Interventor general de l’Ajuntament recolza davant el jutge la legalitat de les subvencions de Colau

  • El testimoni assegura que només s’ha de comprovar abans d’atorgar els fons si a l’expedient hi ha la memòria que justifica que l’ajuda ha de ser directa i que es compleixen tots els requisits legals per concedir-la

Interventor general de l’Ajuntament recolza davant el jutge la legalitat de les subvencions de Colau

Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’interventor general de l’Ajuntament de Barcelona ha avalat en la seva declaració com a testimoni davant el jutge les subvencions atorgades per l’equip de Govern d’Ada Colau entre el 2016 i el 2020 a entitats que havien estat relacionades amb l’alcaldessa. El seu interrogatori s’ha produït després que l’Audiència de Barcelona reobrís el novembre del 2022 el procés contra l’edila, a l’acceptar el recurs presentat per l’associació querellant contra l’arxiu dictat mesos abans pel jutge d’instrucció. En aquesta mateixa resolució es va ordenar citar l’interventor general del consistori, que és un funcionari de l’Estat i actua al marge dels designis dels responsables municipals.

L’interventor general, que té a càrrec seu 11 interventors generals delegats més, ha explicat al jutge que exerceix aquesta tasca des del 2009, en l’època del socialista Joan Clos, i que han realitzat la seva tasca amb governs municipals de diferents colors polítics. El testimoni ha explicat el procediment que se segueix en el consistori barceloní amb les subvencions i ha precisat que als expedients de les subvencions ara sota sospita previs a la seva concessió comptaven amb la corresponent memòria justificativa sobre idoneïtat que fossin una ajudes directes a les entitats i sense concurs per l’activitat a desenvolupar. Entre les associacions que van percebre les ajudes hi ha la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) –de la qual era portaveu i cap visible Colau–, Aliança contra la Pobresa Energètica i Enginyers Sense Fronteres.

En aquest expedient previ a la concessió de la subvenció, ha explicat l’interventor general, només es revisa si existeix la memòria justificativa del procediment i si es compleixen els requisits legals per atorgar-les, sense entrar en el fons de l’assumpte. És a dir, no pot ni ha de dir si es gasta molt o poc o que les ajudes són les adequades o no, perquè no són de la seva competència i depèn de la política municipal de cada equip de govern, segons les fonts jurídiques consultades per aquest diari.

Comunicació a diferents organismes

El testimoni va relatar també que quan s’entreguen els fons hi ha una segona revisió per comprovar si els han sigut destinats a les finalitats per les quals es va concedir la subvenció. Aquest dictamen final és el que remet a la Intervenció de l’Estat, al Tribunal de Comptes i la Sindicatura de Comptes. La Intervenció de l’Estat, va remarcar, no va veure cap problema en els expedients.

Notícies relacionades

Les sospites de l’associació querellant rauen en les «observacions» que una interventora delegada va realitzar a algunes d’aquestes subvencions que, pel que sembla de l’acusació, Associació per a la Transparència i la Qualitat Democràtica, haurien d’haver paralitzat el procediment i l’entrega de fons. El testimoni que ha comparegut aquest divendres al jutjat ha deixat clar que això no és així, ja que només suposen unes recomanacions de caràcter administratiu i va insistir que abans d’atorgar-se la subvenció únicament s’analitzen els requisits legals establerts. No es pot, per tant i segons ha explicat, fer el que tècnicament es denominen «objeccions» i que obligaria a frenar les ajudes. En els casos investigats, les observacions eren recomanacions que a partir de llavors quan es tramitessin les subvencions haurien de quedar reflectides en els pressupostos anuals.

També ha declarat, a petició de les acusacions, un assessor econòmic de Ciutadans, que ha relatat que ell va constatar anomalies en els expedients, que ho va entregar al grup municipal del seu partit, però que aquest no va fer res pel que fa al cas perquè estaven en ple traspàs de poders entre Carina Mejías i Manuel Valls.