Cicle 22@ Futur

Jaume Collboni, sis dies després d’haver deixat l’ajuntament: més a prop de Miquel Roca que d’Ada Colau

L’alcaldable del PSC afirma que Barcelona ha perdut oportunitats els últims anys «per falta de lideratge» de l’alcaldessa

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Jaume Collboni ha actuat en públic aquest dijous per primera vegada com a ciutadà. Ha participat en el primer acte al qual acudeix des que va deixar de ser primer tinent d’alcaldia i regidor de l’Ajuntament de Barcelona, divendres passat, 27 de gener. Aquell dia, Collboni va entrar al ple municipal com a número dos del govern d’Ada Colau i va sortir del consistori com a ciutadà i com a alcaldable del PSC a Barcelona, que és el que segons la seva pròpia confessió va fer que esquivés les seves responsabilitats institucionals temporalment: preparar les eleccions del 28 de maig.

Sis dies després, Collboni ha intervingut en el Cicle 22@ Futur, un cicle d’esmorzars amb alcaldables al qual ha compartit cartell amb Miquel Roca, l’exdirigent de Convergència Democràtica de Catalunya que, ha precisat Enrique Urreta, president de l’associació 22@Network, va reclamar que se’l presentés únicament com a advocat. En la seva estrena civil, el socialista ha dirigit algun retret a Colau. Com aquest: «Hem perdut moltes oportunitats els últims anys i en part ha sigut per falta de lideratge per part de la ciutat». En general, a Collboni se l’ha vist més a prop de Roca que de la seva exsòcia de govern.

Roca i el pacte

«No acabem d’estar contents», ha resumit amb ironia Roca la visió que té de la situació actual de Barcelona. I l’assentiment dels assistents ha suggerit que el veien com a Roca, emblema del sector polític i econòmic que defensa el pragmatisme, la centralitat, el pacte i, en definitiva, un projecte de societat que s’assembla més al que defensa el PSC, i al que defensava Convergència, que al de l’actual alcaldessa. El nom de l’alcaldessa, per cert, no ha sigut pronunciat en cap moment per l’ex primer tinent d’alcaldia ni per l’advocat exconvergent.

«Jo també soc advocat i no m’ho posen», ha comentat Collboni amb sorna sobre la manera en què ha sigut presentat. «És normal, perquè no exerceixo». I ha començat per abordar el debat sobre la situació del 22@, un districte tecnològic que, ha recordat, va projectar el PSC al capdavant del consistori i que segons l’alcaldable és «un referent mundial». «Es va fer un gran acord per aconseguir-ho i vull agrair a l’associació 22@ Network que hagi mantingut la flama en aquests deu anys de paràlisi del projecte».

Si parles junt amb Roca, esmentar el pacte encaixa, i Collboni ho tenia clar quan ha resumit el que ha de fer el pròxim alcalde de Barcelona: «La ciutat és pacte. Qui l’encapçali ha de tenir el mateix entusiasme que capacitat de pacte. Només amb entusiasme no tirarem endavant la ciutat».

Un alcalde independentista

Collboni ha combinat els dards, més velats, a l’alcaldessa amb els llançats a l’independentisme, més durs. I, sintetitzant-ho tot, ha afirmat: «Venim d’una etapa en la qual l’autoestima de la ciutat i de Catalunya no passen pels seus millors moments».

Ha afirmat que, si governa Barcelona, pugnarà perquè les empreses que van deixar la ciutat pel procés tornin i ha advertit que un alcalde «que pertany o té el suport d’un partit independentista» no serà capaç de tornar la confiança a la ciutat.

Després de recordar que la capital catalana va estar a prop de convertir-se en la seu de l’Agència Europea del Medicament, ha al·ludit les causes de la derrota combinant els destinataris citats, l’alcaldessa i el procés: «¿Què ens va fallar? En part, el context polític; en part, la falta de lideratge i de voluntat de ser», ha dit. I ha prosseguit en aquesta línia: «Perquè hem perdut moltes oportunitats els últims anys i en part ha sigut per falta de lideratge per part de la ciutat»

Pressupostos

Notícies relacionades

El socialista ha destacat el que l’acord de pressupostos entre ERC i el PSC al Parlament suposa per a Barcelona: 178 milions d’euros d’inversió directa i més de 320 d’indirectes. S’ha declarat «amic» de l’activitat econòmica, que es generi riquesa, però també que es redistribueixi. I s’ha declarat hereu de la «Barcelona dels alcaldes socialistes».

Ha defensat el model socialdemòcrata i ha mostrat una sintonia amb Roca (el socialista ha destacat que són amics des de fa 10 anys) que bé podria fer que obrissin un bufet junts o, fins i tot, que pactessin el govern de la ciutat després de les eleccions del 28 de maig. En contrast amb tot això, ningú ha preguntat a l’alcaldable del PSC si pactaria amb el seu homòleg de Junts per Catalunya, Xavier Trias, per dirigir Barcelona en coalició a partir d’aquest estiu.