POLÍTICA ESPORTIVA 3 LA POLÈMICA DE LES TITULACIONS

Les federacions s'uneixen contra la llei

La UFEC consensua una postura unitària sobre els tècnics esportius davant la seva compareixença d'avui al Parlament

Gerard Esteva, president de la UFEC, serà avui al Parlament.

Gerard Esteva, president de la UFEC, serà avui al Parlament. / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
JOAN CARLES ARMENGOL
BARCELONA

La rebel·lió dels entrenadors continua en marxa. La Unió de Federacions Esportives Catalanes (UFEC) va reunir ahir tots els seus membres per consensuar una postura comuna sobre el conflicte de la titulació d'entrenadors i tècnics, que ha posat en peu de guerra aquest important estament de l'esport català. En total, són uns 8.000 els tècnics afectats a Catalunya per aquesta llei, aprovada l'any 2008, de l'exercici de les professions de l'esport, que obliga aquests entrenadors que es van titular entre els anys 1999 i 2008 a convalidar les seves llicències a través de nous cursos de formació, la qual cosa comporta tant una despesa de diners com de temps que els preparadors consideren innecessària i injusta.

La UFEC, a través del seu nou president, Gerard Esteva, serà un dels organismes que compareixeran avui davant la Comissió d'Assumptes Institucionals del Parlament de Catalunya per explicar la seva postura sobre aquesta polèmica llei, aprovada al seu dia per dignificar les professions relacionades amb l'esport però que s'ha demostrat molt poc pràctica, ja que situa en la il·legalitat un ampli col·lectiu de tècnics i entrenadors que ja estaven exercint a plena satisfacció en multitud de clubs i entitats de tot Catalunya i que ara quedaran fora de la llei. De moment, la Secretaria General de l'Esport va decidir dimarts passat una moratòria d'un any en l'aplicació de les sancions, davant les protestes rebudes, sobretot per part de la federació de bàsquet.

Notícies relacionades

TOTS A L'UNA / Ahir, la major part de les federacions catalanes van assistir a la reunió convocada per la Unió de Federacions Esportives Catalanes a la seu del bàsquet per pactar una posició unitària davant el problema plantejat. «Ha arribat el moment de clavar un cop al damunt de la taula perquè sembla que l'esport, que mou 4.000 milions d'euros a l'any i suposa el 2,4% del PIB de Catalunya, és el sac dels cops», va assegurar a aquest diari una font de la UFEC. En poc mesos, el sector esportiu ha hagut d'encaixar cops molt durs, com l'increment del 8 al 21% de l'IVA, la reforma fiscal que obliga els clubs a abonar l'impost de societats i l'intent d'obligar a assegurar tots els monitors i entrenadors de clubs i federacions, malgrat que molts d'aquests són voluntaristes i, evidentment, no arriben ni de lluny al salari mínim interprofessional.

L'objectiu de l'esport català és aconseguir una modificació de la llei del 2008. La Comissió d'Assumptes Institucionals del Parlament dedicarà avui el dia a escoltar els arguments de tots els estaments, ja que juntament amb la UFEC compareixeran representants de federacions catalanes, del Consell Català de l'Esport, de l'INEFC, de la Unió de Consells Esportius, de l'Escola Catalana de l'Esport, del Consell de l'Esport Escolar  de Barcelona... Fins i tot el secretari general de l'Esport durant el tripartit, Rafel Niubò, compareixerà a la comissió parlamentària.