va fallar. Scariolo, que va dir en la prèvia que volia acabar com més aviat millor amb aquest maldecap, va respirar alleujat.

 Sofriment interior   

Amb jugadors que han assumit un paper protagonista, com Quino Colom, un dels líders d’aquesta selecció des de la primera jornada, o Jaime Fernández, i amb secundaris que han sabut fer un pas endavant com Brizuela Llovet, la selecció se n’ha sortit. Però no va ser tan fàcil com podia esperar-se per a la selecció, malgrat que Ucraïna va aterrar a Tenerife sense els seus dos jugadors NBA:  l’aler dels Lakers, Mihkhailiuk, autor de 22 punts en el partit d’anada guanyat pels ucraïnesos, i el pivot dels Hawks, Oleksil Len.

Bobrov, destacat

L’equip d’Ievgen Murzin sabia molt bé quin era el seu pla de joc i el va aplicar amb encert de principi a final, buscant sempre les accions interiors, per aprofitar la seva superioritat en centímetres i quilos, i ficant Espanya sota de la cistella.  Aquesta debilitat a la zona va complicar la vida a la selecció que no va poder córrer, com sol fer-ho, i també va donar segones oportunitats amb rebots en atac a l’equip ucraïnès per mantenir-se sempre dins del partit.El jugador del Gipuzkoa Basket, Bobrov, en concret, amb 21 punts, va ser un malson.

 Sense jugar bé i fluid, Espanyava controlar el partit de principi a final, tot i que no va aconseguir mai anar-se’n en el marcador. Qualsevol parcial positiu, va trobar una resposta del seu rival. La selecció va anar sumant amb ratxes de Colom, de Jaime Fernández, d’Abalde  o Aguilar amb les que va aconseguir superar els seus moments d’espessor i suavitzar el grau d’angoixa que el va assaltar en alguns moments. No es pot demanar més.

Fitxa tècnica

Espanya: San Miguel (5), J, Fernández (17), Abalde (11), Aguilar (5), Vázquez (-) –cinc inicial- Llovet (2), Beirán (-), Brizuela (8), Colom (12), García (-).

Notícies relacionades

Ucraïna: Bliznyuk (8), Pustozvonov (4), Lypovyy (10), Bobrov (21), Kravtsov (10) –cinc inicial- Boiarkin (5), Herun (10), Myronenko (-), Pavlov (-), Riabchuk (-).