Eleccions municipals

La Junta Electoral desestima els recursos dels Comuns i Vox al resultat de les municipals a Barcelona

La Junta Electoral desestima els recursos dels Comuns i Vox al resultat de les municipals a Barcelona
2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

La Junta Electoral de Zona ha desestimat el recurs presentat per Barcelona en Comú davant el recompte efectuat divendres. Els Comuns van demanar la revisió de dues meses, de les quals reclamaven 150 i 40 vots respectivament, així com la dels 6.400 vots nuls registrats en les municipals a Barcelona. També ha sigut desestimat el recurs que va presentar Vox, aquest centrat només en la revisió del vot nul.

La decisió de la Junta Electoral de Zona arriba quatre dies després que fes el recompte dels resultats, un procés en el qual es va descartar, com va anunciar el president de l’òrgan, el jutge Joan Marsal, revisar el vot nul que no hagués sigut impugnat durant la jornada electoral.

Possible nou recurs

Davant la decisió, Barcelona en Comú i Vox poden presentar un altre recurs davant la Junta Electoral Central. Si ho fessin i també fos desestimat, els quedaria la via judicial. Si opten per aquesta via, la investidura del pròxim alcalde de Barcelona es retardaria del 17 de juny al 7 de juliol.

La Junta Electoral de Zona contesta la petició de Vox i els Comuns d’una revisió de tot el vot nul amb l’argument que aquesta mesura no està prevista: «L’article 106.1 de la LOREG estableix que durant l’escrutini la Junta no pot anul·lar cap acta ni vot. Les seves atribucions es limiten a verificar sense cap discussió el recompte i la suma dels vots admesos a les corresponents meses segons les actes o les còpies de les actes de les meses, i es poden tan sols reparar els mers errors materials o de fet i els aritmètics, tret de quan hi hagués actes dobles i diferents o quan els vots que constin a l’acta excedeixin dels electors de la mesa», diu el text.

La resolució també precisa el que ja va anunciar el jutge Marsal, que només es revisen els vots nuls si hi ha una reclamació durant el procés de votació: «En relació amb els vots nuls i en blanc, el criteri de la Junta ha sigut sempre que s’ha de comprovar si la suma d’aquests juntament amb els vots vàlidament emesos es corresponia amb el nombre de persones que segons l’acta han votat».

El que diu la LOREG

És a dir, se’n fa una comprovació aritmètica, però no de contingut, amb una excepció: «Els sobres amb els vots nuls i en blanc [...] només haurien d’obrir-se per examinar-ne el contingut en cas que a l’acta del sobre 1 se’n fes alguna observació, o s’hagués fet constar alguna reclamació, de conformitat amb el que està previst a l’article 98.3 de la LOREG».

Notícies relacionades

La Junta també rebutja la petició de Barcelona en Comú de computar-li 150 vots d’una mesa de Ciutat Vella i 40 d’una altra. Els Comuns ho demanaven perquè l’acta d’un dels seus apoderats reflectia aquests suports, però la resolució indica que preval l’acta manuscrita original.

Reclamació del PSC

PSCLa Junta Electoral de Zona sí que dona la raó al PSC, que va reclamar perquè després de detectar-se errors que perjudicaven els socialistes en dues meses només es van reparar els d’una. El text indica que es procedirà a fer-ho amb l’altra.