Eleccions municipals

Ada Colau queda tercera i s’acomiada de l’alcaldia vuit anys després

PERFIL | Les 10 coses que no sabies d’Ada Colau

DIRECTE | Últimes notícies sobre les eleccions del 28M

A Barcelona en Comú li queda el més que complex objectiu de figurar com a soci menor en una aliança amb el PSC i ERC

Ada Colau queda tercera i s’acomiada de l’alcaldia vuit anys després

Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Ada Colau ha perdut les eleccions municipals i no podrà complir el seu objectiu de comptar amb un tercer mandat per culminar la seva obra. Ha sigut derrotada per Xavier Trias, l’alcalde que ella va derrotar fa vuit anys. I ha perdut per dos regidors, per 11 a 9, per uns 17.000 vots. El 2015, ella va guanyar Trias per un regidor –11 a 10– i per prop de 17.000 vots. La del postconvergent és la revenja somiada.

L’alcaldessa ha quedat tercera, tot i que per un sospir, amb 142 vots menys que l’alcaldable del PSC, el seu primer tinent d’alcaldia durant el mandat que ara acaba, Jaume Collboni, que ha obtingut 10 regidors, un més que Colau i dos més que fa quatre anys. La possibilitat que un pacte inesperat elevi Colau a l’alcaldia, com va passar fa quatre anys, sembla del tot inviable. La seva candidatura només ha guanyat a Sants-Montjuïc i Ciutat Vella, dos dels deu districtes. En les seves dues eleccions anteriors, Colau es va imposar a sis districtes.

El mal menor que quedaria als Comuns, ser el soci menor d’un govern del PSC, tampoc sembla gens fàcil: requeriria no només el suport socialista, sinó també que ERC acceptés sumar-s’hi, almenys a la votació d’investidura. Una fórmula en què potser Colau ja no seria present i que ara mateix sembla complexa pel rebuig mutu de pactar entre ells mostrat per republicans i socialistes.

Un retrocés decisiu

La candidata de Barcelona en Comú es queda amb nou regidors, fet que no suposa un gran retrocés en números però sí un món en les conseqüències. El 2015, va aconseguir 11 regidors. Va guanyar les eleccions, de manera inesperada, i es va convertir en la primera alcaldessa de Barcelona. El 2019 va perdre un regidor i, amb 10, va quedar segona per uns 5.000 vots darrere d’Ernest Maragall, l’alcaldable d’ERC.

Llavors, Colau es va convertir de nou en alcaldessa gràcies al suport dels vuit regidors del PSC i al vot de tres regidors de Barcelona pel Canvi, Manuel Valls, Eva Parera i Celestino Corbacho.

El final d’una era

En vista dels resultats, la ciutat canviarà de timoner després de vuit anys. La Paloma, seu de Barcelona en Comú aquesta nit electoral, era, a les deu de la nit tocades, amb gairebé un 90% dels vots escrutats, un petit mar de cares llargues. I això que durant el final de la tarda l’esperança i l’optimisme han regnat temporalment.

Abans que arribessin els primers resultats reals, les enquestes han generat optimisme a Barcelona en Comú. Els que anaven arribant a La Paloma, des de militants fins a alts càrrecs dels Comuns a l’ajuntament, esbossaven somriures mesurats, sabedors que amb la victòria per la mínima que auguraven aquests sondejos podria no haver-n’hi prou per aconseguir el govern.

Notícies relacionades

Quan l’escrutini s’ha iniciat, els somriures s’han convertit en cares més serioses, amb puntuals celebracions, com quan, amb més del 70% dels vots comptats, Barcelona en Comú ha pujat un regidor per situar-se amb 10, empatada amb la llista de Trias i la de Collboni,

Superilla i tramvia

El resultat deixa en l’aire la continuïtat dels principals projectes de l’era Colau, començant pel programa Superilla Barcelona i els seus eixos verds a l’Eixample. També cal veure si aquest resultat deixa el tramvia al carrer de Girona i paralitza la connexió per la Diagonal per sempre, com vol Trias, o si s’ajorna un mandat, com va donar a entendre Collboni que es plantejaria si governava.

Consulta els resultats de les eleccions municipals 2023 a Catalunya el 28M

Recorda que el 28M podràs consultar els resultats de les eleccions municipals a Catalunya 2023 a Espanya: