El retorn triomfal de la selecció de bàsquet

Un nou bany de glòria

Madrid ret homenatge als campions d'Europa, que parlen de les dificultats en el torneig

La selecció celebra amb milers d’aficionats el seu títol a la plaça Callao de Madrid.

La selecció celebra amb milers d’aficionats el seu títol a la plaça Callao de Madrid. / AGUSTÍN CATALÁN

3
Es llegeix en minuts
ANTONIO MERINO / MADRID

Amb aquella sensació de plenitud a què es referia Pau Gasol per expressar el seu estat just després de guanyar la final davant Lituània, els campions d'Europa van arribar ahir a Madrid, on els esperava l'homenatge dels que els havien recolzat en tot moment malgrat el mal inici en el campionat. «Els vostres missatges abans de jugar amb França ens van posar la pell de gallina», reconeixia Felipe Reyes davant milers de seguidors. Tampoc va oblidar el suport dels aficionats l'estrella del torneig. «Viure això amb vosaltres és un somni», va declarar Pau Gasol.

Satisfacció sense caure en l'eufòria, reconeixement de la tremenda dificultat per les absències i el mal començament en el campionat, però per damunt de tot la unitat d'un equip que ha sabut patir fins a capgirar una situació difícil després del mal paper en el passat Mundial. De tot això se n'han sabut sortir aquest grup de jugadors que ahir van passejar la seva profunda satisfacció per l'or. Es tractava de recuperar la identitat o tornar al furgó dels que es queden a les portes, i Espanya ha tornat a dalt de tot.

«Tots els títols són importants. El primer Europeu ho va ser perquè no s'havia guanyat mai. El segon per la forma tan espectacular de guanyarlo i aquest per tots els obstacles des de l'inici i durant la competició. Ha sigut una bonica història d'esport, superació, treball en equip, compromís i saber-se aixecar», va subratllar Sergio Scariolo. Abans, l'expedició va tenir la seva primera parada a la Moncloa, on Mariano Rajoy va felicitar la selecció i els va donar les gràcies «per haver fet feliços a tots els espanyols i això ho puc dir perquè puc parlar en nom de tots». El president del Govern va recordar que l'or de França és la medalla número 12. «Només ens superen l'URSS i Iugoslàvia, però com que ja no existeixen no ens supera ningú a Europa», va dir Rajoy.

SEGUIR DISFRUTANT / L'estació següent era la plaça de Callao, on diversos milers de persones van esperar els jugadors. D'un en un van anar apareixent en un escenari. Va ser l'hora dels agraïments i de recordar la pròxima cita. «Tant de bo puguem seguir disfrutant d'èxits en el pròxim torneig», va dir Pau Gasol, que ja pensa en els Jocs de Rio del 2016.

PRIMER OR DE RIBAS / L'última cita dels jugadors era la més esperada. Ni més ni menys que recuperar forces al Txistu, un restaurant en què sol recalar bona part del madridisme. Abans de seure a taula, Llull va recordar que ha sigut un any «gairebé perfecte» pels quatre títols aconseguits amb el Madrid. «Hem patit molt a l'Europeu, però quan guanyes així és més satisfactori», va dir el base del conjunt blanc.

Notícies relacionades

Mentrestant, Pau Ribas, flamant fitxatge del Barcelona, apareixia amb un tall de cabells al zero producte d'una promesa després  del seu primer Europeu «No només hem jugat per a nosaltres, sinó per a molta gent. Hem demostrat ser un equip més que noms», va declarar l'escorta. També va analitzar el que serà el seu nou destí. «Ara es veu millor perquè arribar amb un or al teu nou club és molt important i et dóna molta confiança, va declarar el jugador blaugrana.

L'experiència de José Luis Sáez el va fer afrontar el nou èxit de la selecció amb una gran tranquil·litat. «S'ha tornat a aquell esperit d'equip tan important que teníem», va ressaltar el president de la Federació Espanyola de Bàsquet. Respecte a l'actuació dels aficionats francesos que van xiular l'equip i l'himne espanyol es va limitar a dir que «França ha tingut un mal perdre i no m'agradaria assemblar-nos-hi».

Temes:

Eurobasket