Al centre de la ciutat

L’infortuni d’un bloc de Sant Adrià: tres incendis en mig any i la façana socarrimada

  • La crema d’uns contenidors causa danys en un edifici que fa mesos que pateix els efectes d’uns incendis presumptament intencionats

L’infortuni d’un bloc de Sant Adrià: tres incendis en mig any i la façana socarrimada

JORDI RIBALAYGUE

3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Ha sigut infernal. La meva persiana estava cremant. No sé com no han petat tots els vidres del bloc». La Fina ensenya les plantes socarrimades i les persianes destrossades al seu pis, afectat pel foc que s’ha desencadenat aquesta passada matinada en un bloc en ple centre de Sant Adrià de Besòs. És just davant de l’ajuntament i és fàcil reconèixer-lo: bona part de la façana ha quedat ennegrida després al cremar la fila de contenidors situada davant l’immoble. No s’han hagut de lamentar danys personals, però inquieta els veïns que sigui la tercera vegada en mig any que s’emporten un ensurt perquè els dipòsits d’escombraries són devorats per les flames.

La comunitat de veïns ha presentat una denúncia i els Mossos d’Esquadra investiguen l’enèsim incident que els amarga en poc temps. Tanta reincidència fa suposar que és improbable que es tracti d’una casualitat. Corre el rum-rum que un piròman l’ha pres amb la zona. 

Alimenten la sospita diversos episodis similars a la veïna Badalona, on dies enrere es va anunciar la detenció del presumpte responsable. A més, van cremar canyes la setmana passada en tres punts diferents del riu Besòs, a quatre passos de l’immoble que ha patit els efectes de les flames aquest divendres. En tot cas, pot ser que identificar el presumpte autor no sigui fàcil: les càmeres de seguretat de l’ajuntament que donen al carrer on s’ha registrat l’incendi no funcionen, asseguren fonts municipals consultades.  

Els sinistres anteriors van provocar alguns danys més aviat menors a la finca, però aquesta vegada s’ha saldat amb alguns vidres rebentats i balcons carbonitzats. A més, el senyal telefònic i la connexió de wifi han quedat inutilitzats al bloc. A causa de la incidència, l’oficina bancària dels baixos no ha obert aquest matí. Al migdia, un pèrit examinava les destrosses causades per la columna de foc i fum, que ha adquirit tal altura que les destrosses s’estenen des dels baixos fins a la cinquena planta. 

«Visc al tercer i, tot i que hem tancat totes les finestres, la casa està plena de pols. I les plantes... ¡les tenia que enamoraven i estan totes per llençar-les!», es lamenta la Fina. El soroll de les rajoles que queien al buit arrencades pel foc l’ha despertat. «Feia tanta calor que les persianes s’han doblegat. Aquesta vegada ha sigut massa. No sé qui ho haurà fet, però hi deuen haver llançat un accelerant», sospita la dona, convençuda que l’escala ha estat a punt de patir una desgràcia aquesta vegada.    

Notícies relacionades

Una imatge esfereïdora ha despertat de cop la Socorro, que viu al primer. «M’he girat al llit i he vist les flames. ¡Una altra vegada igual!», rondina la dona. Viu al primer i es declara farta d’haver d’arremangar-se de nou per posar remei als estralls que desolen una vegada més el seu balcó. «Vaig comprar un estenedor i plantes perquè l’altra vegada també es van cremar... No ha servit de res. Tinc 64 anys i em posa malalta haver de netejar-lo una altra vegada», expressa, esgotada.

Diversos veïns preguen que els contenidors es canviïn d’ubicació per no seguir neguitosos per si se’ls torna a calar foc. Fonts municipals asseguren que els dipòsits es desplaçaran ben aviat cap a la plaça situada davant l’ambulatori, al mateix carrer. «Fa temps que vaig fer un escrit a l’ajuntament demanant que els moguessin, però no ens van fer cas», protesta el José, desconcertat perquè els reiterats sinistres es produeixin gairebé a les portes de l’ajuntament de Sant Adrià, que suposa que hauria de ser més segur. «¿Què hi fa la policia? No hi ha control ni vigilància, i hi ha molta deixadesa», assegura.